Hírvilág

A vérnyomás cirkadián ritmusa nem okoz reggeli szívrohamot

2011. AUGUSZTUS 15.


A cirkadián ritmus során bekövetkező vérnyomás ingadozás nem növeli a reggel bekövetkező szívroham bekövetkezésének valószínűségét – olvasható a Circulation hasábjain.

Korábbi munkákból ismert, hogy a napi vérnyomás-ingadozás a szervezet belső óráját biztosítja: megállapították, hogy a vérnyomás napi csúcsértéke este 9 órára tehető, mely független a fizikai aktivitástól, illetve magatartásbeli tényezőktől. Az is régóta ismert, hogy a magas vérnyomás növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Steven A. Shea (Harvard Orvosi Egyetem, Boston) és munkatársai ugyanakkor megállapították, hogy a vérnyomás legalacsonyabb értéke a késő reggeli órákban mérhető. Ez azt jelenti, hogy a vérnyomás cirkadián ritmusa nem hozható kapcsolatba a reggeli szívrohamként ismert jelenséggel.

A kutatók három vizsgálati protokollt alkalmaztak, melyeket három csoportban végeztek el. Mindegyik ugyanazt az eredményt adta. A vizsgálatban résztvevő, vérnyomásbetegségben nem szenvedő 28 önkéntes korábban két-három hétig meghatározott rendben töltötte napi ritmusát: 16 órás ébrenlétet 8 órás követett. A laboratóriumban, standard körülmények között két napot töltöttek el ugyanezen ciklus szerint – ezáltal függetlenedtek a tesztalanyok a környezeti, és magatartási tényezőktől.

A három protokoll alatt a kutatók szórt megvilágítást alkalmaztak. Az első csoport 38 órás folyamatos ébrenlétre volt ítélve. A másodiknál 196 órás deszinkronizációt írtak elő, 28 órás ciklusokban, melyből 18 óra 40 percet ébren, 9 óra 20 percet álomban kellett tölteni. A harmadik csoport 240 órás deszinkronizációnak volt kitéve, 20-20 órás ébrenléti/alvási periódus váltotta egymást. Mindhárom esetben mérték mind a szisztolés, mind a magas (magas, illetve alacsony) vérnyomásértéket.

A kutatók mindhárom esetben hasonló vérnyomás-mintázatot mértek, ami függetlennek bizonyult mind a szimpatikus idegrendszer aktivitásától, mind más, szív- és érrendszeri betegségek kockázatát növelő cirkadián tényezőktől. Vagyis kizárólag a vérnyomás cirkadián kiugrásaival nem lehet megmagyarázni a reggeli szívinfarktusokat, azt befolyásolják környezeti tényezők, illetve a fizikai aktivitás. Mindazonáltal a mechanizmusnak az este bekövetkező szívrohamban lehet szerepe.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: LAM (Lege Artis Medicinae) - 2009; 19(06-07) A melatonin, az alvás és a cirkadián ritmusok: elméleti megfontolások és kronofarmakológiai alklamazásokNyári nyomáscsökkenésAz anyák agyvérzése a lányok szív-érrendszeri betegségének jele lehet
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma