Hírvilág

Diabetes és bőrműtét

2011. AUGUSZTUS 15.

Általános vélemény, hogy a cukorbetegek esetében nagyobb a műtéti szövődmények aránya, azonban kevés adatunk van a csak a bőrt érintő műtéttel kezelt diabeteses betegek csoportjában tapasztalt problémákról.

Ausztráliában most prospektív, megfigyeléses vizsgálatban tanulmányoztak több mint 4000 beteget, akik esetében egyetlen sebész végezte el bőrlaesiók kimetszését. A cukorbeteg és a nem diabeteses betegek csoportját hasonlították össze a szövődmények gyakorisága szempontjából. Az alanyok majdnem 5%-ának az anamnézisében szerepelt diabetes. Az eredményeken statisztikai korrekciót végeztek az életkor, a nem, a dohányzás, a véralvadásgátló gyógyszerek szedése, a bőrelváltozás helye és a sebzárás módja szerint.

Posztoperatív sebfertőzés a cukorbetegek 4,2%-ában lépett fel, míg a nem diabeteses csoportnak csak a 2,0%-ában, ez a többváltozós statisztikai elemzés eredménye szerint a cukorbetegek esetében 66%-kal magasabb sebfertőzés-kockázatot jelentett.

A többi szövődmény – többek között a vérzés, a sebszétválás, a sebszélek necrosisa, a kontakt dermatitis, a seb besüppedése vagy kiemelkedése, a hypertrophiás heg vagy keloid képződése, az elhúzódó fájdalom és a granulomaképződés – összesen egyforma gyakorisággal lépett fel: mindkét csoport körülbelül 1,8%-ában.

A sebfertőzésre erősen hajlamosító további tényező az alsó végtagon végzett műtét és a lebennyel vagy bőrgrafttal történő fedés volt, mindkettő körülbelül négyszeresére növelte a sebfertőzés kockázatát.

A sebfertőzés kockázatát tehát a diabetesen kívül (és annál nagyobb mértékben) növelte az alsó végtagon végzett műtét és a bonyolultabb helyreállítás, így a seb lebennyel vagy bőrgrafttal történő fedése. Nem tapasztalták azonban ebben a vizsgálatban a sebgyógyulással kapcsolatos többi szövődmény többletkockázatát a cukorbetegek csoportjában, pedig a közvélekedés szerint ezek kockázata is nagyobb.

Mindenesetre annyi tanulságot feltétlenül érdemes levonni az eredményekből, hogy a cukorbetegek esetében, ahogy az alsó végtagon végzett bőrműtét esetén is megfontolandó a profilaktikus antibiotikum-kezelés, hiszen ilyenkor fokozott a sebfertőzés kockázata.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Dermatol Surg 2009 Jul; 35:1035.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A statin használata növeli a diabetes kockázatát

A statint szedők körében különös hangsúlyt kell fordítani a diabetes megelőzésére.

COVID-19

Diabetológus megjegyzése

A teljes magyar lakosság nagyjából 10%-a érintett cukorbetegség szempontjából. Sajnos, ahogy a legtöbb fertőző betegség lefolyását, a COVID-19-ét is jelentősen rontja a cukorbetegség. A cukorbetegség a COVID-19 fertőzés letalitását 50%-al növeli. A népbetegségnek számító cukorbetegség csak úgy, mint a súlyos tünetekkel járó koronavírus fertőzés gyakrabban érinti az egyébként is idősebb, polimorbid és ezért esendőbb betegeket. A két betegség között ezen kívül is számos kapcsolat lehet (ACE-2 expressio, DPP4, immunrendszer), mely a szemle tömören összegez. Maga a COVID-19 is rontja a glikaemiás paramétereket, ugyanis egyaránt károsítja az inzulinszekréciót és fokozza az inzulinrezisztenciát. Ez összhangban van azzal régi megfigyeléssel, mely szerint a lázzal járó betegségek esetén eddig is hasonló jelenséget láttunk.

Klinikum

A glikozilált hemoglobin érték klinikai jelentősége és helye a klinikumban

A kérdés tehát az, hogy ezek elégségesek-e, vagy pedig szükséges bevonni melléjük a protokollba más egyéb paramétereket is, mint például a HbA1c. Bármilyen változtatás történne, a legfontosabb az, hogy a jelenlegi gyakorlatot még jobbá, sikeresebbé tegye.

Hírvilág

EASD 2009 Helyszíni tudósítás

2009. szeptember 30. és október 2. között került megrendezésre az Európai Diabetes Társaság 45. éves találkozója Bécsben.

Képdiagnosztika

Mit lát az alábbi cukorbeteg lábán?