Hírvilág

Csecsemők RSV-fertőzése – szteroid a ziháló légzés megelőzésére?

2011. AUGUSZTUS 15.

A respiratory syncytial virus (RSV) által kiváltott bronchiolitis kisgyermekekben gyakran jár átmenetileg ziháló légzéssel. A ziháló légzés kiújulásának megelőzése céljából felvetették az inhalációs szteroidok adását, csökkentendő az akut fertőzéskor fellépő gyulladásos választ, de nincsenek egyértelmű bizonyítékok arra, hogy ez valóban hatásos-e.

Most Hollandiában véletlen besorolásos vizsgálatba soroltak be 243, RSV-fertőzésben szenvedő, egyébként egészséges, legfeljebb egyéves csecsemőt, akiket naponta 2x200 µg inhalációs beclomethasonnal vagy placebóval kezeltek a diagnózis felállítása utáni 24 órán belül elkezdve, három hónapon keresztül.

Egy év után ellenőrizték a gyermekek állapotát, és nem találtak szignifikáns különbséget a szteroiddal kezelt és a nem kezelt csoport között, sem a ziháló légzést mutató csecsemők aránya, sem a ziháló légzés gyakorisága szempontjából.

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy az RSV-fertőzés miatt kórházba felvett kisgyermekek esetében a ziháló légzés megelőzése céljából nem indokolt rutinszerűen szteroidot adni.

A vizsgálat eredményei alátámasztják az American Academy of Pediatrics irányelveit (Pediatrics 2006; 118:1774-1793.), amelyekben nem javasolják a szteroidok rutinszerű adását bronchiolitisben szenvedő, kétévesnél fiatalabb gyermekek esetében. Hasonlóképp nem javasolt rutinszerűen antibiotikumot adni, és a bronchodilatator albuterol alkalmazása is csak azoknál a gyermekeknél javasolt, akiknél a gyógyszer „próbaadagja” látványosan enyhíti a tüneteket.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: BMJ 2009 Apr 25; 338:996.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

PharmaPraxis

Antimikrobás szerek a patikai gyakorlatban

TÓSAKI Árpád

A baktériumfertőzés esetén alkalmazható készítmények széles tárháza áll a gyógyítók rendelkezésére. Egyes csoportjaik eltérő hatásmechanizmussal pusztítják el a kórokozókat. Jelen cikkben a baktériumok sejtfalszintézisére ható gyógyszerekkel ismerkedünk meg részletesebben.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Hírvilág

A szteroid gyorsítja a felépülést tüdőgyulladás esetén

A dexametazonnal kiegészítve javulhat az antibiotikumok hatásfoka közösségben szerzett tüdőgyulladás esetén – olvasható a The Lancet legutóbbi számában.