Hírvilág

A prostatarák antiandrogén kezelése növeli a halálozást?

2011. AUGUSZTUS 15.

Az androgéndeprivációs terápia (ADT) és a külső sugárforrásból végzett radioterápia kombinációja kedvezően befolyásolja a daganatspecifikus és a teljes túlélést a prostatarákban szenvedő, nagy kockázatra utaló jellemzőkkel terhelt férfiak esetében. Újabb eredmények viszont összefüggést mutatnak az ADT alkalmazása és a súlyos nemkívánatos események, például az inzulinrezisztencia kialakulása és a cardiovascularis eredetű halál többletkockázata között.

A szerzők azt értékelték, hogy a neoadjuváns ADT mennyiben befolyásolja a prostatarákos férfiak összhalálozását. Retrospektíven áttekintették 5077, nem válogatott beteg adatait (medián életkoruk 69,5 év), akik T1–3, N0, M0 stádiumú betegség miatt brachyterápiában részesültek egyetlen orvosi rendelésen 1997 és 2006 között.

A férfiak körülbelül 52%-ának az anamnézisében nem szerepelt társbetegség, 43%-ukban állt fenn a coronariabetegség egy kockázati tényezője, és 5%-uk szenvedett ismert coronariabetegségben. A brachyterápiát önmagában alkalmazták 4522 esetben (89%), 555 beteg (11%) kapott kiegészítő radioterápiát külső sugárforrásból, mert esetükben fennállt az extraprostaticus terjedés veszélye. Neoadjuváns ADT-t (luteinizálóhormon-releasing hormon-agonista plusz antiandrogén) 1521 beteg (30%) esetében alkalmaztak medián négy hónapig, hogy a prostata olyan méretűre zsugorodjon, hogy lehetővé váljon a brachyterápia.

Az elemzés idejéig 419 beteg halt meg: 200 nem szenvedett társbetegségben, 176 esetében volt jelen a coronariabetegség egy kockázati tényezője, és 43 szenvedett ismert coronariabetegségben. A neoadjuváns ADT alkalmazása annak hiányához képest csak a coronariabetegségben szenvedők esetében állt összefüggésben az összhalálozás nagyobb arányával (26,3% vs. 11,2%, p=0,04) a medián 5,1 éves követés során, viszont nem befolyásolta a túlélést egy cardiovascularis kockázati tényező jelenléte esetén, ha társbetegség nem volt jelen (medián követés 5,0 év, illetve 4,4 év).

A nem áttétes prostatarákban történő alkalmazásával ellentétben az ADT plusz külső sugárforrásból végzett radioterápia 1. szintű bizonyítékok szerint előnyösen befolyásolja a kedvezőtlen kockázati jellemzőkkel terhelt betegek betegségspecifikus és a teljes túlélését, jóllehet ezt 2-3 éves kezelés esetén igazolták (ami jelentősen hosszabb időszak, mint ebben a vizsgálatban). A vizsgálat eredményei alapján indokolt az ADT kockázatainak és előnyeinek a gondosabb mérlegelése, ha jelen vannak a coronariabetegség kockázati tényezői.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: JAMA 2009 Aug 26; 302:866.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Nyitott foramen ovale mellékleletként: Zárjam vagy ne zárjam?

A gyakori tünetmentes nyitott foramen ovale gyakran szívműtét közben derül ki. Ilyenkor a zárása a paradox embolia és a stroke prevencióját szolgálja vagy a szívsebész túlbuzgóságának a kiélését?

Egészségpolitika

A háziorvosok kompetenciája túlmutat a receptek, beutalók felírásán

Fejfájás, alvászavar, húgyúti fertőzés, csontritkulás, reumatológiai bántalom, bőrgyógyászati problémák? Sokszor eszünkbe se jutna, hogy ne beutalót kérjünk, hanem a háziorvosunk is segíthet. Pedig problémáink nagy része orvosolható már az alapellátásban, nincs szükség a hosszú várakozásra a különböző szakrendeléseken. Az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiuma arra hívja fel mind a páciensek, mind a kollégák figyelmét, hogy a panaszok jelentős része alapszinten is kiszűrhető, többségük akár orvosolható is.

Klinikum

H1N1 - Félelem és reszketés

A "The Washington Post" szerint a járványtól érzett félelem járványa terjed.

Hírvilág

Prostata- és emlőrákszűrés: Sok hűhó semmiért?

A prostatarák és az emlőrák szűrésével rengeteg daganatot azonosítanak, majd ezeket kezelik is, de mégsem csökken igazán az előrehaladott állapotú tumorok gyakorisága…

Hírvilág

Lokalizált prosztatarák: felesleges a kezelés?

Kevéssé agresszív prosztatatumorra utaló szövettani lelet esetén megfelelő választás a beteg megfigyelése, kezelés nélkül.