Hírvilág

A MOK fizesse vissza a tagdíjat

2012. MÁRCIUS 22.


Megkezdődött a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) által a Magyar Orvosi Kamara (MOK) ellen indított törvényességi felügyeleti eljárás csütörtökön a Fővárosi Törvényszék előtt; a tárca arra kéri a bíróságot, kötelezze a kamarát a 2011. április 1. és június 30. között, szerinte jogellenesen beszedett regisztrációs díjak tagoknak történő visszafizetésére.

A kereset szerint az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló 2006-os törvény 2011. áprilisi módosítása kötelezővé tette a kamarai tagságot az egészségügyi tevékenység folytatásához. A MOK tagdíjszabályzata szerint az a tag, aki visszalépőként 2011. április 1. és 2011. május 31. között nyújtotta be a tagfelvételi kérelmét, háromezer forint összegű regisztrációs díjat volt köteles fizetni, egyébként a kamarába történő felvétel díja hatezer forint.

A tárca azt kéri, hogy a bíróság kötelezze a kamarát a 2011. április 1. és június 30. között indult tagfelvételi eljárások fejében beszedett regisztrációs díjak visszafizetésére, mivel ezeket a díjakat szerinte jogellenesen szedte be a kamara. A minisztérium szerint a tagfelvételi eljárás közigazgatási hatósági ügy, a kamara tehát kizárólag illetéket vagy igazgatási szolgáltatási díjat szedhetett volna.

A kamara az ellenkérelmében kifejtette, mind az illeték, mind a szolgáltatási díj szedésének az a célja, hogy az így beszedett összegek fedezetet teremtsenek az ügyekben eljáró hatóságok működéséhez. A kamaránál jelentős többletkiadásokat okozott ebben az időszakban a nagyszámú tagfelvétel, az ezzel kapcsolatos eljárások lefolytatása, az adminisztrációs személyzet rendkívüli munkavégzésére volt szükség. Indoklása szerint erre nyújtottak fedezetet a kérelmezők befizetései.

A MOK szerint a minisztérium olyan, a működéshez szükséges térítés visszafizetésére kéri kötelezni őket, amely a rendezett jogi háttérrel működő hatóságok esetében törvényileg biztosítva, rendezve van. Ellenkérelmében a kamara utalt arra is, hogy a 2011. július 1-jén hatályba lépett jogszabályi változások értelmében a szakmai kamara közigazgatási hatóságként jár el a tagsági viszonnyal kapcsolatos ügyekben, ettől az időponttól kezdődően valóban közigazgatási hatóságnak minősül. A kamara szerint a jogszabályoknak megfelelően szedte a belépni kívánó tagjaitól saját szabályzata szerint a regisztrációs díjat, ezért a kereset elutasítását kérte.

A csütörtöki tárgyaláson a kamara jogi képviselője a többi között elmondta: ha a bíróság a regisztrációs díj visszafizetésére kötelezné a kamarát, az mintegy húszmillió forint kiadást jelentene a számukra.

A tárca képviselője pedig egyebek mellett azzal érvelt: a másik két kamara a tudomása szerint a kötelező visszavételhez kapcsolódóan nem szedett regisztrációs díjat, így szerinte az nem elfogadható, hogy a kamarai tagfelvételért egy egészségügyi dolgozónak nem, míg egy orvosnak fizetnie kellett.
Az eljárásban két hét múlva hozza meg döntését a bíróság.

MTI 2012. március 22., csütörtök

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, kardiális vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Gondolat

Hermann Ildi : NHL

2019. január 3-án, teljes váratlansággal halt meg az akkor 40 éves fotóművész. Generációjának egyik legtehetségesebb alkotója volt, több díjjal, elismerésekkel és jelentős, a szakmán túli közönség számára is kiemelkedő sorozatokkal a háta mögött. Életműve igen sokrétű, ám az a vizuális világ, amely már a korai anyagaiban megszületik, formailag egységben tartja azt

Ökológia

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A szerző ökológus, a hazai környezet-, és természetvédelem ismert szakembere és a fenntartható fejlődés fáradhatatlan kutatója és propagátora. Gyulai Iván e kötetében a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be. Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben. Onnan indul el, hogy a megközelítésmód fókuszában nem az emberi igények, hanem a szükségletek kielégítésének biztosítása áll. Ez a kérdéskör magyar irodalmában gyakran összekeveredik.