Hírvilág

Az agy zavarcsökkentő szűrői

2011. AUGUSZTUS 15.


A vizuális információt megszűrő idegsejtek működészavara lehet felelős a figyelemzavarokért, a skizofréniáért és más hasonló betegségekért - a McGill kutatóinak a Neuron folyóiratban megjelent cikke szerint.

Egész mostanáig azt feltételezték, hogy a figyelemzavarban, Tourette-szindrómában, kényszerbetegségben és skizofréniában szenvedő embereknek agyuk prefrontális kérgében lehet az elváltozás. Az agy ezen területeinek sérülését gyakran összefüggésbe hozzák a releváns dolgokra való összpontosítás képtelenségével, az impulzivitással, a gátlástalansággal és más viselkedési zavarral. Elég nehezen megfogható az, hogy mi teszi a prefrontális kérget olyan fontossá ezeknél a vonásoknál, ezért nem lehet kifejleszteni a diagnosztikai eszközöket és megállapítani a kezelés módjait.

A McGill Egyetem pszichológia tanszék illetve a Kanadai Vizuális Idegtudományi Tanszék munkatársa új kísérletében reményt csillantott meg a betegek számára. Szerinte az agyi zavar kulcsa és az imuplzivitás, ami jellemző a prefrontális kérgek diszfunkciója esetén, egy bizonyos agyi sejt rossz működésében rejlik. Martinez-Trujilo és csapata beazonosították azokat az idegsejteket a prefrontális kéreg alrégiójában, melyek szelektíven kiszűrik a fontos és nem fontos vizuális információt. A szűrőneuronok normális működéséhez fontos, hogy vizuális zűrzavar jelenlétében képesek legyenek legátolni a nem fontos információt, hogy az agy többi része hozzáférjen a releváns adatokhoz.

„A közhiedelem ellenére az agy feldolgozó képessége véges. A beérkező vizuális információnak csupán 1 százalékát képes hatékonyan befogadni” – mondta Martinez-Trujilo. „Ez azt jelenti, hogy a tárgy észleléséért felelős idegsejteknek folyamatosan meg kell küzdeniük egymással a fontos információ eléréséért. Amikor megfigyeltük a prefrontális kéreg idegsejtjeinek viselkedését, felfedeztük, hogy egyetlen akció sikeres teljesítését zavaró körülmények között az határozza meg, hogy ezek az egységek milyen sikerrel nyomják el az oda nem illő információkat.” Az eredmények sokat segíthetnek egy sor mentális betegség okának megállapításához, diagnózisuk és a kezelési módjuk fejlesztéséhez.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Hogyan működik a hiperaktív gyerekek agya?Használ az elektródás kezelés a kényszerbetegeknek
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Idegtudományok

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Idegtudományok

A drogok hatása az agyra

A kábítószerélvezet valószínűleg a „gondolkodás nélküli cselekvés” veleszületett hajlamához köthető. Legalábbis ezt mutatták ki a kutatók mesterséges stimulánst használó testvérek vizsgálata alapján.

PharmaPraxis

Antimikrobás szerek a patikai gyakorlatban

TÓSAKI Árpád

A baktériumfertőzés esetén alkalmazható készítmények széles tárháza áll a gyógyítók rendelkezésére. Egyes csoportjaik eltérő hatásmechanizmussal pusztítják el a kórokozókat. Jelen cikkben a baktériumok sejtfalszintézisére ható gyógyszerekkel ismerkedünk meg részletesebben.

Idegtudományok

Az agyi plaszticitás kulcsa

A felnőtt korban született neuronok jóval a neurogenezis hanyatlása után is hozzájárulnak az agy flexibilitásához, állapította meg a Journal of Neuroscience tanulmánya.