Hírvilág

Dohányzás elleni oltás

2011. AUGUSZTUS 15.

A dohányzásról való leszokást segítő, máig rendelkezésre álló módszereknél egy nagyságrenddel hatékonyabbnak ígérkezik a GlaxoSmithKline megbízásából a Nabi Pharmaceuticals által kifejlesztett és tesztelés alatt álló új gyógyszer, egy vakcina, amelynek hatására a nikotint megkötő antitestek termelődnek a szervezetben. Az új megközelítés nem csak a kiemelkedőnek ígérkező hatékonysága, hanem újszerű hatásmechanizmusa és várhatóan a mellékhatás-mentessége miatt is jogosan tart igényt az érdeklődésre.

Makacs szenvedély
Jean Stephenne, a GSK biológiai hatásmechanizmusú gyógyszerekkel foglalkozó részlegének elnöke így fogalmazott: „Ha majd törzskönyvezik, (…) ez a módszer új megoldást jelenthet majd annak a több millió dohányosnak, akik végleg abba akarják hagyni a dohányzást – ezt a szokást, amelyet bizonyítottan nagyon nehéz tartósan feladni.”

Valóban, mire egy dohányos eljut odáig, hogy megpróbálja abbahagyni a szenvedélyét, kellően erős biológiai függőség (amely a nikotin idegrendszeri hatásához köthető) és viselkedési függőség (anely a rágyújtás sztereotíp mozdulatsora, a társas rituálék okozta akut stresszoldó hatáshoz köthető) alakult ki, hogy kevés esélye legyen segítség nélkül leszokni (Miért is nehéz leszokni a dohányzásról?). Különböző vizsgálatok eredményei szerint a csak minimális segítségben (például tanácsadásban) részesülő, leszokni akaró dohányosok körülbelül 10%-ának sikerül egy év múlva is absztinensnek maradnia.

Eddigi terápiás megközelítések
A máig rendelkezésre álló, a leszokást segítő módszerek között szerepel a nikotinpótlás (transdermalis tapasz vagy a szájnyálkahártyán felszívódó rágógumi formájában) az agyi nikotinhiány-tünetek csökkentésére (A nikotinpótlás segíti a leszokást).
A nikotin hatásában szerepet játszó, medialis előagyi dopaminerg „jutalmazó” rendszer befolyásolható a parciális dopamin-agonista szerekkel, ilyen a bupropion, amely – amellett, hogy antidepresszívumként is hatásos – a dohányzásról való leszokás elősegítésére is törzskönyvezve van. Parciális agonistaként folyamatosan stimulálja a jutalmazó rendszert, ezzel csökkentve a nikotinelvonás hatását, viszont parciális antagonistaként a nikotin hatását gyengíti.
A legújabb gyógyszeres kezelésmód a vareniclin, amely a nikotinreceptoron hat parciális agonistaként, hasonlóan csökkentve mind az elvonási tüneteket, mind a nikotin hatását.
Pszichológiai intervenciókat, pl. kognitív viselkedésterápiát és csoportterápiát is alkalmaznak a dohányzásról való leszokás segítésére.
Ezek a megközelítések mind hatásosak annyiban, hogy önmagukban, vagy ideális esetben kombinálva kb. 2–4-szeresére növelik a leszokás esélyét, ami azt jelenti, hogy segítségükkel a dohányzást abbahagyó betegek 20–40%-a marad absztinens egy év után, a maradék 60–80% visszaesik, és az ismételt leszokási kísérletek során egyre csökken a sikeresség esélye.

Nem a dohányzási függőséget, hanem a szövődmények megelőzését szolgálják az ártalomcsökkentő módszerek, például az egyre több köz- és magánterületen bevezetett dohányzási tilalom (Köztéri dohányzási tilalom után kevesebb a szívroham). Nem régi találmány a nikotinporlasztó inhalátor, amely hasonlóan szívható, mint a valódi cigaretta, és csak nikotint juttat a tüdőbe, a dohányfüst többi káros anyaga nélkül.

Forradalmian új megközelítés
Az eddigi módszerekhez képest forradalmian eltérő megközelítést tükröz a Nabi által kifejlesztett módszer, a nikotin elleni vakcináció, ugyanis – az előzetes eredmények ígérete szerint – hatékonyan és közvetlenül megakadályozza a nikotin bejutását az agyba, így a dohányos hiába gyújt rá, a nikotin nem jut el a receptoráig. Ezáltal kiiktatódik a nikotin jutalmazó hatásának megerősítő szerepe, így fokozatosan kioltódik a szenvedélyt addig fenntartó circulus vitiosus.

