Hírvilág

Az európaiak elégedettek az életminőségükkel

2011. AUGUSZTUS 15.

Az európaiak (egytől tízig terjedő skálán) általában 7-re értékelik az élettel való elégedettségüket, és 7,5-re a boldogságukat. Igen nagy eltéréseket találunk azonban mindkét értéknél, különösen a 12 új tagállam esetében. Nem meglepő módon a felmérés alapján a magasabb jövedelmű, jó egészségben levő és magasabban képzett emberek elégedettebbek és boldogabbak. A társsal és gyerekeikkel élők ugyancsak elégedettebbek az életükkel. „Az elégedettség és a jövőhöz való viszonyulás terén tapasztalható különbségek rámutatnak az európaiak életkörülményeinek és mindennapi életének jelentős egyenlőtlenségeire” – mondja Jorma Karppinen, a Eurofound igazgatója.

„A volt szocialista országokban az egyes társadalmi és demográfiai csoportok jólléte erősen eltérő. Jelentősek az alacsony jövedelemmel összefüggő hátrányok, és nagyon sok idős ember elégedetlen a helyzetével. „A Eurofound Európai Életminőség Felmérése egyedülálló vállalkozás az életminőség vizsgálatára az országok széles körében,” mondja Vladimír Pidla, az EU foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztosa a felmérésről és annak eredményeiről.

"Nagyon fontos információforrás, és hangsúlyt fektet azokra a szociál- és gazdaságpolitikai problémákra, melyekkel az EU az utóbbi két bővítés nyomán szembesül.” A jövedelem és az életszínvonal az életminőség két kulcsfontosságú eleme. Az európaiak életszínvonala és jólléte szorosan kapcsolódik az ország gazdaságához, ahol élnek. A felmérés eredményei szerint a többszörös nélkülözéssel küzdők aránya, vagyis azoké, akiknek a hat alapszükséglet közül 5-6-ra nem telik, ötször nagyobb a 12 új EU tagállamban, mint az EU 15 országaiban. A három tagjelölt országban az ilyen mértékű nélkülözéssel küzdők aránya akár tízszerese is lehet az EU 15 országaiénál.

Az egészség alapvető fontosságú az európaiak számára; ötből négyen mondták, hogy a jó egészség "nagyon fontos" az életminőségük szempontjából. Összességében csupán az emberek 21 százaléka tartotta „nagyon jónak” az egészségét, míg 46 százalék „jó”-ra értékelte. A 12 új tagállamban és a három tagjelölt országban többen tartják egészségüket „rossznak” vagy „nagyon rossznak”, és ez különösen vonatkozik a nőkre.

Az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés és azok színvonala a szociális védelem fontos tényezői. Az európaiak jelentős hányada azonban arról számol be, hogy nehezen jutnak hozzá az egészségügyi szolgáltatásokhoz. Az EU 27 országaiban például az embereknek több mint 25 százaléka mondja, hogy túl messze laknak orvosuktól vagy kórházuktól, több mint 38 százalékuk panaszkodik, hogy csak késve jut el az orvoshoz, és 27 százaléknak nehézséget okoznak az orvosi ellátással kapcsolatos költségek.

Az európaiak az egészséget és a családi kapcsolatok minőségét jelölik meg az életminőség legfontosabb tényezőiként. A legtöbb ember számára még mindig a család az első számú menedék vészhelyzet esetén, valamint a gyermekek és az idősek gondozása terén. Nyilvánvaló azonban, hogy a nők és a férfiak szerepvállalása a családban különböző, például a háztartásban egyenlőtlenül oszlanak meg a feladatok. A nők nagyobb arányban számolnak be a gondozási feladatok ellátásáról napi szinten, ezen kívül sokkal több időt töltenek háztartásbeli kötelezettségekkel. Az EU 27 országaiban a nők heti 33 órát, a férfiak 18 órát töltenek a gyerekek gondozásával és nevelésével, míg főzéssel és házimunkával a nők heti 18 órát töltenek, szemben a férfiak heti 10 órájával.

Forrás:
Országos Sajtószolgálat – MTA Politikai Tudományok Intézete

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

PharmaPraxis

A körzeti orvosi praxisközösségben dolgozó gyógyszerész szerepe a Covid-19-járvány idején

Míg a Covid-19-pandémia alatt a kliensek többet foglalkoznak egészségi állapotukkal, és a média is több egészségügyi információval szembesíti őket, a sok beteg esetében elmaradó rutinszerű ellátás a krónikus kórképek fellángolásához vezethet. Ebben a helyzetben a gyógyszerészek gyógyszerelési információkkal segíthetik a körzeti orvosokat, a szakszemélyzetet és a betegeket is, továbbá közreműködhetnek a krónikus betegségekkel kapcsolatos betegedukációban.

Idegtudományok

Két munkacsatornás endoszkópos műtétek a gerincsebészetben

A minimálisan invazív endoszkópos gerincműtéteket gerinccsatorna-szűkület és gerincsérv, csigolyaelcsúszás kezelésére használják. Czigléczki Gábor idegsebésszel a technika továbbfejlesztett változatáról, a két éve Magyarországon is elérhető két munkacsatornás technológiáról beszélgettünk.

Gondolat

Szerepkonfliktusok az orvosnői hivatásban

GYŐRFFY Zsuzsa, ÁDÁM Szilvia

Egészségpolitika

A gazdaság ível, az egészségügy közben hanyatlik?

Sokszor elhangzott már, politikai és szakmai érvként is, hogy a magyar gazdaság teljesítőképessége messze több egészségügyi költést engedne, mint amennyit fordítanak rá. Ezt tükrözik nagyjából a megbetegedési és halálozási mutatóink is. Most a világ egyik legrégebbi és a legnevesebb orvosi lapja, a Lancet állítja pengeélre a magyar helyzetet, benne pedig erős bírálatot is megfogalmaz a kormány felé.