Hírvilág

Új hatóanyagot teszteltek övsömörre

2011. AUGUSZTUS 15.


Hatékonyabban kezelheti a fájdalmas hólyagokkal járó övsömört az az összetevő, melyet a Georgia és a Yale Egyetemek kutatói fedeztek fel. Az amerikai lakosság nagyjából 30 százalékát érinti a betegség, különösen az idősebb korosztályból. Eddig nem állt rendelkezésre specifikus kezelés.

A legtöbb felnőtt emlékszik a lázra, a viszkető kiütésekre, és az utánuk sokszor megmaradó hegekre is, amit a bárányhimlő miatt éltek át. A betegséget a varicella zoster vírus okozza, ami felnőtt korban csúnya tünetekkel térhet vissza. A járványos betegség vírusa megbújik az idegekben, és főleg 60 év felett bukkanhat fel újra a test egyik oldalán megjelenő hólyagos kiütés formájában. A komplikációk aránya is növekszik az életkorral, mikor is hosszú hónapokig vagy évekig fennálló idegfájdalom jelentkezik.

Egy új és hatásos övsömör elleni anyag, az L-BHDA azonban enyhülést adhat. Az övsömör terápia jogai a Bukwang Gyógyszergyártó céget illetik, a klinikai kísérletek előtti vizsgálatokat a Georgia Egyetem kutatási alapja és a Yale Egyetem végezték.

"Szükség van új gyógyszeres megoldásokra, melyek hatékonyabbak és specifikusabbak a varicella zoster vírus kezelésében, ugyanis vannak törzsek, melyek rezisztensek lehetnek a jelenlegi gyógyszerekre” – mondta el Chung (David) Chu az UGA gyógyszerészeti és biogyógyászati kutató professzora, az L-BHDA egyik feltalálója. A másik feltalálóval, Yung-Chi (Tommy) Chenggel a Yale gyógyszerés professzorával együtt a vírusellenes összetevők széles portfólióját hozták létre, melyekkel olyan betegségek ellen veszik fel a harcot, mint a HIV, az övsömör, a hepatitisz és a rák.

Chu, aki az UGA gógyszerészeti karán a gyógyszerfelfedező csapat vezetője elmondta, hogy bár vannak generikus antivirális gyógyszerek, helyileg alkalmazható krémek és fájdalomcsillapítók az övsömör hosszának és fájdalmasságának csökkentésére, ezek azonban csak mérsékelten hatásosak. Sokkal erősebb varicella zoster-ellenes ágensek kellenek. „Az L-BHDA-ban nagyobb potenciál rejlik, mint az eddigi hatóanyagokban” – mondta Chu. Megjegyezte azt is, hogy az új összetevőt már tesztelték laboratóriumban, és egereken demonstrálták is. A kutatást Jennifer Moffat mikrobiológus-immunológus adjunktus vezette a New York Upstate Orvosi Egyetemről.

Az övsömört megelőző oltás 2006-tól elérhető az idősebbek számára, és felére csökkenti a betegség kitörésének kockázatát. Az American Journal of Preventive Medicine nemrég megjelent egyik tanulmánya szerint azonban csak kevesek kapják meg az oltást, főként az ára, a biztosítás hiánya vagy a készlethiány miatt. Valószínű, hogy a bárányhimlő elleni gyermekkori immunizálás is megvéd az övsömör ellen, mert az oltóanyagban gyengített vírustörzsek vannak. Az oltás azonban csak 1995-ben jelent meg, és még nem áll rendelkezésre elegendő adat a pontos válaszhoz.

„Dr. Chu és Dr. Cheng szorgalmasan dolgoznak azon, hogy betöltsék a szükséges réseket a kezelési opciók terén” – mondta Rachael Widener, az UGARF technológiai szabadalmi menedzsere. „Mielőtt a bárányhimlő elleni oltást széles körben kezdték volna alkalmazni, a beoltatlan idősek védekezőképességét természetes módon erősítették. Mivel már kevesebb a bárányhimlős eset, több az övsömörös beteg. Ezért, és amiatt, hogy a népességrobbanás (baby-bumm) alatt született emberek az idősebb korosztályba lépnek, növekszik az igény a direkt terápiára. Reméljük, hogy az L-BHDA lehetővé teszi a gyorsabb gyógyulást, a kevesebb fájdalmat és szövődményt.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Csaknem felére csökkenti az övsömör kockázatát az oltásAz ép immunitásúak is visszaeshetnek az övsömörbe


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Idegtudományok

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.

Klinikum

Káros a gyulladásos markerek túlhasználata

A gyulladásos markerek laboratóriumi vizsgálata nem alkalmas a releváns betegségek kiszűrésére, állapította meg két nagy-britanniai, körzeti orvosi adatokon alapuló vizsgálat.

Idegtudományok

Az orvosi kender

"Az endokannabinoid rendszer befolyásolása terápiás hatású lehet szinte valamennyi emberi betegségben" írta Pacher Pál és Kúnos György egy nemrég megjelent áttekintő közleményében. Egy civil szervezet 2016 júniusában megrendezte az első magyar gyógyászati kannabisz konferenciát.