Nyílt levél és tiltakozás

2011. AUGUSZTUS 15.

Tiltakozás a Kossuth rádió fogyatékosokkal foglalkozó műsorának megszüntetése ellen

dr. Such György, a Magyar Rádió elnöke
és Kerényi György, a Kossuth rádió főszerkesztője számára

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Főszerkesztő Úr!

Alulírott szervezetek és magánszemélyek mély megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy az ország leghallgatottabb közszolgálati rádióadója, az MR1 Kossuth adó vezetői megszüntetni készülnek a fogyatékossággal élő emberek életével rendszeresen foglalkozó egyetlen közszolgálati rádióműsort, az Élhető világot.

Akkor, amikor a társadalom egyik legkiszolgáltatottabb csoportjának integrációja és társadalmi nyilvánosságban való megjelenési lehetőségei még a minimálisan elvárható szinttől is messze elmaradnak, elfogadhatatlannak tartjuk egy ilyen lépés megtételét. Természetesen örvendetes tény, ha az integráció jelszavával különböző szakmai (kulturális, oktatási, sport, stb.) műsorokban megjelennek fogyatékossággal élő emberekkel kapcsolatos hírek, anyagok is. Ezek az alkalmi és esetleges megjelenések azonban nem helyettesítik, nem helyettesíthetik a fogyatékossággal élő embereknek rendszeres megszólalási és megjelenési lehetőséget biztosító rádiós és televíziós műsorokat.

Amellett, hogy a humánum előírások nélkül is az elfogadás, befogadás, bizonyos esetekben a pozitív diszkrimináció szellemét tételezi, hazánk az ENSZ és az Európai Unió tagjaként kötelezettséget vállalt a fogyatékossággal élő emberek társadalmi integrációjának elősegítésére, illetve az 1996. évi I. törvény a rádiózásról és televíziózásról (közismert nevén: Médiatörvény), szellemében a Magyar Rádió Részvénytársaság Közszolgálati Műsorszolgáltatási Szabályzatának II/11. pontja kimondja, hogy az MR Rt. a műsorszolgáltatás során gondoskodik „az életkoruk, testi, lelki, szellemi állapotuk, fogyatékosságuk vagy társadalmi helyzetük következtében hátrányos helyzetű emberek életének bemutatásáról; a mindennapi életvezetésüket, szociális és kulturális hátrányaik csökkentését segítő ismeretek közreadásáról.”

A Magyar Rádióban az elmúlt 20 évben mindig volt a fogyatékossággal élő emberek világát, teljesítményeit, örömeit és gondjait bemutató közszolgálati műsor (ld. pl. Kapaszkodó, Tandem). Ennek megszüntetése ellentmond mind a humánumnak, mind a fenti szabályozásoknak. Örvendetes tény, hogy például az irodalomkedvelőknek, a népzene-rajongóknak, a nyelvművelőknek, a különböző vallási és kisebbségi társadalmi csoportoknak, továbbá a nőknek van saját műsoruk a hazai közszolgálati rádióban. Meggyőződésünk, hogy a fogyatékossággal élő emberek, családtagjaik és segítőik milliós tábora is megérdemli ezt a lehetőséget.

Alulírott szervezetek és magánszemélyek kérjük, hogy a Magyar Rádió és az MR1 Kossuth adó illetékes vezetői mielőbb tegyék nyilvánossá álláspontjukat és terveiket az Élhető világ című műsorral, illetve a fogyatékossággal élő emberek közszolgálati rádióban való megjelenésének biztosításával kapcsolatban.
Budapest, 2009. december 16.

Az aláírók nevében:

Liling Tamás, ügyvezető
Nonprofit Média Központ Alapítvány

Kezdeményező szervezet:
Nonprofit Média Központ Alapítvány

FELHÍVÁS A NYÍLT LEVÉL ALÁÍRÓIHOZ VALÓ CSATLAKOZÁSRA

A Nonprofit Média Központ Alapítvány tudomására jutott, hogy a Magyar Rádió Kossuth adója megszüntetni készül a fogyatékossággal élő emberek életét és problémáit bemutató egyetlen állandó rádióműsorát, az Élhető világot. Alapítványunk elfogadhatatlannak tartja, s a fogyatékossággal élő társadalom, illetve a velük közösséget vállalók arcul csapásának tekinti a tervezett lépést.

Nyílt levelet intézünk dr. Such Györgyhöz, a Magyar Rádió elnökéhez és Kerényi Györgyhöz, az MR1 Kossuth adó főszerkesztőjéhez, melyben arra kérjük őket, hogy tegyék közzé álláspontjukat az üggyel kapcsolatban.

A nyílt levelet mellékelten küldjük. Várjuk azon szervezetek és magánszemélyek csatlakozását, akik egyetértenek a rádióműsor megmentését célzó kezdeményezésünkkel, s ki kívánják fejezni támogatásukat. A csatlakozást – elérhetőségek megadásával – kérjük jelezni itt: iroda@nonprofitmedia.hu.

Budapest, 2009. december 15.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.