Hírvilág

Obama megrázza szakállát

2011. AUGUSZTUS 15.

Véget ért a Klímacsúcsnak nevezett konferencia, amelyen az ENSZ tagállamok vitatták meg, mit tehetnek a globális felmelegedés egyre növekvő veszélye ellen. Az amerikai elnök a pénteki plenáris ülésen elmondott beszédében közös cselekvésre szólította fel a világ vezetőit, de nem növelte a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének korábban beígért mértékét.

Az elfogadott Koppenhágai Egyezmény célja, hogy az általános felmelegedés ne haladja meg a 2 Celsius fokot. A fejlett országok együttesen 30 milliárd dollárt ajánlottak fel a 2010-2012 közötti időszakra. A dokumentum jóval kevésbé konkrét a vártnál. A nyilatkozatot mindössze 30 ország delegációja dolgozta ki, jórészt javaslatokat és ígéretet tartalmaz konkrét cselekvési tervek helyett. Mindenesetre 19-én, szombaton ezt sikerült aláírni.

És láss csodát! Szombaton délután évek óta nem látott mennyiségű hó zúdult a fővárosra, Zala megyében, hajnalban -21 fokot mértek, de Németországban -31 fokban is fagyoskodhattak. Budapesten évek óta nem volt szükség éjszakai hómunkásokra, most lázas toborzás kezdődött, de a gépek és az emberek bevetésével sem sikerült vasárnap reggelre minden utat megtisztítani.


A természet megmutatta, hogy ért a szóból. Nem kell visszafogni a fogyasztást, nyugodtan folyhat az őrült karácsonyi bevásárlás, irthatjuk az erdőket, hogy színes papírokba csomagolhassuk az ajándékokat, mehetünk a sarki kisboltba is autóval. Mit számít a környezetszennyezés, bolygónk kizsákmányolása! Elég egy dokumentum elfogadása, és lám-lám, a levegő rögtön lehűl, és itt az igazi tél.

Látjátok, csak akarni kell!

dr.Lipták Judit

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Szakálltörténet

A szakállt a különböző történetek, mesék és művészi ábrázolások alapján általában a bölcsességhez, teljesítőképességhez vagy magas pozícióhoz kapcsolták.

Idegtudományok

Anatómialecke a Sixtus-kápolnában

500 éve felfedezetlen titokra bukkantak a Sixtus-kápolna részletes elemzése során: a Teremtés-sorozat egyik paneljén az emberi agytörzs pontos képe vehető ki Isten nyakán.

Gondolat

A filozófus, "idegesítő figura"

NAGY Zsuzsanna

Interjú dr. Bánfalvi Attilával arról, hogy igazából mi fáj a betegnek.

Egészségpolitika

Save the NIH!

Több ezer tudós és tudományszerető ember gyűlt össze április 22-én Washingtonban, hogy Donald Trump politikája ellen tiltakozzon. „Save the EPA”, és „Save the NIH”, így hangzott a két legfontosabb rigmus. Azaz két kiemelt költségvetésű kormányzati szerv, az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) és a Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) megmentését követelték.

Hírvilág

Ma is félnek az atomtámadás következményeitől a hirosimaiak

A világ legelső atomtámadása által földig rombolt Hirosima újra reflektorfénybe került ezen a héten, amikor Nobel-békedíjasok gyűltek össze a városban, hogy felszólítsák a világot a nukleáris fegyverkezés leállítására. A vendégszónokok között szerepel a tibeti lelki vezető, a Dalai Láma is. Barack Obama amerikai elnök, aki 2009-ben a nukleáris leszerelés támogatásáért elnyerte a békedíjat, Szöulba látogat a G20 országok csúcstalálkozójára, majd a hétvégén Yokohamába utazik a Csendes-óceán partvidékén fekvő országok vezetőinek találkozójára.