Hírvilág

Az Alzheimer-kór és a diabetes kezelése közötti összefüggés

2011. AUGUSZTUS 15.

Korábbi kutatásokban összefüggést találtak a 2-es típusú diabetes és az Alzheimer-kór között. Egyes eredmények szerint a cukorbetegek körében nagyobb a dementia kockázata. Molekuláris vizsgálatokban a neuritises plakkok fő alkotóeleme, az amyloid-béta és az inzulin agyi jelátviteli útvonala közötti összetett kölcsönhatás jeleire találtak.

A diabetes és az Alzheimer-kór közötti összefüggés azonban továbbra sem tisztázott, és ezt tovább bonyolítja a vércukorszint csökkentésére alkalmazott gyógyszerek esetleges hatása az Alzheimer-kór patogenezisére.

Most amerikai kutatók a diabetes kezelése és az Alzheimer-kórra jellemző patológiai elváltozások súlyossága közötti összefüggés tanulmányozására az egyik idősek otthonában elhunyt betegek agyában tanulmányozták a kóros elváltozásokat.
Összesen 124 cukorbeteg és ugyanannyi, az életkor, a nem és a kognitív teljesítmény szerint illesztett kontrollszemély agyszövetét vizsgálták meg; a diabetesesek csoportjában külön elemezték a gyógyszerrel nem kezelt, az inzulint kapó, a per os antidiabetikumot szedő és a mindkét féle gyógyszerrel kezelt személyek leleteit.

Az inzulinnal és per os antidiabetikummal is kezelt csoportban szignifikánsan kevesebb plakkot találtak a medialis temporalis és a neocorticalis területeken, mint a többi csoportban. A különbség szignifikáns maradt az éhomi vércukorszint és a testtömegindex szerinti korrekció után is. Az Alzheimer-kór másik fontos jellemzője, a neurofibrillaris összecsapzódás szempontjából nem találtak különbségeket a csoportok között.

A szerzők véleménye szerint a diabetes elleni kezelés az inzulin agyi jelátviteli mechanizmusainak befolyásolásával hat a neuritises plakkok kialakulására.

Az érdekes eredmények értelmezésekor figyelembe kell venni a vizsgálat néhány korlátját is. A szerzők azt feltételezik, hogy a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek hatására csökkent a neuritises plakkok kialakulása.
Lehetséges viszont az is, hogy maga a diabetes fejt ki az idegsejtekre olyan hatást, hogy – az Alzheimer-kórra jellemző elváltozások azonos súlyossága mellett – nagyobb mértékben károsodik a kognitív funkció. Emellett szól az is, hogy egyforma mértékű dementia mellett a legkevesebb plakkot a kombinációs kezelést kapott, így a valószínűleg a legsúlyosabb diabetesben szenvedő betegek esetében találták.
Továbbá, a statisztikai elemzésben nem végeztek korrekciót a cerebrovascularis elváltozások súlyossága szerint, amelyek pedig súlyosbítják a dementiát, és ezekre is a cukorbetegség hajlamosít.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:
Neurology 2008 Sep 2; 71:750.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Antihipertenzívumok és demencia

Egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek csökkenthetik a demencia kialakulásának kockázatát - közölték amerikai kutatók.

Egészségpolitika

Új algoritmus érzékeli az Alzheimer-kór korai jeleit

Az Alzheimer-kór előfordulásának várható jelentős növekedése a magasabb várható élettartam miatt, a modern társadalmak egészségügyi rendszereinek egyik legnagyobb jövőbeli kihívása világszerte. Az Alzheimer-kór jelentős változásokat okoz a tevékenységek időbeli szerkezetében, s ez hátrányosan befolyásolja a mindennapi tevékenységeket. A rendellenes mozgásos viselkedés, és az alvás-ébrenlét ciklus degenerációja a súlyos viselkedési tünetek között van. A korai felismerés, és még inkább az ilyen viselkedések előre jelzése lehetővé teszi a gyors beavatkozásokat, amelyek célja, hogy késleltessék a tünetek megnyilvánulását vagy súlyosbodását, és ezáltal csökkentsék az egészségügyi intézményekben való ellátás szükségességét, vagy legalábbis gyakoriságát/folyamatosságát.

Klinikum

A statin kezelés javítja a virológiai választ a HCV-vel fertőzött diabeteses betegeknél.

Hepatitis C vírussal (HCV)fertőzött betegek körében a diabetes mellitus 2-3-szor gyakrabban fordul elő, emellett számos vizsgálat igazolta, hogy diabetes mellitus társulása esetén alacsonyabb tartós virológiai válasz arány érhető el. A vizsgálat célja olyan, a tartós virológiai választ előrejelző tényezők azonosítása volt, melyek befolyásolásával növelhető az antivirális kezelésre reagálók száma.

Hírvilág

Okosabbak leszünk az E-vitamintól?

A nagy dózisú E-vitamin mérsékelten lassítja a funkcionális hanyatlást a halálozás járulékos növelése nélkül, de ennek klinikai jelentősége tisztázatlan.

Képdiagnosztika

Mit lát az alábbi cukorbeteg lábán?