Hírvilág

Árvíz a Dunán

2013. JÚNIUS 06.

Az árvízi védekezés irányítói felkészültek a napokban várhatóan megközelíthetetlenné váló települések ellátására - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) csütörtök reggel az MTI-vel. Budapestnél két óra alatt hat centimétert emelkedett a Duna vízszintje.

A legutóbbi vízjelentés szerint mindenhol öt-nyolc centiméterrel emelkedett a Duna vízszintje. Reggel 7 órakor a fővárosban 719 centiméteren állt a folyó vízszintje az ötórai 713 centiméter után. (Budapesten 2006-ban mérték az eddigi legnagyobb vízállást, 860 centimétert a Dunán.)

Nagybajcsnál 815 centimétert mértek hét órakor, vagyis két óra alatt szintén hat centimétert emelkedett a vízszint. Komáromban reggel 711 centiméteren állt a folyó, ez hétcentis emelkedést jelent. Esztergomban öt centiméterrel áll magasabban a Duna a két órával korábbihoz képest, 654 centiméteren. Nagymarosnál nyolc centivel áll magasabban a víz, mint hajnalban: hét órakor 582 centiméter volt a vízállás. Nagybajcsnál 872, Komáromnál 801, Esztergom 771, Nagymaros 714 centiméter volt az eddigi legnagyobb vízállás.

Az OMIT összegzése szerint 708 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon. Ebből rendkívüli védekezés 191 kilométeren, harmadfokú pedig 62 kilométeren. Továbbra is 13 önkormányzat vesz részt a védekezésben.

Az árvízvédekezés eredményességének érdekében a helyi lakosság és a közvetlenül nem érintett települések polgárai és civil szervezetei a vízügyi szakemberek irányításával ütemezetten végzik a szükséges feladatokat, a munkát az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinálja - tették hozzá.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy csütörtök délelőtt összeül az OMIT tudományos tanácsa, melyet a 2000. évi rendkívüli tiszai árvízvédekezés alkalmával hívtak össze először a védekezés kritikus helyzeteinek elemzéséhez, a szükséges megelőző, illetve operatív beavatkozások előkészítéséhez.
MTI 2013. június 6., csütörtök

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Valóságos visszatérés egy metafizikai tájba vörös szőnyegen

SÁNDOR Zsolt

– Hegedűs 2 László: A Nagy Fehérvári Árvíz
című kiállítása a Centrális Galériában

Gondolat

A jó halál testvérei

Épp négyszáz éve, 1614. júliusában halt meg Lellissi szent Kamilló katolikus pap és rendalapító, aki az ápolók és ápolónők védőszentje lett.

Gondolat

A rögtönzőművész

Hans Christian Andersen Dán költő, regényíró, elbeszélő 210 éve, 1805. április 2-án született a dániai Odensében.

Gondolat

Már életében szentként tisztelték

Batthyány-Strattmann László orvos, egyház- és orvostörténész, akadémikus, "a szegények orvosa" 145 éve, 1870. október 28-án született.

Gondolat

Árvíz Borsodban

Az idén esőbe futott a tavasz. Jött az áldás csőstül. Települések, falvak, egyéni sorsok életét és lehetőségeit rendezte át a „fenthatóság”.