Hírvilág

Forralni kell a vizet

2013. JÚNIUS 10.


Két Komárom-Esztergom és egy Pest megyei településen csak forralva ajánlott fogyasztani a vezetékes ivóvizet, az érintett falvakban péntek estétől a biztonságos ivóvízellátást zacskós vízzel segítik - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).


Közleményük szerint a helyi vízszolgáltató arról tájékoztatta az egészségügyi hatóságot, hogy a dunai árhullám miatt a vízminőség romlása várható - ezért van szükség Dömös, Pilismarót és Dobogókő településeken a megelőző intézkedésre. Mint hozzátették: elképzelhető, hogy szombaton hasonló intézkedésre lesz szükség Almásfüzitőn is.

Neszmélyen pedig problémát okozhat, hogy 800 centiméteres vízállás felett meg kell szüntetni a vízszolgáltatást biztosító létesítmény áramellátását, mivel a kapcsolószekrényt eléri az árvíz - írta az ÁNTSZ, kiemelve, hogy a hatóságok erre az eshetőségre is felkészültek.

Az ÁNTSZ közleménye szerint az árvízzel érintett további településeken a vezetékes ivóvízellátás jelenleg zavartalan. A rendkívüli árhullám miatt a veszélyeztetett területeken folyamatosan ellenőrzik a vezetékes ivóvízellátást.
Mindemellett az ÁNTSZ ismételten felhívta a figyelmet az általános higiénés szabályok fokozott betartására.

A dunai árvízzel érintett hét megyében összesen több mint száz tiszti orvos, közegészségügyi-járványügyi felügyelő, laboratóriumi munkatárs, biológus vesz részt a védekezési feladatokban.

A fővárosi és a megyei kormányhivatalok népegészségügyi intézeteinek jelentése szerint a fekvő- és járóbeteg, illetve a háziorvosi ellátás minden településen biztosított. Ennek érdekében több helyen átmenetileg módosították az ellátási területeket. Esztergomban és Komáromban az árvíz miatt több gyógyszertárat bezártak. Komáromban felkészültek a Selye János Kórház esetleges kitelepítésére is.

Mint írták: Budapesten külön készülnek arra a helyzetre, ha nagy számban kellene a veszélyeztetett területen élők elhelyezéséről gondoskodni. A befogadóhelyek közegészségügyi ellenőrzését befejezték.

Ezek mellett a rendkívüli dunai árhullámra a folyó alsó szakaszán is készülnek a közegészségügyi, járványügyi szakemberek. Így Bács-Kiskun, Fejér, Tolna és Baranya megyékben is felmérték azokat a vízműveket, amelyeket az árvíz veszélyeztethet.
Elkészítették a szülés előtt álló kismamák és az állandó orvosi kezelésre szorulók címlistáját, továbbá áttekintették az aktuális járványügyi helyzetet is, amely - mint fogalmaztak - "jónak mondható, így ebben a tekintetben jelenleg nincs szükség külön intézkedésre".
MTI 2013. június 7., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.