Hírvilág

A terhesség előtt fennálló cukorbetegség több születési rendellenességet okoz, mint a gestatiós diabetes

2011. AUGUSZTUS 15.

Tudjuk, hogy az anya cukorbetegsége növeli a születési rendellenességek kockázatát, de nincsenek pontos adataink arról, hogy melyikekét és mekkora mértékben. Az Amerikai Egyesült Államokban egy lakosságszintű eset-kontroll vizsgálat kutatói a National Birth Defects Prevention Study adatai alapján értékelték a terhesség előtt fennálló (pregestatiós) diabetes mellitus (PGDM) – akár 1-es, akár 2-es típusú – és a gestatiós diabetes mellitus (GDM) összefüggését a különböző születési rendellenességek előfordulásával. Összesen 13 ezer eset (halvaszületés, vetélés, illetve rendellenességgel született csecsemő) és majdnem ötezer kontrollcsecsemő adatait elemezték.

A PGDM, illetve GDM jelenlétét az anyák elmondása alapján értékelték. A PDGM prevalenciája a kontrollcsoportban 0,5%-nak adódott, míg az esetcsoportban 2,2%-nak, a GDM prevalenciája a kontrollcsoportban 3,7%-nak, az esetcsoportban pedig 5,1%-nak. Az esetcsoportban többen voltak egyéb kockázati tényezőkkel terheltek (elhízás, dohányzás, alacsonyabb végzettség és jövedelem, az anamnézisben szereplő vetélés, a családi anamnézisben szereplő születési rendellenesség).

Az összesen 39 különböző születési rendellenesség körülbelül fele összefüggésben állt a PDGM jelenlétével, a többszörös rendellenességek nagyobb mértékben, mint az izolált rendellenességek (korrigált kockázati hányados 8,6, illetve 3,2). A GDM és a többszörös, illetve az izolált születési rendellenességek között is összefüggés állt fenn, de jóval kisebb mértékű (kockázati hányados 1,5, illetve 1,4). A nagyobb kockázat csak azokra a nőkre korlátozódott, akik túlsúlyosak voltak a terhesség előtt.

Ezek az eredméynek nyomós indokot jelentenek arra, hogy miért kell odafigyelni a cukorbetegségre a terhességgel kapcsolatban. A PDGM-ben szenvedő nők esetében a szénhidrát-anyagcsere jó beállítása segíthet a születési rendellenességek kockázatának csökkentésében. Azokat a cukorbeteg nőket, akik nem akarnak teherbe esni (és azokat is, akik teherbe akarnak esni, de a vércukorszintjük nincs jól beállítva) fel kell világosítani a biztonságos fogamzásgátlási módszerekről. Külön figyelmet érdemelnek a túlsúlyos vagy elhízott, GDM-ben szenvedő nők, mert náluk esetleg a rendellenességek magzati szűrése lehet indokolt, valamint a cukorbetegség ellenőrzése a későbbi terhességek során, illetve az életük későbbi szakaszában is.

Idézet: Am J Obstet Gynecol 2008 Sep; 199:237

Szemlézte: dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma