Hírvilág

Az igazságot szenvedélyesen

2013. SZEPTEMBER 03.


80 éves korában elhunyt a lambarénéi missziós orvosként ismertté vált Albert Schweitzer teológus és muzsikus. Elzászi evangélikus lelkész fia volt; a strasbourg-i egyetem filozófia és teológia szakán végzett, majd filozófiából és teológiából is doktorált.

Zenei tanulmányokat is folytatott, orgonálni tanult előbb E. Münchnél, majd Párizsban Charles Widornak, a francia zeneakadémia tanárának magántanítványa lett. Widor kérésére könyvet írt Bachról, majd 1905-ben Párizsban részt vett a Bach Társaság megalapításában.

A Bach-kutatásai során az orgonákról szerzett ismeretei alapján könyvet írt Német és francia orgonaépítészet és orgonaművészet címmel. Az előbbiekkel párhuzamosan folytatta teológiai munkásságát az igazságot szenvedélyesen kutató tudós magatartásával. Fő törekvése a keresztény hit és saját korának modern tudományos gondolkodása közötti feszültség áthidalása volt.

29 éves korában egy folyóiratból szerzett tudomást arról, hogy Gabonban, Francia Egyenlítői Afrikában orvoshiány van. Egy ifjúkori fogadalma és az egyházi szociális munkában szerzett tapasztalatai arra indították, hogy beiratkozzék az orvosi karra. 1913-ban szerzett orvosi diplomájával a gaboni Lambarénébe ment, hogy gyógyító munkával próbáljon jóvátenni valamit abból, amit a fehér ember színes testvérei ellen elkövetett. Az előkészületekben, a kórház építésében és később a gyógyításban hűséges segítője volt felesége, Hélene Bresslau.

Az őserdei kórház rövidesen a bennszülöttek ezreinek lett menedéke. 1917-ben feleségével együtt - német állampolgárságuk miatt - franciaországi internálótáborba hurcolták, majd Strasbourgban átmenetileg igehirdetői és orvosi munkát vállalt, több európai városban tartott előadásokat, adott orgonahangversenyeket. 1924-ben térhetett vissza Lambarénébe, ahol ekkortól fokozódó nemzetközi támogatással végezhette munkáját sok kitűnő orvos közreműködésével.

1951-ben megkapta a Német Könyvkereskedelem Békedíját, az egyik legrangosabb német irodalmi kitüntetést. 1953-ban megkapta az 1952. évi Nobel-békedíjat, amelynek összegéből telepet hozott létre a leprások számára.

Legismertebb művei: Orvos az őserdőben (1921), Gyermekkorom és ifjúságom emlékeiből (1924), Életem és gondolataim (1931), Afrikai vadásztörténetek (1936) Afrikai történetek (1938). Említésre méltó Goethe-kutatása is: négy Goethe-tanulmányt hagyott az utókorra, előadásszövegekként.

E tanulmányaiban az irodalom- és a filozófiatörténet elegyedik egymással, s a goethei erkölcsi eszmények kapcsán szóhoz jut maga Schweitzer mint bölcselő is, etikai indíttatású korkritikájával.

2013. 09.03.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Amikor az orvos egyben filozófus is volt

Habár a filozófusok, a bölcsesség szeretői minden korban kevesen vannak, a filozófiának léteznek sűrűsödési időszakai. Ilyen koncentrált periódus volt az ókori görög (athéni) civilizáció aranykora. A medicina értékrendjét, metafizikáját (az aktív eutanázia és a magzatelhajtás tilalmát, „a beteg java a legfőbb törvény” -t) az aszklépioszi hagyomány alapján kinyilatkoztató, s az empirikusan vizsgálható fizikai hatóokról szóló kórtani elméletét (humorálpatológia) úgyszintén megteremtő Hippokratész kilenc évvel volt fiatalabb Szókratésznél, s amikor meghalt, Platón már az ötvenedik életévébe lépett.

Gondolat

A kézműves fotográfia

Különleges fotókiállítás nyílt Szentesen december 3-án a Tokácsli Galériában. A Fridrich János emlékkiállítás megidézi a régmúlt városi fényképészeinek világát, és bemutatja a régi technikák továbbélését is.

Gondolat

A megtartó forma

Nagy Bernadette kettős életet él. Dettiként évtizedekig az Írók Boltja művészeti vezetője volt, a mai napig tulajdonosa, Nadeként pedig 2004. óta készít geometrikus absztrakt stílusú digitális képeket, amelyeket időnként fotókkal párosít, így például Kassák, Bartók, Hitchcock arcképével, vagy Caravaggio, Schöffer művével. Monokróm festményeket is alkot. Rendszeresen részt vesz a MET csoportos kiállításain és az Arnolfini Mini Mail Art online tárlatain. Legutóbb a Nyitott Műhelyben láthattuk 108 színfogó című kiállítását.

Gondolat

Pascal pálfordulása

1623. június 19.-én megszületett Blaise Pascal francia matematikus, filozófus