Hírvilág

A szöveteket megemésztve gyógyítanak

2011. AUGUSZTUS 15.


Már egy injekció megszűntetheti a porckorongsérvet a most kifejlesztett új technológia segítségével. Az injekcióval olyan baktériumok által termelt anyagokat juttatunk a szövetekbe, amely megemészti a kiszakadt szöveteket, megszűntetve az idegek nyomását. A kutatók azt állítják, hogy az új módszer ugyanolyan hatásos, mint a műtéti kezelés.

A porckorongok a csigolyák között elhelyezkedő, porcos gyűrűkből álló képletek. Ha a külső keményebb rétegek kiszakadnak, akkor a belső, puhább részek kiboltosulnak a gerinccsatorna felé és nyomják a kilépő idegeket. A porckorongsérv leggyakrabban a deréktájon keletkezik. Itt erednek az alsó végtag idegei, így a leggyakoribb tünet az alsó végtagba sugárzó fájdalom. A betegség oka lehet nehéz tárgy emelése, rossz mozdulat illetve a porckorongok korral járó degenerációja. Kezelésében elsődleges a konzervatív terápia (fizioterápia, fájdalomcsillapító adása), de ha súlyosabb tünetek jelentkeznek, mint az alsó végtagok gyengesége vagy vizelettartási panaszok, akkor a műtéti megoldás, a problémát okozó porckorongdarab eltávolítása megfontolandó.

A japán Seikagaku cég által kifejlesztett új szer legfontosabb alkotóeleme a kondroitináz enzim, melyet baktériumok állítanak elő. A meggyengült porckorongba fecskendezve feloldja a porckorong centrumában lévő anyagokat. A vizsgálatban résztvevő 195 beteg egyik fele az enzimet, másik fele placebót kapott. Az előbbi csoport tagjainak alsó végtagi fájdalmai jelentős mértékben csökkentek 3 hónap elteltével. A kutatók szerint az enzim csak a kiboltosuló, meggyengült részeket emészti meg, a még funkcionáló részeket illetve az ereket és az idegeket nem károsítja. „Már egy injekció is kiválthatja a műtétet. Így a beteg elvárásainak megfelelően nagymértékben csökkenthetők a költségek.” – mondják a kutatók.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Sikerült rávenni az őssejteket a csont és a porc újjáépítésére


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Újabb ismeretek a spondylarthritisek patogeneziséről - A Figyelő 2016;1

KOVÁCS LÁSZLÓ

A spondylarthritisek (SpA-k) patogenezisének központi helyszíne a számtalan kisebb-nagyobb enthesis, ahol mechanikai stressz és szisztémás IL23-túltermelődés következtében aktiválódnak az enthesis szövetéhez kötött speciális, Th17 fenotípusú rezidens T-sejtek. A szisztémás IL23 fő forrása a vastagbél, a betegség fő genetikai kóroki tényezője, a HLA-B27 molekula pedig a szintézisének végső lépései során fellépő kóros sejtélettani reakció révén váltja ki macrophagokban az IL23 túltermelődését.

Gondolat

Lecsupaszított kommunikáció

GYIMESI Ágnes Andrea

A Tárt Kapu Színház előadásai a pszichésen sérülteknek segítenek a mindennapi beilleszkedésben.

Hírvilág

Mikola István: Az orvos a belső tartalék

Biztonságos és minőségi a magyar élelmiszer

Gondolat

A kint és bent folyamatossá válik…

GYIMESI Ágnes Andrea

Csermely Péter biokémikus, hálózatkutatóval Gyimesi Ágnes Andrea beszélget

Hírvilág

Csillapodik a migrációs kedv?

A megoldás az élet és munkakörülmények javítása, és a bérek növelése az elmúlt években megkezdett ütemében, valamint a túlmunka elismerése, a mozgóbér 2012-es befagyasztásának feloldása lenne. Most már minden egyes ember elvesztését nehezen tolerálja az ágazat, az első félév számai aggasztóak a MOK elnöke szerint, aki hozzátette, örülni csak annak lehetne, ha a statisztika „mínuszos” lenne, tehát megindulna a „hazavándorlás”.