Hírvilág

Baráti politikai vita a Corvinuson

2012. MÁRCIUS 23.A kormányzati struktúráról, a családpolitikáról, az egészségügyről, az oktatási rendszer átalakításáról és a tandíjról vitázott csütörtök este a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott Tárcatükör rendezvényen Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) vezetője és Ujhelyi István, az MSZP alelnöke.

Ujhelyi István szerint a 168 különböző szervezeti egységből álló Nefmi jelenlegi méretében, ágazati összetettségében működésképtelen, ezért egy következő kormányzati struktúrában legalább kétfelé kellene osztani.

A Tárcatükör-sorozatban rendhagyó, visszafogott, baráti hangú vitában a szocialista politikus arról beszélt, véleménye szerint külön minisztériumi keretek között kellene működnie a kultúrának és az oktatásnak, és külön az egészségügynek, szociálpolitikának, családügynek, ifjúságpolitikának és a kábítószer-megelőzés területének.

Réthelyi Miklós is szokatlannak, de előnyösnek nevezte a jelenlegi minisztériumi struktúrát. Tárcáját egy "ember felé nyúló kézhez" hasonlította, amelynek tevékenysége a születést megelőző időszaktól egészen a halálig terjedően nagy időtávot fog át.

Elmondta: a csúcsminisztériumi berendezkedés előnye, hogy a különböző szakterületek képviselői heti rendszerességgel ülnek egy asztalhoz, miközben az államtitkárságok nagyfokú önállósággal dolgoznak.

Kitért arra is, hogy az államháztartási hiány csökkentése érdekében el kellett fogadnia olyan döntéseket is, amelyek következtében "a hiányt kellett szétosztani" a minisztériumon belül. Réthelyi azonban hangsúlyozta, tárcavezetőként eddigi munkája során "nem élt meg vereségeket".

Ujhelyi szerint a KDNP erőlteti rá a kormányzatra azt a családpolitikai nézetet, amely szerint "támogatáspolitikában és minden másban nem létezik más - gyermeknevelés szempontjából sem -, csak a férfi és a nő házasságon belüli gyermekvállalása". Hozzátette: nem efelé megy a világ, mert a fiatalok sokszor másképp vállalnak gyereket.

Az MSZP alelnöke a családtámogatási rendszeren keresztül az egykulcsos adózási rendszert is bírálta, mert az - szavai szerint - az olyan magas jövedelműeknek kedvez havi százezrekkel, mint az Orbán vagy az Ujhelyi család.

Réthelyi azonban a tárca eredményei közé sorolta a családtámogatási rendszer átalakítását. Ennek az területnek a súlya indokolta, hogy a vonatkozó jogszabályt a kétharmados, sarkalatos törvények közé emelték - tette hozzá.

Hangsúlyozta: "mindenhol az egyedül maradás következményeit látják, így nekik kell a legtöbb állami segítséget adni". A kormánynak emiatt kell a családi struktúra mellé állnia - tette hozzá. Utalt rá, hogy a kormányzat a munkához köti a támogatást, vagyis a kormánystratégia lényeges eleme a munkára buzdítás.

Ujhelyi a kormányzati drogellenes politika aktualitásai közül azt emelte ki, hogy a büntető törvénykönyv egyik módosítási javaslata értelmében már az is 2-8 év szabadságvesztéssel lenne büntethető, ha egy buliban fiatalok körbeadnak egy füves cigarettát.

A szocialista politikus az MSZP-SZDSZ-kormány bukását elindító szociális népszavazásra utalt, majd Orbán Viktor akkori szavait idézte: akkor azt mondta, többletforrásokra lenne szüksége az egészségügynek, de most, immár kormányon már jelentős forrásokat vonnak el az ágazattól.

Arra a felvetésre, hogy a kórházak állami átvételével egyetért-e, azt mondta: "van, amelyikkel igen, és van, ahol nem". Mint mondta, vannak olyan egészségügyi intézmények, így például Debrecenben, ahol ha az állam akarja átvenni a teljes irányítást és a fenntartást, akkor nem fogja tudni megoldani, "mert akkor is a helyi (...) Kósa nevű kiskirály fogja akarni megmondani, hogy mi történik". (Ujhelyi ezzel Kósa Lajosra, a Fidesz ügyvezető alelnökére és a város polgármesterére utalt.)

