Hírvilág

A Parkinson-gyógyszer és a kényszeres zavarok

2011. AUGUSZTUS 15.A Parkinson-kór kezelésére használt gyógyszer megháromszorozhatja a kényszeres viselkedések esélyét, mint például a szerencsejáték, nagyevés, boltkórosság és szexmánia, jelentették be amerikai kutatók.


A több mint 3 000 Parkinson-kóros beteg bevonásával készített tanulmány megerősítette, hogy az ún. dopamin-agonisták, mint például a roipnirol és a pramipexol kényszerbetegséget okozhat. Ez azt is jelentheti, hogy az orvosok, akik felírják ezeket a szereket az olyan betegségekre, mint a nyugtalan láb-szindróma, oda kell figyelniük a fent említett tünetekre. "Egy ideje már gyanítottuk, hogy összefüggés lehet a dopamin-agonisták és a kényszeres zavarok kialakulása között.” – mondta dr. Daniel Weintraub a Pennsylvania Egyetem és a Philadelphiai Veterán-egészségügyi Központ munkatársa, akinek a tanulmánya az Archives of Neurology című folyóiratban jelenik meg.

A dopamin-agonisták segítenek több dopamint termelni az agynak. A dopamin egy üzenetátvivő vegyület, melyet azok a sejtek állítanak elő, melyek a Parkinson-kór következtében elpusztulnak. A gyógyíthatatlan betegség a mozgás, az izmok irányításának és az egyensúlyérzék zavarával jár. Legvégső stádiumában bénuláshoz és halálhoz vezethet.

Weintraub csapata 3 090 Parkinson-kóros beteget tanulmányozott. Szinte mindegyikük szedett vagy dopamin-agonistát, vagy levodopa dopaminhelyettesítő gyógyszert. A dopamin-agonistát szedő betegek 13,6 %-ánál találtak kényszerbetegséget. 5 %-uk szerencsejátékot játszott, 3,5 %-uk volt szexmániás, 5,7 %-uk vásárlás mániás, 4,3 %-uk pedig kényszerevő. 4 % esetében kettő vagy annál több kényszeres viselkedést fedeztek fel. "Ez megerősíti, hogy a dopamin-agonista kezelés összefügg egy vagy több kényszeres viselkedészavarral a Parkinson-kóros betegek esetén” - mondta.

A levodopát szedő betegek esetében jóval ritkábban tapasztaltak hasonlót.

Weintraub elmondása szerint több tanulmány szükséges ahhoz, hogy a kényszeres zavarok ugyanilyen gyakorisággal fordulnak-e elő azoknál, akik a nyugtalan láb-szindrómára szedik a dopamin-agonistákat, mivel ennél a betegségnél az adagok kisebbek általában.

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Idegtudományok

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Idegtudományok

A szerotonin nem csak neurotranszmitter

A szerotonin nemcsak ingerületátvivőként működik, hanem a génexpresszió szabályozásában is részt vesz. E felfedezés következtében jobban megérthetjük a normál agyfejlődést, a pszichiátriai és neurodegeneratív betegségeket, és új terápiás módszereket fejleszthetünk ki.