Hírvilág

Obama: nem kell kriminalizálni a marihuánafogyasztást

2014. JANUÁR 20.


A marihuána nem veszélyesebb mint az alkohol - vélekedett Barack Obama amerikai elnök a The New Yorker magazinnak adott nyilatkozatában, amelyet terjedelmes portré keretében ismertetett a lap vasárnap.

Az elnök elismerte, hogy a kannabisz szívása "rossz szokás", de rámutatott, hogy az emiatt kiszabott büntetések aránytalanul nagy mértékben sújtják a szegény afroamerikai és spanyolajkú fiatalokat, és úgy vélekedett, hogy Colorado és Washington államban folytatni kellene a marihuána legalizálását.

Az Egyesült Államokban a szövetségi törvények tiltják ugyan a marihuána használatát, ám 21 államban engedélyezték a kannabisz gyógyászati célokra történő alkalmazását, Coloradóban és az északnyugati Washington államban pedig teljes mértékben felszabadították használatát. Hasonló liberalizálást vettek fontolóra Alaszkában és az amerikai fővárosban is.

Az Obama-kormány tavaly közölte, hogy a szövetségi hatóságok nem üldözik majd a coloradói és a Washington állambeli marihuánafogyasztókat, ha azok betartják az adott államok törvényeit.

"Mint ahogy azt alaposan feltárták, gyerekként én is szívtam füvet. Szerintem ez egy olyan rossz szokás és bűn is egyben, amely nem különbözik nagyban a cigarettától, amelyet ifjúkoromtól felnőtt életem nagy részén át szívtam" - nyilatkozott Obama.

"Nem hiszem, hogy (a marihuána) veszélyesebb lenne mint az alkohol" - tette hozzá.
Elmondása szerint a saját lányait arra figyelmeztette, hogy a marihuána élvezete "rossz ötlet, időpocsékolás és nem túlságosan egészséges".

Álláspontja szerint ugyanakkor "feltehetően túloznak" azok, akik azt állítják, hogy a marihuána legalizálása egy sor társadalmi problémát is megoldana, és úgy vélekedett, hogy ez Coloradóban is Washingtonban is kihívás lesz.

A faji kérdésről szólva kijelentette, hogy sokan szerinte sohasem fogadják azt el, hogy az országnak fekete elnöke legyen. Mint mondta, Abraham Lincolnt tartja az Egyesült Államok legnagyobb elnökének, ám egyúttal - elődjének érdemeit nem kicsinyítve - rámutatott, hogy az afroamerikaiaknak az általa bevezetett törvény előtti egyenlőségétől egy 150 éves folyamat vezetett el a valódi egyenlőségükig.

Az iráni nukleáris programról, az izraeli-palesztin békekötésről és a szíriai rendezésről folytatott tárgyalásokról egyaránt úgy vélekedett, hogy azoknak 50 százaléknál kevesebb esélyük van a sikerre, de fontos lépéseknek nevezte azokat annak érdekében, hogy stabilitást teremtsenek az ingatag térségben.

"Ha képesek lennénk rávenni Iránt arra, hogy felelősségteljesen viselkedjen, akkor egy egyensúly kialakulását láthatnánk a szunnita vagy túlnyomórészt szunnita (Perzsa-)öböl menti államok között, amelyben jelen lenne ugyan a versengés, talán a bizalmatlanság is, de nem lenne benne aktív, vagy csatlósok által vívott háború" - mondta.

A terroristákkal kapcsolatban kifejtette, hogy ő mindig az elfogásukat és a felelősségre vonásukat részesíti előnyben, de ha ez lehetetlen "nem állhatok tétlenül… Ahol lehetséges, célzott csapásokat mérhetünk rájuk annak tudatában, hogy minden katonai csapás kockázatokat hordoz magában" - fogalmazott az elnök.

Barack Obama arról is beszélt, hogy a szegények és a gazdagok közötti különbségek csökkentése örökségének egyik kulcseleme lesz.
"Nagyrészt abból a szempontból fogom értékelni magam az elnökségem végén, hogy elkezdtem-e a középosztály és a középosztály felé vezető lajtorják újjáépítésének folyamatát és megfordítottam-e a társadalom kettéválásának trendjét" - mondta Obama.

"Nem akarom, hogy azon elnökök egyike legyek, akik csak úgy rajta vannak a listán, akiknek a portréja ott sorakozik a falon. Tényleg olyan elnök akarok lenni, aki számít" - vallotta be.

Rámutatott, hogy noha az elnökök a második ciklusuk idején alapvetően a károk minimalizálására és támadás helyett védekező játékstílusra rendezkednek be, ő és csapata a világ legnagyobb "szervezetének" élén még mindig felülmúlhatatlanul képes valami jót tenni mind a bel-, mind a külpolitikában, "még akkor is, ha erre senki sem figyel oda".

"Azon dolgok egyike, amelyben elnökként megtanultam tisztábban látni az az, hogy az ember lényegében egy váltóúszó egy áramlatokkal teli folyóban, és ez a folyó a történelem… Az ember nem indul tiszta lappal és azok a dolgok, amelyekbe belekezd, talán el sem jutnak el a végkifejletükig a keretidő alatt. De az ember előrébb mozdíthatja a dolgokat. És néha az aprókként kezdődő ügyek jelentőssé fejlődhetnek" - fogalmazott az elnök.

David Axelrod, az elnök volt tanácsadója biztosra veszi, hogy Obama memoárírásra adja majd a fejét. Egy ügynök becslése szerint a kiadók 17-20 millió dollárt fizetnének a kéziratáért.
MTI 2014. január 20., hétfő

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma