Hírvilág

Ismét leszerepelt a posztmenopauzás hormonpótlás

2011. AUGUSZTUS 15.

Az eredeti eredmények
A Women’s Health Initiative (WHI) vizsgálatban már három évvel ezelőtt kimutatták, hogy a posztmenopauzás hormonkezelés (konjugált lóösztrogénnel önmagában vagy ezen kívül medroxyprogesteron-acetáttal) nem csökkentette az ischaemiás szívbetegség kockázatát, és összességében is kedvezőtlen volt a terápia kockázat-előny aránya (Arch Intern Med 2006; 166:357-365.).

Korlátok
Ezeknek az eredményeknek az érvényességét korlátozza, hogy a vizsgálat résztvevőinek többsége több mint 5 évvel a menopauza után kezdte el a hormonkezelést. Lehetséges, hogy az ilyen későn elkezdett kezelés nem is lenne alkalmas a kedvező cardiovascularis hatások elérésére.

Új eredmények
Ezért most ismételten elemzést végeztek a WHI kutatói, amelyben kifejezetten a menopauza után 5 éven belül elkezdett hormonkezelés hatásait értékelték. Az új elemzésbe bevont nők anamnézisében nem szerepelt emlőrák, és ismert volt, hogy mikor következett be a menopauza, és mikor kezdték el a hormonkezelést – a legtöbb résztvevő esetében a WHI vizsgálatba való történt bevonás előtt.

Az új elemzés eredményei szerint mind az önmagában, mind a progesztogénnel együtt adott ösztrogén növelte az ischaemiás szívbetegség, a stroke és a vénás thromboembolia kockázatát, függetlenül attól, hogy a kezelést a menopauza utáni 5 éven belül vagy annál később kezdték el.

Bebizonyosodott tehát, hogy a hormonkezelés korábbi elkezdésével sem javul a kezelt nők cardiovascularis prognózisa. Akkor viszont miért különböznek a jelenennek az elemzésnek az adatai a 2007-ben, hasonló betegcsoportban végzett analízis eredményeitől (JAMA 2007; 297:1465-1477.)?

Nincs ellentmondás
A két statisztikai elemzés közötti egyik lényeges különbség, hogy a mostani vizsgálatban a menopauza és a hormonkezelés elkezdése között eltelt időre koncentráltak, míg a korábbi elemzésekben a menopauza és a vizsgálatba való történt bevonás közötti időre. Ez azt jelenti, hogy az új vizsgálatban a bevonás előtti hormonkezelést is figyelembe vették.

A cikket kísérő szerkesztőségi közlemény szerzői hozzáteszik, hogy a jövőben nehéz lesz ilyen adatokat szerezni, ezért ezeket az eredményeket kell figyelembe venni a klinikai döntések alkalmával.


A szakmai szervezetek erre vonatkozó ajánlásai is azt a szemléletet tükrözik, hogy a posztmenopauzás hormonterápia helye a jól tájékozott, gondosan ellenőrzött betegek kezelésében van, csak a menopauzás tünetek enyhítése céljából (és nem a cardiovascularis prognózis javítására), a lehető legkisebb dózisban és a lehető legrövidebb ideig.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

Am J Epidemiol 2009 Jul 1; 170:12.

Am J Epidemiol 2009 Jul 1; 170:24.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Petefészekrák és hormonpótlás

A posztmenopauzás hormonpótlás növeli a petefészekrák kockázatát, függetlenül az alkalmazás időtartamától, a dózistól és az adott hormon(ok) típusától.

Hírvilág

Több a csonttörés, mióta kiderültek a hormonpótlás veszélyei

A posztmenopauzás hormonpótlás kedvezőtlen hatásairól szóló adatok közlése óta jóval kevesebben szednek ösztrogént a menopauza után, és nőtt a csonttörések gyakorisága.

Klinikum

Újabb ismeretek a spondylarthritisek patogeneziséről - A Figyelő 2016;1

KOVÁCS LÁSZLÓ

A spondylarthritisek (SpA-k) patogenezisének központi helyszíne a számtalan kisebb-nagyobb enthesis, ahol mechanikai stressz és szisztémás IL23-túltermelődés következtében aktiválódnak az enthesis szövetéhez kötött speciális, Th17 fenotípusú rezidens T-sejtek. A szisztémás IL23 fő forrása a vastagbél, a betegség fő genetikai kóroki tényezője, a HLA-B27 molekula pedig a szintézisének végső lépései során fellépő kóros sejtélettani reakció révén váltja ki macrophagokban az IL23 túltermelődését.