Hírvilág

Az agysejtek nem szeretik az ecstasyt

2011. AUGUSZTUS 15.

Az ecstasy (3,4-metilén-dioxi-metamphetamin, MDMA) a serdülők és a fiatal felnőttek körében kedvelt, pszichostimuláns hatású kábítószer. Nem könnyű feladat felmérni, hogy valóban okoz-e kognitív zavart vagy agykárosodást, mert általában nem állnak rendelkezésre a fogyasztása előtti, kiindulási adatok.

Most egy holland kutatócsoport 188 olyan, átlagosan 22 éves fiatalt vont be egy prospektív vizsgálatba, akiknél fennállt a valószínűsége, hogy a jövőben fognak ecstasyt fogyasztani. Részletes neuroradiológiai kivizsgálást végeztek: SPECT-vizsgálattal mérték a szerotonin-szállítófehérjék sűrűségét, MR-spektroszkópiával az idegsejtek károsodását, diffúziós tenzor képalkotással az axonok épségét és perfúziós képalkotással a véráramlást. 12–36 hónappal később megismételték ezeket vizsgálatokat 59 személy esetében, akik azóta elkezdtek ecstasy-t fogyasztani (a szokásosnak mondhatóhoz képest inkább kis dózisban) és 56 alany esetében, akik azóta sem kaptak rá a szerre.

Az újonnan ecstasyt fogyasztók az ismételt képalkotó vizsgálatok előtt két hétig absztinensek voltak – hogy csak a krónikus hatások kerüljenek mérésre. A nem fogyasztókhoz képest az ecstasyt szedő alanyokban csökkent a perfúzió a globus pallidusban és a putamenben, és romlott az axonok épsége a thalamusban és a frontoparietelis fehérállományban. Az eredmények a zavaró tényezők (például más kábítószerek használata) szerinti korrekció után is szignifikánsak maradtak.

Ugyanezek a szerzők egy hasonlóan tervezett vizsgálatban korábban a pszichés funkciókat is felmérték az ecstasyszedést újonnan elkezdő személyekben, és a kognitív funkciók romlását tapasztalták.
A vizsgálatok meggyőző bizonyítékokat szolgáltatnak arra, hogy az ecstasy viszonylag alacsony adagban is kognitív hanyatlást és mérhető agykárosodást okozhat.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:
Brain 2008 Nov; 131:2936.
Arch Gen Psychiatry 2007; 64:728.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Okosabbak leszünk az E-vitamintól?

A nagy dózisú E-vitamin mérsékelten lassítja a funkcionális hanyatlást a halálozás járulékos növelése nélkül, de ennek klinikai jelentősége tisztázatlan.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.