Hírvilág

Betegoktatás röntgensugárral

2011. AUGUSZTUS 15.


Egy új eszköz segítségével, az orvos röntgenképeket tud vetíteni a páciens bőrfelületére, így a sérüléseket látványosabban és érthetőbben tudja demonstrálni, aminek következtében a páciens szívesebben jár a fizioterápiás kezelésekre is.

Az újonnan fejlesztett AnatOnMe elnevezésű kézi készülék egy projektor, egy digitális fényképezőgép, egy infravörös kamera és egy lézeres irányzék felhasználásával készült.
A projektor hat különféle típusú sérülésről készült röntgenfelvételt képes a páciens bőrfelületére vetíteni, így a beteg sokkal könnyebben megértheti a sérülés testre gyakorolt hatásait és a sérülés természetét. A bőrfelületre vetíthető részletes képek között megtalálhatók a csontszerkezet, az izomszövetek, az inak és az ideghálózat is.

Az orvos a felvevőgép segítségével képeket és videofelvételeket készít a páciensről, és dokumentálja a terápia egész folyamatát, a lézerirányzékkal kiegészített infravörös kamerával pedig rajzolni lehet a képekre.

A Microsoft redmondi laboratóriumában végzett kutatás vezetői Tao Ni, Amy Karlson és Daniel Wigdor voltak. A kutatók szerint az AnatOnMe segítségével a kezelőorvosok könnyebben rá tudják venni a pácienseiket, hogy vegyék komolyan és csinálják végig a fizioterápiát, vagy a gyógyszeres kezelést.

Az AnatOnMe készüléket és a teljes tanulmányt a vancouveri CHI 2011 konferencián mutatták be.


Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Telemedicina segít a krónikus betegségben szenvedőknekKellenek a betegoktatók


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

Kutatási trendek a gyógyszerészi kommunikációban

A gyógyszerészi kommunikációval foglalkozó kutatások főbb irányvonalait bemutató különszámot jelentetett meg a Pharmacy című, szabad hozzáférésű, negyedéves folyóirat. A lap szerkesztőségi közleményében Sofia Kälvemark Sporrong és Susanne Kaae foglalták össze a különszámban bemutatott legérdekesebb trendeket (Trends in Pharmacy Practice Communication Research).

Hírvilág

Az orvoson múlik a legtöbb

Egyre több a fogászati implantáció, így a hibák száma is növekszik.

Egészségpolitika

Szívelégtelenség – a szoros kontroll életet ment

Magyarországon a szívelégtelenség évente több életet követel, mint egyes daganatos megbetegedések: felismerését követő 5 éven belül a halálozás eléri, vagy meg is haladhatja a rákos betegségekét. A súlyosabb stádiumban a betegek életminősége nagymértékben megromlik, egyre nehezebben tudják napi tevékenységüket ellátni. Megközelítőleg 250-300 ezer az érintettek, 30-35 000 az évente újonnan diagnosztizált esetek száma. A korai felismerés, a folyamatos kontroll mellett legalább ilyen fontos a terápiákhoz való hozzáférés és a pszichés támogatás, a gyökeresen megváltozott élet elfogadtatása.

PharmaPraxis

A gyógyszerészek szerepe a 2-es típusú diabetes mellitus gondozásában

Az utóbbi időben új megvilágításba került a közösségi gyógyszertárak és gyógyszerészek hatásköre: egyre nagyobb szerepet kapnak a krónikus betegek, többek között a 2-es típusú diabetes mellitusban szenvedők gondozásában és utánkövetésében. A mindennapi gyakorlatban azonban sok nehézségbe ütközik ennek megvalósítása. A problémák kiküszöbölésére a betegek véleményét, észrevételeit és javaslatait térképezte fel egy ausztrál kutatócsoport.

PharmaPraxis

A tudás: hatalom, az asthmás rohamok felett is

Az asthma bronchiale-ban szenvedő gyermekek és gondviselőik részére szervezett hétvégi táborokban zajló betegoktatás segítségével javulhat a betegek tájékozottsága, így hatékonyabban uralhatják betegségüket.