Hírvilág

Lipótra várva…(?)

2011. AUGUSZTUS 15.

A Magyar Pszichiátriai Társaság állásfoglalása a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum közleménye alapján - Sajtóközlemény

"A betegek nem akarnak új Lipótot!" címmel megjelent közleményben számos, a közvélemény számára megtévesztő állítás fogalmazódik meg, amellyel egy széles körben elfogadott és támogatott szakmai anyagot próbálnak meg a szakmai közvélemény számára érthetetlen módon lejáratni.

A Magyar Pszichiátriai Társaság az egyik kezdeményezője és aláírója volt a "A pszichiátriai szakma közös állásfoglalása az elfogadható színvonalú pszichiátriai ellátás biztosítása érdekében" című szakmai állásfoglalásnak, amelyet az aláírók az új Kormány döntéshozóihoz eljuttattak. Az állásfoglalás prioritásait elfogadva, a Kormány szakpolitikusai tárgyalásokat kezdtek a pszichiátriai szakma képviselőivel, a pszichiátriai ellátás fejlesztése érdekében. Mivel a megvalósítás a pszichiátriai ellátásra szoruló, betegséggel élők és a szakma képviselőinek közös érdeke, a szakmai anyag több helyen is nyilvánosságot kapott. Az állásfoglalást a szakmai szervezetek legszélesebb köre írta alá.

A Magyar Pszichiátriai Társaság a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórummal, - mely az egyik, de nem az egyetlen - pszichiátriai betegeket képviselő szervezet, együttesen tartott sajtótájékoztatója kapcsán (2010. március 23-án) indította el a szakmai anyag előkészítését. A PÉF két szakértő aláírója a Magyar Pszichiátriai Társaság Vezetőségének tagja, ilyen minőségükben lehetőségük volt és van, a most támadott és más szakmai állásfoglalások kialakításában részt venni. A PÉF nevében kiadott közlemény aláírói olyan szakember is van, aki éppen az MPT javaslata alapján vesz részt a Kormány elé kerülő szakértői anyagok előkészítésében.

A PÉF közleményében több megfogalmazás pontatlan, félreérthető, félreértelmezhető, arra alkalmas, hogy a pszichiátriai betegellátásban dolgozókat és a mentális betegséggel élőket megossza, egymással szembeállítsa. A Magyar Pszichiátriai Társaság, ahogy korábban, jelenleg is nyitott a párbeszédre minden szakmai és betegszervezettel, azonban erre továbbra sem a sajtóközleményeket tartja a megfelelő eszköznek.

A vita tárgyát képező szakmai állásfoglalás az MPT honlapján (www.mptpszichiatria.hu ) olvasható.

a Magyar Pszichiátriai Társaság Elnöksége, 2010. július 9.

További sajtóinformáció:
Nagy Ákos
VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda
Tel/fax: (1) 350-6951
Mobil: 20/9331-801
E-mail: nagy.akos@vmkomm.hu


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

In memoriam Dr. Hegedűs Katalin

Hatalmas veszteség érte a magyar neurológus és neuropathologus társadalmat. Életének 72. évében meghalt Dr. Hegedűs Katalin Professzornő, a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikájának nyugalmazott egyetemi tanára, a hazai neurológia és neuropathologia kimagasló szaktekintélye.

Hírvilág

LAM-díj 2009

A LAM-díj a legnagyobb összdíjazású orvostudományi díj - hangzott el az ünnepségen.

COVID-19

Antitest alapú tesztek a COVID-19 betegség diagnózisára - ígéretek és veszélyek

Március végén a koronavírus-betegség (COVID-19) kellős közepén Colorado állam San Miguel megyéjében a lakók vérvételre várva, a két méter távolságot betartva türelmesen álltak sorban a Telluride iskola tornaterménél. A vizsgálat célja annak megállapítása volt, hogy kialakult-e szervezetükben az immunválasz a vírussal szemben. Ez volt az Egyesült Államok első közösségi szintű tesztelési kampánya, melyben mintegy 8000 lakos szűrését végezték el két hét leforgása alatt.

Hírvilág

A háromdimenziós mozi káros élettani hatásai

A 3D technológia alkalmazásának káros élettani hatásai lehetnek.

Gondolat

„A dokumentumfilmek azoknak valók, akik tudják értékelni a mélységet”

SOLTI Hanna

„Bátorság” a hívószava az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválnak, amely amellett, hogy Magyarország egyetlen nemzetközi versenyfesztiválja, a világ legrangosabb dokumentumfilmjeit vonultatja fel tematikai és egyéb megkötések nélkül. Sós Ágnes alapító-igazgatóval beszélgettünk a fesztiválról, amely idén január 22. és 30. között kerül megrendezésre; az elmúlt év kihívásairól, dilemmákról és arról, mi mindent jelenthet bátornak lenni.