Hírvilág

Az amerikai pszichiáterek egyre kevesebb pszichoterápiát végeznek

2011. AUGUSZTUS 15.

Hagyományosan a pszichiáterek munkájának alapvető része a pszichoterápia, amely egyben az 1980-as években kialakult biopszichoszociális modell egyik alapköve. Sokan ma is ragaszkodnak ehhez a modellhez, amely egyben azt is üzeni, hogy a pszichiátria az a szakterület, amelyben a leginkább sikerül integrálni a betegségek testi, lelki és társas vetületét.
Egy amerikai felmérés eredményei azonban olyan tendenciákra világítanak rá, amelyek kétségeket ébresztenek a pszichiátriai gyakorlat holisztikus voltával kapcsolatban.

Az Amerikai Egyesült Államokban működő járóbeteg-ellátási praxisok 1996–2005 közötti adatait elemző reprezentatív felmérésben 14 108 pszichiátriai orvos-beteg találkozást elemeztek. Azoknak a találkozásoknak az aránya, amelyekben legalább 30 percnyi pszichoterápia történt, 10 év alatt szignifikánsan, 44%-ról 29%-ra csökkent. A magánbiztosítással rendelkező betegek esetében a csökkenés jelentős mértékű volt (50%-ról 25%-ra), míg az államilag finanszírozott ellátás keretében kisebb csökkenést tapasztaltak, mert kisebb volt a kiindulási arány is (a Medicare egészségbiztosító esetében 32%-ról 21%-ra, a Medicaid esetében 22%-ról 13%-ra csökkent a pszichoterápiák aránya). A legalább félórás pszichoterápiát magában foglaló ülések aránya az ellátásért maguk fizető betegeknél volt a legnagyobb, és nem is változott jelentősen (55%-ról 59%-ra). Az irányított betegellátási rendszerekben változott a legfeltűnőbb mértékben a pszichoterápiát magában foglaló találkozások aránya (23%-ról 5%-ra).
Az Archives of General Psychiatry-ben megjelent közlemény szerzői arra következtetnek, hogy a pszichoterápia gyakoriságának csökkenése a finanszírozás változásának és a gyógyszerek nagyobb arányú rendelésének volt tulajdonítható.
Az Egyesült Államok egészségügyi finanszírozásában egy 45 perces pszichiátriai ülésért a biztosítók 41%-kal kevesebbet fizetnek, mint három 15 perces „gyors ellenőrzésért”.
A Journal Watch Psychiatry szemléző folyóirat szerkesztőjének véleménye szerint ez a modell azon a minden bizonyítékot nélkülöző vélekedésen alapul, hogy olcsóbb a pszichoterápiát és a gyógyszerrendelést külön-külön végezni, mint együtt. Mivel a rendszer arra ösztönzi a pszichiátereket, hogy sok beteget lássanak el, egyenként rövid idő alatt, egyre ritkábban végeznek egyszerre gyógyszeres és pszichoszociális kezelést is. Ez a helyzet, azzal együtt, hogy egyre erélyesebben reklámozzák a gyógyszereket a betegeknek és az orvosoknak, a pszichiátriai gyakorlat és talán a pszichiáterek szakmai identitását is megváltoztatja. Ezzel egyidejűleg, ahogy a pszichoterápia veszít a jelentőségéből a legtöbb pszichiáter gyakorlatában, a rezidensképzésben egyre inkább elméleti tárggyá válik.
Persze senki nem venné komolyan védelmébe azt a régi gyakorlatot, hogy a pszichiáterek olyan strukturálatlan és nem igazolt gyakorlatot folytatnak, amilyet csak akarnak, de nem lenne reális elvárni, hogy ha a kezelés különböző összetevőit különböző orvosok végzik, azok valahogy majd integrálódnak a betegben. A szerkesztő a cikk ismertetését azzal a komor látomással zárja, hogy a fenti tendenciák folytatódása esetén a pszichiátria válik az orvostudomány legkevésbé holisztikus szakterületévé.

Forrás: Arch Gen Psychiatry 2008 Aug; 65:962. és Journal Watch Psychiatry September 15, 2008

Szemlézte: dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Gondolat

Bevezetés a szomato-pszichoterápia szerteágazó világába

A szomato-pszichoterápia szemléletében a test és az elme nem különválasztható jelenségek, hanem egyazon dolog, a testelme két aspektusa. Ám ebben a szemléletben mégis a test az elsődleges, a „bölcsebb fél”: a test, a testi élmény biztosíthatja a biztonság, az önbizalom, az önkontroll és a lelki gyógyulás és öngyógyítás lényeges elemeit az egyén számára.

Gondolat

Spiritualitás és a pszichiátria

A pszichiátria mentális betegekkel foglalkozik, akiknek életéből az értelemmel telítettség és a cél elveszett. E betegek felépülése úgy is értelmezhető, hogy új célokat és értelmet kell, hogy találjanak, leginkább a barátok és a család támogatásával, akik osztoznak ezen értékekben. Az érték- és hiedelemrendszerbeli osztozás biztosítja az egyén számára az élet egyensúlyát, és azt a hajlandóságot, hogy ezen támogatásokkal adaptív módon küzdjön az élet során. Alapvető jelentőségű tehát, hogy az egyén megszerezze és használja azokat a készségeket, melyekkel saját jólétüket elősegítő spiritualitásukat felszínre tudják hozni.

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről

A gén X környezet