Jelezte, vannak azonban olyan helyek, ahol muszáj, hogy az állam átvegye az irányítást, a fenntartást, mert egyébként "bedől az intézmény".

Réthelyi az egészségügy folyamatos átszervezéséről beszélt. Mint elmondta, a kórházak működtetését és fejlesztéseit részben uniós forrásokból biztosítják.
A tandíjról folytatott vitában az MSZP alelnöke azt mondta, Magyarországon "egyenesen elzárták a szegény gyerek felemelkedésének lehetőségét".

Szavai szerint drámai következményei lesznek a tandíjnak, ahogy a tankötelezettségi kor 16 évre történő leszállításának is. Utóbbiról úgy fogalmazott, akit így kilöknek az utcára, az nem fog másnap munkát találni inasként, hanem "lopni fog, vagy tengődni, vagy bandázni".
A tárca eredményei közé sorolta a köznevelési és felsőoktatási törvény megszületését. Mint elmondta, a legnagyobb változás a felsőoktatás területén volt. A részösztöndíj bevezetése, illetve a diákhitel kiegészített formája is előkészületben van - tette hozzá.

Hangsúlyozta: kevesebb lett az ösztöndíjas hely, de másban nem változott a rendszer. Olyan orientációs folyamat indult be, amelyet csak üdvözölni lehet - fogalmazott.
Réthelyi Miklós szerint "a szegény gyerekek nem buták, azokat zárták el a felsőoktatás elől, akik nem érték el a 240 pontot". Hozzátette: a családi pótlék iskoláztatási pótlékra változott, vagyis nem kap pénzt a szülő, ha nem jár iskolába a gyereke.

A miniszter nagy előrelépésnek nevezte, hogy 2011-ben elkezdődött a roma hallgatók beiskolázása az orvosi egyetemre. Mint elmondta, a tehetséges gyermekek felemelésére és helyzetbe hozására nagy energiát kell fordítani.

Ujhelyi még a beszélgetés megkezdése előtt fontosnak tartotta elmondani, elfogadhatatlannak tartja, hogy a korábbi rendezvényekre, mint fogalmazott, "szélsőséges eszméket valló" politikusokat is meghívtak. Ujhelyi a rendezvény után azt mondta, ezzel a Jobbik politikusaira, Vona Gábor pártelnökre és Gaudi-Nagy Tamás képviselőre utalt.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Klinikum

Átoltottságot növelő stratégiák

Az Egyesült Államok 10 milliárd dollárral támogatta a Covid-19 elleni oltások fejlesztését, az USA állami szervei ezért is fontosnak tartják az átoltottság növelését. Tavaly novemberi adatok szerint az amerikai lakosság 40%-a nem akarta beoltatni magát, és az oltást nem akarók mindössze 46%-a mondta, hogy esetleg megfontolja a vakcinációt, ha majd több információ áll rendelkezésre. Ezek az adatok is alátámasztják, hogy az oltásfelvételt promotáló kommunikációs szakmai csoportoknak hatalmas munkát kell elvégezniük: ahhoz, hogy az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba, az átoltottságnak el kell érnie a 80%-ot.

Ökológia

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A szerző ökológus, a hazai környezet-, és természetvédelem ismert szakembere és a fenntartható fejlődés fáradhatatlan kutatója és propagátora. Gyulai Iván e kötetében a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be. Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben. Onnan indul el, hogy a megközelítésmód fókuszában nem az emberi igények, hanem a szükségletek kielégítésének biztosítása áll. Ez a kérdéskör magyar irodalmában gyakran összekeveredik.

Gondolat

Szakálltörténet

A szakállt a különböző történetek, mesék és művészi ábrázolások alapján általában a bölcsességhez, teljesítőképességhez vagy magas pozícióhoz kapcsolták.