Hírvilág

Bioaktív peptidek serkentik a sebgyógyulást

2011. AUGUSZTUS 15.


Bioaktív peptideket állítottak elő a Tufts Innovációs Központ tudósai, amelyek az új vérerek és ámszövetek növekedésének serkentésével segítik a sebgyógyulást.

A sebgyógyulást segítő peptidek 200 százalékkal növelték az angiogenezist az in vitro kísérletek során. A mostani felfedezés segíthet jobban megérteni a sebgyógyulást irányító mechanizmusokat és hozzájárulhat új terápiás módszerek kifejlesztéséhez az akut és krónikus betegségekben szenvedőknek.

"Olyan speciális peptideket sikerült azonosítanunk, amelyek az extracelluláris mátrix kollagén kezelése során jönnek létre és képesek a gyógyulási folyamatok stimulálására a seben belül. Egyes peptidrészecskékből ezek után egyedülálló új peptideket állítottunk elő, amelyek rendkívüli módon meggyorsítják a sebgyógyulást az angiogenezis serkentésével" - nyilatkozta Ira Herman, a kutatás vezetője.

A kutatók háromdimenziós sebmodelleket használtak a bioaktív peptidek hatásának modellezésére. Három nap elteltével a peptidekkel kezelt sebek szinte teljesen gyógyultak voltak, szemben a kontrollnak használt sebmodellekkel. "Rájöttünk, hogy a Clostridium histolyticum baktériumból kinyert kollagén enzim biológiailag aktív részecskéket, peptideket állít elő extracelluláris emlős fehérjékből. Ezek a peptidek segítik a kapillárisok endoteliális sejtjeinek elburjánzását és a mikrovaszkuláris újraépülést így gyorsítva az emberi és állati sebek gyógyulását" - nyilatkozta Tatiana Demidova-Rice, a kutatásban részt vevő munkatárs.

Az angiogenezis, vagyis az új véredények képződése már meglévő véredényekből, kulcsfontosságú folyamat a különböző sebek, felfekvések, fekélyek gyógyulásában.

A kutatás részletes leírása a Wound Repair and Regeneration című szaklapban olvasható.


Forrás: MedipressKapcsolódó anyagok: Gátolt sebgyógyulás

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Klinikum

A nintedanib számos kórképben lehet hatékony

Nintedanib: mit tudunk, és mit kell még felfedeznünk? címmel tartott szakértői fórumot 2018. április 16-án a Boehringer Ingelheim gyógyszergyár, ahol nemzetközi szaktekintélyek ismertették a meghívott közép- és kelet-európai tüdőgyógyászokkal, onkológusokkal és reumatológusokkal a legújabb tudományos eredményeket.

Idegtudományok

A depresszió gyulladásos betegség?

Depressziós betegekben megnő az IL-6 és a TNF-alfa citokinek szintje, amelyeknek gyulladásos betegségekben is szerepe van.

Hírvilág

Mesenchymalis őssejtek: az őssejtterápia ígéretes eszközei

Teljes gyógyulás érhető el az 1-es típusú diabetes állatkísérletes modelljében mesenchymalis őssejtek beültetésével, amelyek nemcsak a csontvelőben, de valamennyi kötő- és támasztószövetben megtalálhatók, hangzott el a Semmelweis Egyetem Genomikai Hálózat c. rendezvénysorozatának szeptember 23.-i előadásán.

Gondolat

Mágia és orvoslás a történelem előtti korban

NEMES Csaba

A medicina kultúrtörténete címmel orvostörténelmi könyvet írt dr. Nemes Csaba, Németországban élő orvos.