Hírvilág

Az ép immunitásúak is visszaeshetnek az övsömörbe

2011. AUGUSZTUS 15.


Négy évtized orvosi megfigyelése szerint az övsömör egyszer fordulhat elő egy ember életében. Az a széles körben elterjedt hit, hogy az övsömörön átesett betegek védetté válnak a betegség kórokozója, a herpes zorter vírus ellen. Egy, a Mayo Clinic Proceedings című szaklap februári számában megjelent tanulmány szerint a visszaesés talán sokkal gyakoribb, mint az orvosok gondolták.

„Korábban úgy vélték, hogy a visszaesés csak a meggyengült immunrendszerű betegeket érinti” – mondta a Dr. Barbara Yawn, a Rochester-i Olmsted Orvosi Központ kutatásvezetője. – „A visszaesés az ép immunitásúak körében is előfordul. Az eredmények nagyon megleptek bennünket.”

A kutatócsoport 1700, 22 év feletti beteg anyagát vizsgálta át, akik 1996 és 2001 között dokumentáltan átestek egy övsömörös epizódon. Ez az állapot jellegzetes bőrkiütéssel és igen nagy fájdalommal jár. Ezután területi adatokat tanulmányoztak, átlag 8 éves utánkövetéssel, hogy eldöntsék kezelték-e ezeket a betegeket valahol egy második epizóddal. Az adatok alapján a visszaesés aránya 5 százalékos volt, ami megegyezik az övsömör gyakoriságával ugyanebben a korcsoportban. Néhány betegnél akár háromszori visszaesés is előfordult.

A vizsgálat szerint a nőknél - akik hajlamosabbak az övsömörre -, a visszaesés is gyakoribb, és úgy tűnik a kor nem hajlamosító tényező. Viszont meglepő módon a fájdalmas időszak hossza az első epizód alatt meghatározó. Azok, akiknek fájdalma 30 napnál tovább tartott, nagyobb valószínűséggel estek vissza, főként az első 3-4 évben.
Az eredmények szerint a herpes zoster elleni védőoltás, mely 50 százalékban csökkenti az övsömör kialakulását, talán egy második epizód elkerülésében is segít.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Csaknem felére csökkenti az övsömör kockázatát az oltás


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Az övsömör növelheti a szklerózis multiplex kockázatát

Az övsömör rohamot követő évben jelentősen magasabb lehet a szklerózis multiplex kialakulásának kockázata – mutatták ki tajvani kutatók.

Hírvilág

Új hatóanyagot teszteltek övsömörre

Hatékonyabban kezelheti a fájdalmas hólyagokkal járó övsömört az az összetevő, melyet a Georgia és a Yale Egyetemek kutatói fedeztek fel. Az amerikai lakosság nagyjából 30 százalékát érinti a betegség, különösen az idősebb korosztályból. Eddig nem állt rendelkezésre specifikus kezelés.