Hírvilág

Az ADA álláspontja a glargine inzulin és a rákbetegség kapcsolatáról

2011. AUGUSZTUS 15.

Négy különböző populáción végzett tanulmányt közöltek a Diabetológiában, de az eredmények az egyes tanulmányokon belül, illetve a tanulmányok között ellentmondásosak és nem egybevágóak.

Amíg több információ nem áll rendelkezésre, az ADA azt tanácsolja a betegeknek, hogy ne hagyják abba Lantust használatát. Azoknak a betegeknek, akik glargine-t használnak és azt tervezik, hogy egy másik inzulinra váltanak, azoknak arra hívják a figyelmét, hogy ezek az tanulmányok nem tisztázzák, hogy vajon egyik típusú inzulin jobban növeli-e a rák rizikóját, mint a másik. A betegeknek, akik hallottak ezen tanulmányokról azt tanácsolják, hogy beszéljenek kezelőorvosukkal és ne hagyják abba az inzulin használatát eme tanulmányok alapján.

Az inzulin egy hormon, mely normálisan pancreasban termelődik, és segíti a szervezetet, hogy a glükózból energiát nyerjen. Minden 1-es típusú diabeteses betegenek inzulin szükséges az életbennmaradáshoz, illetve számos 2-es típusú diabeteses betegnek inzulin kell ahhoz, kontrollálják a vércukrukat.

A glargine inzulint széles körben, 2000 óta használjuk. A glargine az inzulin egy mesterséges formája, melyet általában naponta egyszer kell adni.

A kutatási eredmények ellentmondásosak és nem meggyőzőek. Az Amerikai Diabetes Társaság (ADA), amíg nem áll rendelkezésre több információ, óvva int az elhamarkodott reakcióktól.

Az ADA az USA vezető önkéntes egészségszervezete, mely támogatja a cukorbetegséggel kapcsolatos kutatásokat, terjeszti az információkat. A Társaság küldetése a diabetes megelőzése, gyógyítása, illetve a diabeteses betegek életminőségének javítása. A Társaságot 1940-ben alapították, azóta segíti többszáz szervezet működését az USA-ban.

2009.06.26.

Forrás: ADA Statement on Insulin Glargine and Cancer_26-Jun-2009


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Szteroid és inzulin szepszisben

A korábbi biztató eredmények ellenére egyik sem bizonyult kedvező hatásúnak a szeptikus sokk kezelésében.

Hírvilág

Ne sajnáljuk az inzulint az intenzív gyermekosztályon!

A vércukorszint szigorú beállítása inzulinnal javítja az intenzív osztályon kezelt gyermekek rövid távú prognózisát.

Hírvilág

200 közérthető cikk az emlőrákról

Teljessé vált a 2019-es Rákellenes Világnapon elindított emlőrák tudástár: a Rákgyógyítás.hu nonprofit betegtájékoztató oldalon közzétették a kétszázadik közérthető cikket is a mellrákról, a betegség típusairól, diagnózisáról, kezelési lehetőségeiről, a testi-lelki rehabilitációról.

Klinikum

Bázisinzulin-igény elhízott cukorbetegekben

Elhízott, 2-es típusú diabetesben szenvedő betegekben nagyobb dózisra van szükség hosszú hatású analóg inzulinokból.

Vizsgálatban az NPH, a detemir és a glargin inzulinok hatását hasonlították össze, és az éhomi vércukorszint ideális célértékét próbálták meg elérni.

Hírvilág

Országos médiapályázat: Hogyan élnek a vastagbélrákos betegek?

Hogyan élnek a vastagbélrákos betegek? Hányan gyógyulnak meg? Hogyan alakulnak a kezelések fényében az életkilátásaik? Milyen lehetőségek vannak ma, s milyen irányba halad a betegség kezelése? A Gyógyulj Velünk Egyesület, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége médiapályázatot hirdet: az egész országból várják a cikkeket, interjúkat, riportokat a vastagbélrákos betegekről.