Hírvilág

Bolondok Napja A Soteria Alapítvány szervezésében

2011. AUGUSZTUS 15.

Bolondok Napja
a Sotéria Alapítvány szervezésében

2010. április 01. csütörtök, 16.30


Az elmúlt hónapokban a magyar média rémtettektől volt hangos. Az elkövetőkről - a média sajátos oknyomozásának mentén - elterjesztette, hogy pszichiátriai betegek, vagy pszichiátriai kezelés alatt álltak, vagy éppenséggel nem álltak pszichiátriai kezelés alatt... A pszichiátriai betegek a sajátos törvények mentén működő „hírgyártás” középpontjába kerültek. De hogyan? A média ezen ténykedésével tovább mélyítette a már amúgy is igen erős megbélyegzettséggel élő pszichés, mentális, vagy pszichiátriai problémával élő emberekkel szembeni társadalmi előítéletet, félelmet. Egyenlőségjelet tettek a pszichiátriai beteg és a bűnöző közé.

Sokan vagyunk, akik nem értünk egyet ezzel. A média orgánumai nem kis hatalommal bírnak. Ideje lenne a hatalom mellé odatenni a társadalmi felelősségvállalást is, hogy ne maradjon ez a fogalom üres frázis... A „pszichiátriai betegek” nem bűnözők.
Emberek. Elsősorban!

Mindenkit szeretettel várunk békés felvonulásunkra és azt követő programunkra!


Program

• 16.30 – 17.30 Gyülekezés a Gödör Klub felszínén - séta a Vörösmarty téren át, vissza a Gödörhöz.
Ha tudtok, csörgőt, csengettyűt hozzatok magatokkal!

Folytatás a Trafó Bár Tangóban

• 18.00 – 19.00 - „Te normális vagy?” Ki mondja meg?
Beszélgetés mentális állapotunk határmezsgyéiről

Beszélgetnek: Bugarszki Zsolt szociálpolitikus - ELTE
Gombos Gábor – emberi jogvédő - MDAC
Dr. Molnár Károly pszichiáter – Magyar Pszichiátriai Társaság
Vidor Eszter – Sötét Nappalok, Fényes Éjszakák Egyesület

Moderátor: Becker András – újságíró


• 19.00-20.00 – Zenei blokk
Akik a hangjukat hallatják:

- Korom Attila Zenekara
- Őz Zsolt (Vidámpark zenekar) és barátai


Veszélyesek-e a „pszichiátriai betegek?”. Az elmúlt hónapokban tele volt a média azokkal a „hírekkel”, miszerint a „pszichiátriai betegek” bármikor gyilkolhatnak, ergo veszélyesek, tehát félnünk kell tőlük.

A média – lehet, hogy szándéka szerint nem ezt szeretné – de megbélyegez.
Tovább mélyíti az érintettek amúgy is mély stigmáját. Tovább növeli az emberek elidegenedését, félelmét, valami mesterségesen előállított, kívülre helyezett, démonizált képtől, a „pszichiátriai kezelttől”.
A pszichiátriai kezelést igénybe vevő emberek nem bűnözők! Nem vagyunk bűnözők!
Mondjuk ki: a „pszichiátriai kezeltek” mi vagyunk, mi emberek!
Kérjük vissza a csörgősipkát!

Mi emberek, kérjük vissza a helyünket a társadalomban!
Kérjük vissza a közösségben éléshez való jogunkat! Mi, emberek, kérjük vissza a méltóságunkat!
Vegyük észre: nem egyesek, nem „azok”, nem mások a betegek, a világ működése, és benne a média működése A BETEG.

„Nem neked hibás a kódod, a világ lett ilyen hülyén boldog…”
/Magashegyi Underground/

A WHO adatai szerint ma a fejlett országokban élete során minden negyedik ember legalább egyszer kerül olyan nehéz élethelyzetbe, amikor lelki, mentális problémájával szaksegítséghez fordul, pszichológust, pszichiátert keres fel.

Vegyük észre: a lelki, egzisztenciális nehézség, a krízis NORMÁLIS velejárója az életünknek.

Kérjük vissza a csörgősipkát!

A csörgősipka a Miénk, Embereké, Mindenkié!
Nekünk, embereknek időnként lehetnek rövidebb, hosszabb ideig tartó lelki, mentális, egzisztenciális problémáink. Sokan vagyunk, akik pszichiátriai kezelést is igénybe vettünk, igénybe veszünk.

Nem vagyunk bűnözők! Emberek vagyunk!
Itt vagyunk! Együtt vagyunk!
Egymás között vagyunk!
Kérjük vissza a csörgősipkát!

Sotéria Alapítvány

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Ökológia

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A szerző ökológus, a hazai környezet-, és természetvédelem ismert szakembere és a fenntartható fejlődés fáradhatatlan kutatója és propagátora. Gyulai Iván e kötetében a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be. Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben. Onnan indul el, hogy a megközelítésmód fókuszában nem az emberi igények, hanem a szükségletek kielégítésének biztosítása áll. Ez a kérdéskör magyar irodalmában gyakran összekeveredik.