Hírvilág

Az első trimesterben még érdemes abbahagyni a dohányzást

2011. AUGUSZTUS 15.

A British Medical Journalben közölték azt a vizsgálatot, amelynek eredménye szerint azok a nők, akik a 15. gestatiós hétig leszoknak a dohányzásról, elkerülhetik az azzal járó terhességi és magzati szövődményeket.

A kutatók prospektíven vizsgálták 2500 egészséges, korábban nem szült nő terhességének kimenetelét Ausztráliában és Új-Zélandon. A résztvevők 80%-a már a terhesség kezdetekor sem dohányzott, 10%-uk abbahagyta a 15. gestatiós hét előtt, 10%-uk pedig folytatta a dohányzást a terhesség folyamán.

A koraszülés kockázata a korábban sem dohányzott nők csoportjában 4%-nak bizonyult, és ugyanennyinek adódott az időben leszokott nők esetében is, míg a tovább dohányzók 10%-ában következett be koraszülés.

Hasonlóképp a gestatiós korhoz képest kicsi újszülött világra hozatala is a 15. hétig leszokott nők esetében ugyanannyi volt, mint a korábban sem dohányzók csoprotjában (10%), míg a tovább dohányzók nők gyermekeinek 17%-a volt túl kicsi.

A vizsgálat folyamán értékelték a leszokás „mellékhatásait” is: a nők által megélt stresszt és a szorongásos és depressziós tüneteket. Bíztató, hogy e tünetek egyike sem fordult elő gyakrabban az éppen leszokó nők csoportjában.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: BMJ 26 March 2009; 338:b1081.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Melanoma és anyaság

A terhesség alatt és a szülés utáni hat hónapban nagyobb a melanoma kockázata, azonban a daganatos betegség után létrejött terhesség esetén a szokásnál nagyobb a túlélési arány.

Hírvilág

A terhességgel kapcsolatos migrén fokozott stroke-kockázatot jelez

A szülés körüli időszakban jelentkező migrén nagy mértékben növelte az ischaemiás stroke kockázatát, sőt a többi cardiovascularis eseményét is.

Klinikum

Az Infektológiai Szakmai Kollégium és az Országos Gyermekegészségügyi Intézet állásfoglalása

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a két testület állásfoglalását .

Hírvilág

Javítható a szülési prognózis a periodontalis betegségek kezelésével?

A terhesség alatti fogínybetegségek növelik a koraszülés kockázatát. Kezelésük javítja-e a prognózist?

Hírvilág

Perinatalis szövődmények és az első trimester eseményei

Anyai tényezők befolyásolják a magzat korai növekedését, ez pedig a szülés körüli szövődmények kockázatát.