Hírvilág

Az acetilszalicilsav meghosszabbíthatja az emlőrákos betegek életét

2011. AUGUSZTUS 15.

Korábbi, állatokon végzett és in vitro kísérletek arra utalnak, hogy az acetilszalicilsav gátolhatja az emlőráksejtek növekedését és az emlőrák-áttétek kialakulását. Ez feltételezhetően összefügg azzal, hogy az acetilszalicilsav - és más nem szteroid gyulladáscsökkentők - gátolják az emlőráksejtekben fokozottan termelődő prosztaglandinok, illetve a metasztatizáló emlőráksejtekben fokozottan aktív ciklooxigenázok termelődését.

Bostoni kutatók egy követéses, kérdőíves vizsgálatban arra a kérdésre kerestek választ, hogy emlőrákban szenvedő nőkben az aspirin rendszeres szedése csökkenti-e a betegség okozta halálozás kockázatát.

A Journal of Clinical Oncologyban megjelent tanulmány 4164, 1976 és 2002 között emlőrákkal diagnosztizált nő válaszain alapul. Az acetilszalicilsav szedésére vonatkozó kérdésekre a betegeknek legkorábban a diagnózis után 12 hónappal kellett válaszolni (a kemoterápia ideje alatt ugyanis nem javasolt e gyógyszer szedése).

A vizsgálat ideje alatt 341 beteg halt meg emlőrákban. Az acetilszalicilsavat rendszeresen, a hét 2-5 napján, illetve 6-7 napján szedők körében az emlőrák miatti halálozás kockázata 71, illetve 64%-kal kisebb, az áttét kialakulásának kockázata pedig 60, illetve 43%-kalkisebb volt, mint az acetilszalicilsavat nem szedő betegekben. A szer kedvező hatását nem befolyásolta jelentősen a tumor súlyossági fokozata, a menopauza, a testtömegindex, illetve az, hogy az emlőtumor ösztrogénreceptor-pozitív volt-e.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Víg Julianna

Forrás: J Clin Onc 2010; doi: 10.1200/JCO.2009.22.7918

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A kis dózisú acetilszalicilsav nem megfelelő alkalmazása a kardiológiai prevencióban

Az acetilszalicilsavval végzett kezelés 32%-kal képes csökkenteni az első szívroham kockázatát és 15%-kal a szívroham, stroke és vascularis eredetű halál kombinált kockázatát.

Hírvilág

A D-vitamin véd az emlőráktól

A D-vitamin-pótlás védőhatásúnak bizonyult az emlőrákkal szemben, függetlenül az ösztrogén- és a progeszteronreceptor-statustól.

Hírvilág

A lacunaris stroke és a kettős thrombocytagátló kezelés

Az SPS3 vizsgálatban az acetilszalicilsav kiegészítése clopidogrellel növelte a vérzést és a halálozást a nélkül, hogy többlet előnyt hozott volna.

Hírvilág

Az acetilszalicilsav segít megelőzni a vénás thromboembolia megismétlődését

A hosszú távon adott acetilszalicilsav segít megelőzni a vénás thromboembolia megismétlődését

Hírvilág

Csodafegyver a háromszorosan receptornegatív emlőrák kezelésére?

Új gyógyszercsoportot fejlesztettek ki a különösen agresszív, ösztrogén-, progeszteron- és HER2-receptor-negatív emlőrák kezelésére, az előzetes eredmények biztatóak.