Hírvilág

A leptin szerepe a sepsis kivátlotta immunválaszban

2011. AUGUSZTUS 15.

Matthias Tschöp, a University of Cincinnati anyagcserebetegségekkel foglalkozó kutatója munkatársaival először írta le a leptinnek az immunválasz szabályozásában játszott szerepét a Journal of Neuroscience e heti számában megjelent cikkben.

„Korábbi, közvetett bizonyítékok arra utaltak, hogy a központi idegrendszernek szerepe van az immunrendszer működésében” – mondta Tschöp. „Például agyi sérülteknél magasabb a fertőzés és a sepsis kockázata, és ugyanez igaz a stroke-on átesett betegekre is. Eddig azonban semmilyen molekuláris mechanizmussal nem tudtuk magyarázni ezt a jelenséget.”

Az elhízás leptintúltermeléssel jár, ennek hatására a leptinreceptorok érzékenysége csökken, és a leptinrezisztencia hatására túlevés következik be. Egereken végzett kísérletekben az elhízott állatok nagyobb eséllyel élték túl sepsist, ezért a kutatók azt feltételezték, hogy a testsúlyt szabályozó idegsejteken megfigyelt leptinrezisztencia az immunrendszeri központokban nem alakul ki. Ennek bizonyítására a kutatók olyan egereket hoztak létre, amelyekben a központi idegrendszer kivételével hiányoztak a leptinreceptorok. Kiderült, hogy a hormon nemcsak közvetlenül az idegsejtekre hat, de számos folyamatban közvetítő szerepe van.

A sepsisre adott megfelelő immunválaszhoz szükség van a leptindependens agyi pályákra, ha ez károsodik vagy leptinhiány lép fel, megnő a sepsis miatti halálozás kockázata. Emberben a veleszületett leptinhiány nagyon ritka, eddig mindössze néhány tucat esetet jelentettek, azonban közöttük megdöbbentően gyakran fordul elő szepszis miatti halálozás. A kutatók azt remélik, eredményeik segítenek abban, hogy új terápiás módszereket dolgozzanak ki a sepsis megelőzésére a leptindependens agyi pályák károsodása esetén.

Forrás: Medipress

Eredeti közlemény: CNS Leptin Action Modulates Immune Response and Survival in Sepsis - The Journal of Neuroscience, April 28, 2010, 30(17):6036-6047

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred