Hírvilág

A septicus sokk korai, célvezérelt kezelése: Itt vannak a bizonyítékok!

2011. AUGUSZTUS 15.

Több, nem független lektorálású folyóiratban megjelent közleményben megkérdőjelezték a súlyos sepsisben szenvedő és septicus sokkban szenvedő betegek kezelésében a korai, célvezérelt terápia több összetevőjének az érvényességét.

A helyzet tisztázására most metaanalízist készítettek a sepsisben szenvedő felnőtteket tanulmányozó véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálatok eredményeiből; beválasztották azokat a vizsgálatokat, amelyekben előre meghatározott hemodinamikai célpontok elérésére törekedtek, és hagyományos kezelésben részesülő kontrollcsoportot alkalmaztak. A metaanalízis elsődleges végpontját a halálozás képezte. Értékelték a vizsgálatok minőségét a betegek kiválasztásának diagnosztikai kritériumai és a vizsgálat belső validitása szempontjából. Részletes kereséssel 903 közleményt találtak, ezek közül 29-et választottak ki a kézirat áttekintésére, és kilenc tanulmányt értékeltek a végső elemzésben (ezekben összesen 1001 beteg vett részt).

A kvantitatív végpontok alapján irányított resuscitatióban részesült betegek teljes halálozása szignifikánsan alacsonyabbnak bizonyult, mint a hagyományos kezelésben részesülő csoporté (kockázati hányados 0,64). Az előre meghatározott alcsoportok elemzéséből az derült ki, hogy (6 vizsgálatban) a korai célvezérelt resuscitatióval kezelt betegek halálozása kisebbnek adódott (kockázati hányados 0,50). A resuscitatio késői (24 óránál későbbi) alkalmazása azonban nem javította a halálozási arányt. A szerzők utólagos szenzitivitási elemzést is végeztek annak a meghatározására, hogy esetleg a kilenc vizsgálat valamelyike aránytalanul nagy hatással lett volna az összesített eredményekre: Újra elvégezték az eredmények összesítését úgy, hogy összesen kilencszer egy-egy vizsgálat adatait kihagyták, de a korai célvezérelt kezelés szignifikáns kedvező hatása így is következetesen mutatkozott.

A metaanalízis eredményei a halálozás igen nagy mértékű csökkenését mutatják a korai, meghatározott élettani paraméterek célértékeinek elérésére irányuló resuscitatio hatására. A közlemény szerzői szerint az eredméynek határozottan alátámasztják a Surviving Sepsis Campaign javaslatait, amelyek a célvezérelt resuscitatio alapját képezik. Már folyamatban vannak nagy, többcentrumos vizsgálatok, amelyekben értékelik a célvezérelt resuscitatiót, valamint annak egyes összetevőit külön-külön is. Addig, amíg ezek a részletesebb adatok rendelkezésünkre nem állnak, a sepsis szindrómában szenvedő betegeket kezelő orvosok abban már biztosak lehetnek, hogy helyesen cselekszenek, ha szem előtt tartják célvezérelt megközelítés elveit.

Forrás: Crit Care Med 2008; 36:2734.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.