Hírvilág

Depresszió esetén hasznos a figyelemelterelés

2011. AUGUSZTUS 15.


Mindannyiunknak vannak jobb és rosszabb napjai - veszekedések, válás, egy szülő elvesztése. Legtöbbünk azonban képes kimászni a gödörből. Csupán néhányan vannak, akik szó szerint belebetegszenek a fájdalomba és major depressziós tüneteket mutatnak. A Psychological Science című szaklapban egy nemrég megjelent kutatás szerint ennek oka elsősorban az, hogy vannak, akik nem képesek elterelni figyelmüket a rossz és fájdalmas gondolatokról.

„Ezek az emberek egyszerűen megragadnak egy tudatállapotban és újra és újra átélik a fájdalmas emlékeket - nyilatkozta Jutta Joormann, a Miami Egyetem munkatársa. - Tisztában vannak vele, hogy ez nem segít rajtuk, de mégsem tudnak semmit tenni ellene.”
Joormann és kollegái szerint a depresszióra hajlamos embereknek problémáik lehetnek a munkamemóriájukkal. A munkamemóriát ugyanis nem csak arra használjuk, hogy emlékezzünk arra, mit kell vennünk a boltban; a munkamemória a felelős azért, hogy mely gondolatok ragadnak meg a fejünkben. Ezért Joormann szerint a negatív gondolatokon rágódó emberek egyszerűen nem képesek másra terelni figyelmüket.

A kutatók összesen 26 depressziós és 27 egészséges embert kértek fel a kutatásban való részvételre. Az önkénteseket leültették egy számítógép elé, majd három szót mutattak nekik, egyenként egy másodpercig. Ezek után megkérték őket, hogy sorrendben, vagy fordított sorrendben emlékezzenek vissza a szavakra, és amikor a számítógép képernyőjén újra megjelennek, amilyen gyorsan csak tudják, mondják meg, hogy az adott szó hányadik volt a sorban. Minél gyorsabb az adott válasz, annál hatékonyabban működik a munkamemória.

Az eredmények szerint a depressziós önkénteseknek komoly problémáik voltak a sorrend felállításával, különösen, ha fordított sorrendben kellett felsorolni a szavakat. Negatív töltetű szó (halál, szomorúság) esetében még tovább tartott a sorrend felállítása. „A szavak sorrendje, különösen negatív tartalmú szavak esetében szinte gyökeret vert a depressziós betegek munkamemóriájában - nyilatkozta Ms. Joormann. - Ezeknek az embereknek komoly problémáik lehetnek figyelmük másra irányításával és ez lehet az oka a depressziós tünetek megjelenésének.


Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Az instant kultúra követeli a gyógyszert – interjú Buda Bélával

Bérrabszolgaság és depresszió
A derűlátót elkerüli a depresszió
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2010;20(05) A krónikus stressz és a depresszió, az evészavarok pszichoendokrin vonatkozásai

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

1.

Lege Artis Medicinae

Windisch Lipót emlékezete
SZEPT 27.

2.

3.

Lege Artis Medicinae

Arcok a Parlamentből
SZEPT 27.

4.

Lege Artis Medicinae

Tudósítások
SZEPT 27.

5.

Lege Artis Medicinae

Tudósítások
SZEPT 27.