Hírvilág

Az apa agya inkább segíti sikerhez a fiát, mint a pénze

2012. JÚNIUS 28.

A magas jövedelmű apák fiai felnőtt korukban általában az átlagosnál magasabb jövedelemmel rendelkeznek, de egy új kutatás azt igazolta, hogy nem az apai vagyon egyengeti elsősorban a fiú útját.

Egy tanulmány szerint, amely a közelmúltban jelent meg a Journal of Political Economy című folyóiratban, annak a humán tőkének a sajátosságai, melyek átöröklődnek a családban apáról fiúra - például ötletek, tanácsok, munkaerkölcs, és más immateriális javak formájában -, fontosabb meghatározói a fiú sikerének, mint az apa fizetésének nagysága.

"Tudjuk, hogy létezik korreláció az apák és fiúk jövedelme között." mondta David Sims, a Brigham Young University közgazdaságtan professzora, és a tanulmány egyik szerzője. "Ám az eddigi kutatások viszonylag kevesebb figyelmet szenteltek az átöröklés mechanizmusának. Azt akartuk megvizsgálni, hogy a generációk közötti jövedelmi korreláció a pénzen múlik e - mit tudunk megvásárolni a gyerekünknek - vagy pedig a humán tőke attribútumok átadása játszik döntő szerepet.

A probléma az, hogy a két tényező elválasztása igen nehéz. Általában a nagyobb humán tőkével rendelkező apák magasabb a jövedelműek is, így nehéz megmondani, melyik tényező mit csinál. Sims és kollégái egy szellemes statisztikai modellt és gazdag adathalmazt használtak a két determináns szétbogozására.
A szerzők módszertana a következő gondolatkísérletre épült. Vegyünk két okos, hasonlóan képzett, iskolázott apát. Mondjuk az egyik egy jó munkaerő-piaci helyzetű városban élt, és magas fizetést kapott. A másik apa nem volt ilyen szerencsés. Ő egy pangó munkaerő piacú városban lakott, és jóval alacsonyabb jövedelmi szintet ért el, annak ellenére, hogy hasonló humán tőkével rendelkezett. Ha a pénz az egyetlen dolog, ami számít, a generációk közötti jövedelem –transzferben, akkor az várható, hogy a szerencsés apa fiának lenne végül is nagyobb jövedelme a két fiú közül. Azonban, ha az emberi tőke számít, a két fiú a végén hasonló jövedelmet fog elérni.

Hogy teszteljék ezt a gondolatot, a kutatók rendkívül részletes kormányzati adminisztratív adatbázist elemeztek, melyben 1950 és 1965 között született svéd apák és fiaik szerepeltek. Az adatok között egyrészt szerepeltek információk az apák és fiúk jövedelméről, valamint olyan információk, melyekből a humán tőke nagyságára lehetett következtetni: az iskolai végzettségről, és a foglalkozások jellegéről. A több, magasabb iskolát elvégzett apákat, illetve azokat, akik speciális készségeket igénylő munkakörökben dolgoztak, úgy vették figyelembe, mint akik nagyobb humán tőkét adtak át fiaiknak.

Először is, Sims és munkatársai kerestek egy durva, elsődleges korrelációt az apák és fiaik jövedelmei között, amely a várakozásoknak megfelelően meglehetősen erős volt. Aztán statisztikai módszerrel elkülönítették egymástól azokat az apákat, akiknél a jövedelmi különbség oka más volt, mint a humán tőke különbség (mint fentebb leírt példánkban a különböző lokális munkaerő piaci helyzet). Ha ezekben a szituációkban gyengül a jövedelem korreláció az apák és fiaik között, a kutatók jogosan jutnak arra a megállapításra, hogy a pénz nem az egyetlen dolog, ami számít.

És pontosan ez az, amit a tanulmány állít. A jövedelmi különbségek, melyek nem kapcsolódtak az apa humán tőkéjéhez, fia jövedelmének gyengébb előrejelzői voltak. Más szóval, a humán tőke számít.
"A fentiek alapján elmondható, hogy az általunk vizsgált férfiak adatbázisában az apák és fiúk jövedelem nagysága közötti korrelációért kétharmad részben az átadott humán tőke sajátosságai felelősek," mondta Sims. "Nem tudjuk még a végleges válaszokat, de tudunk ajánlani néhány peremfeltételt, és be tudunk mutatni egy módszert, amely segíthet megfejteni a felmerülő kérdéseket."

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: https://www.journals.uchicago.edu/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.