A nikotin olyan kisméretű molekula, hogy nem alkalmas arra, hogy az immunrendszer idegen anyagként felismerje. Ezen segít a NicVAX vakcina, amely konjugált nikotint tartalmaz, amelynek hatására a nikotint specifikusan felismerő antitestek termelődnek, és a nikotint megkötve nem engedik kapcsolódni a receptorához.

A korábbi dohányzásellenes kezelésmódok mindegyikének további hátránya, hogy az alkalmazott szerek bejutnak az agyba (hiszen ott kell kifejteniük hatásukat), és ezért lehetnek pszichés mellékhatásaik. A nikotin elleni antitestek esetében ilyen nem fenyeget, hiszen ezek makromolekulák, amelyek nem jutnak át a vér-agy gáton – éppen ez a hatásmechanizmusuk lényege, hogy az agyon kívül tartják a megkötött nikotint.
Jamie Biswas, az Amerikai Egyesült Államok kábítószerügyi hivatalában (National Institute on Drug Abuse) a gyógyszerkutatási támogatásokért felelős osztály vezetője az új oltás ezen előnyét a következőképp fogalmazta meg: „Csak bejut, megfogja a nikotint, majd egy idő után kiürül. Semmiféle hatást nem gyakorol az agyra. Semmi mást nem tesz, mint hogy megakadályozza, hogy a nikotin bejusson az agyba.”

Az oltást kifejlesztő cég két III. fázisú vizsgálatot tervezett a készítmény hatékonyságának, immunogenitásának és biztonságosságának a tesztelésére, az egyik már el is kezdődött 2009 novemberében. Az 1000 beteg körében, több központban végzett vizsgálat elsődleges hatékonysági értékelési szempontja a 12 hónap utáni absztinencia aránya, amelyet különböző módszerekkel is igazolni fognak: a beteg önbevallásán kívül többek között a kilélegzett levegő szénmonoxid-tartalmával is. Másodlegos értékelési szempont az absztinencia aránya a többi vizsgált időpontban, a biztonságosság, valamint a NicVAX hatása a kezdeti nikotinmegvonási tünetekre, a dohányzás folytatására vagy abbahagyására és az oltás után elszívott cigaretták számára.
A vizsgálatba való bevonás feltétele, hogy a beteg rendszeres, napi legalább 10 szál cigarettát szívó dohányos legen, valamint az, hogy tényleg le akarjon szokni a dohányzásról, és ne szenvedjen súlyos társbetegségben. A résztvevők egy éven keresztül kéthavonta fogják megkapni a nikotin elleni oltást, amelyből egyetlen adag egyébként a becslések szerint körülbelül 6–12 hónapig fejt ki hatást. A vizsgálat eredményei 2011 harmadik negyedévére várhatók.

Remények és eredmények
A GSK vezető munkatársa, Jeanne Stephenne szerint dohányosok millióinak adhat új reményt a leszokásra az új módszer. A Nabi részvényeseinek viszont már nem kell beérniük holmi reményekkel, hiszen november 17-én, a GSK-val kötött végleges megállapodás bejelentése után a Nabi részvényeinek árfolyama 26%-kal emelkedett.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

BioWorld Today, November 4, 2009.

Telegraph.co.uk

Behavioral Health Central


Kapcsolódó anyagok:

A kórházi kezelés idejének kihasználása a dohányzásról való leszoktatásra

A "HELP – A dohányfüstmentes életért" kampány

A dohányzásról való leszokás motivációs hátterének vizsgálata. LAM 2007;17(8-9)

Új módszerekkel a leszokás rögös útján

NicVAX – Wikipedia

A NicVAX ismertetője a Nabi honlapján

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...

Hírvilág

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Az Európa Tanács 2010 januárjában vizsgálatot indít a gyógyszergyártó cégek és a H1N1-influenza kampány kapcsolatáról.

Klinikum

Az immunitás nemi különbségeinek hatása a vakcinafejlesztésre

Bár a vakcináció az egyik legsikeresebb közegészségügyi intervenció, a klasszikus vakcinafejlesztés leginkább empirikus alapokon folyik, a vakcinák biztonságossági és immunogenitási profilja patogénspecifikus. Az oltási rezsimek minden beoltandó számára ugyanazt az oltást ajánlják, holott jól ismert: a beoltott egyén sajátosságai – életkor, nem, komorbiditások, egyéb infekciók, mikrobiom – jelentősen befolyásolják a vakcinációra adott individuális választ. A Frontiers in Immunology összefoglaló közleménye áttekinti a férfi, illetve női nem hatását az oltásokkal kapcsolatos immunválaszra, és az „ugyanazt az oltást mindenkinek”, illetve az „egy kórokozó, egy vakcina” szemlélet helyett a különböző populációkat figyelembe vevő oltásfejlesztési és oltási stratégia mellett érvel.