Hírvilág

Kórházhajó az őserdő mélyén

2011. AUGUSZTUS 15.

A brazíliai dzsungel, Amazónia mélyén, Mocajuba szigetén faviskókban élő és függőágyakban alvó szegények számára valóságos ünnepet jelent a kórházhajó évente esedékes látogatása.

Az emberek legszebb ruhájukat öltik fel, lelkesen fogadják a kétszintű hajót és annak egészségügyi személyzetét. A fedélzetre lépve türelmetlenül várják, hogy sorra kerüljenek a vizsgálaton, és az orvosok gyógyszert, kezelést adjanak az Isten háta mögötti településen összeszedett nyavalyáik ellen.

Az Amazónia Fénye nevű úszó kórháznak, amelyet 1962-ben egy jótékonysági program keretében bocsátottak vízre, éppen ez a küldetése: azoknak az embereknek a gyógyítása, akik az őserdei folyók partjain, csak vízi úton megközelíthető eldugott településeken élnek. Az önkéntes alapon verbuválódott orvosi személyzet az őserdei élet súlyos körülményeivel szembesül a 250 lakosú Mocajuba szigeten, amely négyórás hajóútra van az észak-brazíliai Belém do Para várostól.

A szigetlakók nagyon keveset tudnak a higiénia előírásairól. "A bélparaziták igen gyakoriak a fertőzött víz miatt. Azok a gyerekek is fürdenek a folyóban, akik hozzájutnak ivóvízhez, és így ők is tisztítatlan vizet nyelnek" - magyarázza Maria-Auxiliadora Martins. Az orvos egy bélférges és ugyanakkor középfülgyulladásos kislányt kezel, akinek ráadásul sok foga is lyukas - ami egyébként itt az orvosok szerint a leggyakoribb betegség .

A specialisták a hajón igyekeznek elmagyarázni, mi is a szájhigiénia, a gyerekeknek megmutatják, hogyan kell használni a fogkefét. A közösség olyan idős tagjai számára, mint a 67 éves Pedro Silva, ez már elkésett: "Vissza kell még jönnöm, hogy megvizsgálják az utolsó megmaradt fogamat" - mondja nevetve. Egy középkorú férfi fejsérüléssel jelentkezik, de kiderül, hogy a válla is eltört. Nemi betegségeket is diagnosztizálnak az orvosok, terhes fiatalkorúak is szép számmal jelentkeznek a rendelésen.

Miközben folynak a kezelések, a csoporttal érkező önkéntesek a telepesek leegyszerűsített, színezhető Bibliákat osztogatnak, amelyek az ábécé elsajátítására ösztönöznek. Ezek a kórházhajó tulajdonosának, a brazil Bibliatársaságnak az ajándékai. A lelki egészség ugyanolyan fontos, mint a testi - hangoztatja a társaság, amelynek fő célja azoknak a megsegítése, akik maguk képtelenek eljutni a városokba. A Bibliatársaság képviselője kitér annak megvitatása elől, hogy miért nem a hatóságok gondoskodnak ezekről az emberekről, miért hagyják megsegítésüket jótékonysági szervezetekre .

A kórházhajó két napot tölt Mocajuba szigetén, majd visszatér Belembe, ahol feltölti készleteit és személyzetet is cserél. Rövid visszatérés ez a civilizációba, mielőtt az Amazónia Fénye elindulna újabb őserdei körútjára.

Forrás: AFP

Hospital ship plugs health gap in Brazil Amazon

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A misztikus kék ló

„A művészet a szellemi világhoz vezető híd” – mondta Franz Marc (1880–1916)

Gondolat

A pánik a legtisztább önmagunkkal áll kapcsolatban – interjú Parádi Józseffel

Parádi József neurológus, pszichiáter és pszichoterapeuta sok évvel ezelőtt visszaadta a gyógyszerfelírási engedélyét. Úgy látja, hogy bár bizonyos, súlyos esetekben szükség lehet gyógyszeres kezelésre, a pszichoterápiás munka az elsődleges számára: a tüneteket elsősorban szerencsésebb fenomenológiai úton megérteni és feldolgozni.

Gondolat

Lukrécia öngyilkossága

NÉMETH István

Bizonyos esetekben az öngyilkosságot elkövető személy, mint a körülmények áldozata, egyfajta tragikus hőssé, erkölcsi példaképpé magasztosulhatott az utókor szemében, akinek a tette immár nem emberi gyengeségnek vagy megfutamodásnak, hanem éppen ellenkezőleg, a bátorság, az állhatatosság, a szilárd jellem meggyőző bizonyítékának minősült.

Klinikum

A biológiai terápia 15 éve - A Figyelő 2015;2

HOLLÓ Péter

Mintegy 15 évvel ezelőtt új fejezet kezdődött a gyógyszergyártásban: megjelentek az első olyan szerek, melyekkel egy adott betegség patomechanizmusába célzottan tudunk a kulcsfontosságú molekulák gátlása révén beavatkozni. Legfőbb jellemzőjük, hogy biotechnológiai úton előállított, fehérjetermészetű molekulák, a gátolni tervezett molekulák vagy receptoraik antitestjei.