Hírvilág

A vízipipázás ugyanolyan káros, mint a cigarettázás

2011. AUGUSZTUS 15.


A vízipipát egyre szélesebb körben használják a fiatalok, annak tudatában, hogy kevésbé ártalmas a cigarettánál. Egy új tanulmány szerint a vízipipa egyáltalán nem olyan biztonságos, és potenciális kapudrognak számít.

Miközben egyre több városban sorra tiltják be a dohányzást az éttermekben és kávézókban, úgy nyílnak sorra Amerika szerte a vízipipa bárok a belvárosban és a főiskolai kampuszok közelében, ahol stabil fogyasztói bázist találnak.

A Wake Forest Baptista Orvosi Központ kutatói a vízipipázási szokásokat vizsgálták, és meglehetősen aggasztó eredményre jutottak. A vízipipa népszerűsége a fiatal felnőttek körében meglehetősen riasztó a potenciális egészségkárosító hatások tükrében - mondta Erin L. Sutfin, egyetemi docens, a tanulmány vezetője. Sutfin szerint sok fiatal nagyon alulinformált a vízipipázás káros hatásaival kapcsolatban, és úgy gondolják, hogy egészségesebb, mint a dohányzás.

Az internetes felmérést nyolc véletlenszerűen kiválasztott észak-karolinai főiskola és egyetem hallgatói körében végezték el. A felmérés a fiatalok dohányzási és kábítószerezési szokásait, és a témával kapcsolatos általános ismereteit vizsgálta. A kutatásból kiderült, hogy a hallgatók 40,3 százaléka használt már vízipipát, valamivel többen (46,6 százalékuk) állították, hogy kipróbálták már a dohányzást. Csaknem 25 százaléka tartotta magát dohányosnak, míg a vizsgált fiatalok 17,4 százaléka állította magáról, hogy aktív és rendszeres vízipipa használó.

Az elsőéves hallgatók és a férfiak nagyobb arányban használnak vízipipát, és egyértelmű összefüggést lehetett kimutatni a dohányzás és vízipipázás, illetve az alkoholfogyasztás és az egyéb illegális drogok, mint például a marihuána használata között. A vizsgálatból az is világossá vált, hogy a vízipipa használók körében általánosan elterjedt az a téves elképzelés, hogy a vízipipa sokkal kevésbé ártalmas, mint a cigaretta.

A vízipipa egészségkárosító hatásait még mindig vizsgálják, de az már bebizonyosodott, hogy ugyanazok a káros hatások jellemzőek a vízipipára, mint a dohányzásra, például a füstje ugyanúgy tartalmaz kátrányt, szén-monoxidot, nehézfémeket, és egyéb rákkeltő kemikáliákat.

A teljes tanulmány a Drug and Alcohol Dependence online verziójában jelent meg.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Megoldások szenvedélybetegségekre



Pillantás az egészségünkre - Az OECD országok és Magyarország egészségügye, 2010-ben



Genetikai károsodást okozhat az első slukk



Korábban halnak a dohányzó férfiak



Alzheimer-kórt okozhat a dohányzás









HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.