Hírvilág

Az ausztrálok között van a legtöbb bőrrákos

2011. AUGUSZTUS 15.


Az ausztrálok napimádó kultúrája következtében az ország 22 milliós népessége a nemzetközi átlaghoz képest tizenháromszor nagyobb valószínűséggel kap bőrrákot.
Az egyik kormányhivatal által készített Cancer in Australia 2010 című jelentésből kiderül, hogy a napimádó, strandmániás országban a világon a legmagasabb a halálos melanóma előfordulási aránya, és az egyik legmagasabb a rák aránya általában.

A melanómát, a bőrrák legvirulensebb formáját a Nap káros ibolyántúli (UV) sugárzása okozza. Az is növeli a kockázatot, hogy Ausztrália nagyon közel esik az Antarktiszhoz, ahol az UV-sugarakat megszűrő ózonrétegen jelentős méretű lyuk alakult ki.

Christine Sturrock, az ausztrál egészségügyi intézet szakértője szerint azonban a betegségek felderítésének megnövekedett aránya is magyarázza az évente diagnosztizált rákos esetek számának emelkedését. „Az is magyarázza ezt a magas előfordulás arányt, hogy a legtöbb országhoz képest jobbak vagyunk a diagnosztizálásban – állítja Sturrock. - Ennek ellenére nálunk a legmagasabb a bőrrák aránya az egész világon.”

1982-től 2007-ig a daganatos betegségekkel diagnosztizált ausztrálok teljes létszáma 27 százalékkal nőtt. A betegségből eredő halálozás aránya azonban ugyanebben az időszakban 16 százalékkal csökkent, ami Sturrock szerint a jelentés egyik legörvendetesebb híre.

A jelentés arra is rávilágít, hogy nőtt a limfoid daganatok, a prosztatarák és az emlőrák előfordulási gyakorisága a társadalmi-gazdasági tekintetben magasabb szintű területeken élők körében. Ennek oka azonban Sturrock szerint egyelőre nem egyértelmű.

Forrás: MedipressKapcsolódó anyagok: A bőrdaganatok aggasztó gyakorisága
Kapcsolódó anyagok: Napvédő krémek és költséghatékonyságHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma