Hírvilág

Az őssejtkutatás bezár egy kiskaput az AIDS-vírus előtt

2011. AUGUSZTUS 15.

Egy egereken végzett laboratóriumi kutatás újabb lehetőséget tárt fel arra, hogy bezárhassunk egy kiskaput az AIDS-vírus előtt.

A szóban forgó kiskapu az ún. CCR5, egy fehérje, amely segít a humán immundeficiencia vírusnak (HIV) a sejtekbe jutnia. Ez az első lépés az előtt, hogy eltéríti a sejtműködést, és szaporodni kezd.

A kutatók körülbelül egy évtizeddel ezelőtt rájöttek, hogy azok az emberek, akik a genetikai kódban létrejött apró hiányosság következtében nem képesek CCR5-öt létrehozni, meglepően ellenállók a HIV-fertőzéssel szemben, és esetükben több ideig tart, mire az AIDS betegség kialakul. Ez a CCR5 delta 32 nevű génvariáns kisebb CCR5 fehérjék termelését eredményezi, ami a HIV legtöbb vírustörzsét megakadályozza abban, hogy megfertőzze a sejteket.

Az elmélet tesztelésére amerikai kutatók hematopoietikus (immun- és vörösvérsejteket termelő) őssejteket nyertek ki egerekből. Egy vadonatúj „enzimvágóval” néhány sejtből eltávolították a híres CCR delta 32 részt. Amikor ezek a sejtek megértek és osztódtak, nem rendelkeztek a normális CCR5 előállítására szolgáló kulcsfontosságú kóddal.

A módosított sejteket visszaültették a rágcsálókba, majd HIV vírusnak tették ki az egereket. Tizenkét héttel a fertőzés után az állatok T-immunsejtjeinek mennyisége helyreállt, HIV-szintjük pedig alacsony volt. Ezzel szemben a kontroll egerek, amelyek nem kaptak módosított sejteket, fertőzöttségi szintje magas, immunrendszerük pedig gyenge volt.

Amennyiben a megközelítés biztonságosnak és hatékonynak bizonyul emberekben is, megnyitja az utat az előtt, hogy a HIV-rezisztens T-sejtek hosszú távú generációját hozhassuk létre a szervezetben, vagyis a betegek erős retrovírus elleni gyógyszerek nélkül is visszaszoríthassák a HIV-fertőzést. A Nature Biotechnology folyóiratban publikált kísérletet a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói végezték Paula Cannon vezetésével.

A kutatás a harmadik út, amely a közelmúltban megnyílt a CCR5-öt vizsgáló szakemberek számára. Most van folyamatban olyan CCR5 gátló gyógyszerek engedélyeztetése, amelyek a HIV által meggyengített immunrendszerű betegeknek nyújthatnak „megmentő” terápiát. Az orvosok egy CCR delta 32 technikát is tesztelnek önkéntesek részvételével, de azokban a kísérletekben nem őssejteket, hanem T-sejteket használnak.

Az ENSZ tavaly novemberi adatai szerint 2008-ban mintegy kétmillió ember vesztette életét AIDS következtében, és 33,4 millió HIV-fertőzött élt világszerte. A kétévente megrendezett Nemzetközi AIDS Konferenciát idén július 18-tól 23-ig tartják Bécsben.


Forrás: Medipress

Kapcsolódó link: Nature Biotechnology

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma