Hírvilág

Csodafegyver a háromszorosan receptornegatív emlőrák kezelésére?

2011. AUGUSZTUS 15.

A háromszorosan negatív – azaz ösztrogénreceptor-, progeszteronreceptor- és humán epidermalis növekedési faktor receptor 2 (HER2) -negatív – emlőrák teszi ki az összes emlőrák körülbelül 15%-át, és agresszív klinikai viselkedéssel, rossz terápiás válasszal és rövid progressziómentes túléléssel jár együtt.
Az ebben a különösen nagy kihívást jelentő betegcsoportban végzett legújabb vizsgálatokat ismertették az American Society of Clinical Oncology idén nyáron megrendezett kongresszusán.

Az egyik véletlen besorolásos, II. fázisú klinikai vizsgálat adatai szerint az ilyen betegségben szenvedők kezelésének egyik megközelítését jelenthetik azok a gyógyszerek, amelyek megakadályozzák, hogy a poli (ADP-ribóz) -polimeráz (PARP) helyreállítsa a DNS-károsodást (többek között a kemoterápiás szerek által okozott károsodásokat). A BRCA1 és a BRCA2 gének mutációi károsíthatják ezt a funkciót, így a sejt nem képes kijavítani a saját DNS-ét. A háromszorosan negatív emlőrákban is fennállhat ennek a helyreállító funkciónak a részleges elvesztése.

A háromszorosan negatív emlőrákban, hasonlóan a BRCA1/2-vel összefüggő emlőrákhoz, azért érdemes PARP-inhibitorokat használni, mert a PARP-gátlással a halálos DNS-károsodást szenvedett daganatsejteket leküzdésére kiaknázható a DNS-helyreállító funkció károsodása a BRCA-val összefüggő rákokban, illetve a relatív hiánya háromszorosan negatív emlőrákokban.

A vizsgálatban 116, áttétes, háromszorosan negatív emlőrákban szenvedő nő vett részt, akik hagyományos, gemcitabint és carboplatint tartalmazó kemoterápiát kaptak a PARP-inhibitor BSI-201-gyel együtt vagy e nélkül. A BSI-201-gyel kezelt csoportban nagyobb volt a terápiás válasz aránya (48%, illetve 16%), és hosszabb medián progressziómentes túlélést (6,9 hónap, illetve 3,3 hónap) és medián teljes túlélést (9,2 hónap, illetve 5,7 hónap) értek el. A BSI-201 adása nem járt nagyobb toxicitással, mint önmagában a kemoterápia.


A per os adható PARP-inhibitor olaparib egyik brit vizsgálatában 54 beteg vett részt, akik BRCA1/2-hiányos, kemoterápiára nem reagáló, előrehaladott emlőrákban szenvedtek.

A nagy dózisú (napi 2x400 mg) olaparibbal kezelt betegek csoportjában nagyobb arányban értek el terápiás választ, mint a kis dózissal (napi 2x100 mg) kezelt csoportban (41%, illetve 22%). A betegek jól tolerálták az olaparibot, leggyakoribb nemkívánatos eseményként enyhe hányinger és fáradtság jelentkezett.

Az izgalmas eredmények alapján hamarosan várható a III. fázisú klinikai vizsgálatok megkezdése, amelyek pontosabb eredményekkel fognak majd szolgálni a háromszorosan negatív és BRCA-mutáns emlőrákban alkalmazott PARP-inhibitorok szerepéről.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

J Clin Oncol 2009; 27:suppl:abstract 3

J Clin Oncol 2009; 27:suppl:abstract CRA501

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A D-vitamin véd az emlőráktól

A D-vitamin-pótlás védőhatásúnak bizonyult az emlőrákkal szemben, függetlenül az ösztrogén- és a progeszteronreceptor-statustól.

Hírvilág

Prostata- és emlőrákszűrés: Sok hűhó semmiért?

A prostatarák és az emlőrák szűrésével rengeteg daganatot azonosítanak, majd ezeket kezelik is, de mégsem csökken igazán az előrehaladott állapotú tumorok gyakorisága…

Hírvilág

Emlőrák: szűrés = túldiagnosztizálás?

A lakosságszintű mammográfiás szűrés együtt jár az emlőrák nagyobb incidenciájával, a túldiagnosztizálás becsült aránya több mint 50%.

Hírvilág

Emlőrák-őssejteket gátló vegyület

A salinomycin a paclitaxelnél 400-szor hatásosabban eradikálta az emlőrák őssejtjeit. Feltehetően ezekből származik az emlődaganat összes többi sejtje, és a relapsusért is ezeket a sejteket tartják felelősnek.

Hírvilág

Emlőrák Zöldség-gyümölcs az ösztrogén ellen

Mintegy harmadával csökkentette az emlőrák kiújulásának valószínűségét, ha a betegek nagy mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak, de csak akkor, ha a daganat kezelésekor nem voltak hőhullámaik.