Hírvilág

A kor hőse, az orvos

NAGY Zsuzsanna

2011. AUGUSZTUS 15.

Csehov a világirodalom nagy hatású tanítómestere. Nemes egyszerűséggel: az egyik főszereplője. A legvonzóbb írók egyike, akinek művein nem fog az idő, mert minden egyes darabja – élő irodalom. A kisvárosi fűszeres fia az orvosi pályát választotta, s nem véletlenül.

A XIX. század tudományos felfedezései a világ egységes voltára utaltak. J. C. Maxwell angol fizikus kidolgozta az elektromágnesesség általános elméletét, ebben a fény mint az elektromágneses rezgés sajátos formája jelenik meg.

A Világegyetem, a tér egésze, úgy tűnik, egyfajta egységes szabályrendszer alapján működik. A század felfedezései és filozófiája azt az illúziót közvetítik, hogy a világ törvényei a tudományos gondolkodás révén felfedhetők és egységbe rendezhetők.

Whitehead szerint e század legnagyobb vívmánya, hogy megtanulta a felfedezés módszertanát, az olyan összefüggések és rendszerezések lehetőségét, amelyek a megfigyelés, általánosítás és praxis szigorú rendjén alapulnak.

Az európai tudományos gondolkodást mélységében áthatja a hasznosság és hasznosíthatóság elve. Az iparosítás a tudomány felhasználásán múlik, és az ipari felhasználás újabb tudományos eredményekre ösztönöz. A technológiában megjelenik az a racionalitás, mely a gyakorlatot és az elméletet meghatározott módon összeköti.
Nem véletlen tehát, hogy e kor ideális tudósa az orvos, aki előkelő hűvösséggel és rálátással hivatott a változatlan törvényeknek engedelmeskedő emberi természetet helyreállítani.

A naturalizmus tudományos ihletője Claude Bernard (1813–1878) orvos, tudós kutató, akinek kísérleti tanait később Zola fordítja le a művészet nyelvére. Szerénységre intő szavai szerint: "A tudomány annyival növeli hatalmunkat, amennyivel csökkenti elbizakodottságunkat."

A korszellem sugallta hit szerint a természet és társadalom közötti hidat az emberi fizikum tanulmányozása, az orvosi stúdium teremti meg. S ez a tudományág majd megtalálja a gyógyírt mindarra, ami az emberiséget oly hosszú idő óta kínozza.
A XIX. században az orvos volt a világ megváltásának, megváltoztatásának ideális figurája. Az írók róla mintázzák legpozitívabb szereplőiket, s műveik eszmei tartalma is az orvoslás képzeteivel telítődik.

1886 elején Csehov rendszeres munkatársa lett Alekszej Szuvorin Szentpéterváron megjelenő Novoje Vremja (Új Idő) című lapjának, írói hírneve egyre emelkedett. "Mindaz, ami a földön él, szükségszerűen materialista. A gondolkodó emberek szükségszerűen szintén materialisták, az anyagban keresik az igazságot, mert hisz másban nem kereshetik, mert csakis anyagot látnak, hallanak és tapintanak. Szükségszerűen csakis ott kereshetik az igazságot, ahová elér a mikroszkópjuk, a szondájuk, a késük... Aki az embernek meg akarja tiltani a materialista irányzatot, az tulajdonképpen az igazság keresését tiltja meg." – írja a fiatal Csehov Szuvorinhoz.

Ez a passzus megmutatja szellemi fejlődésének irányultságát. 1894 márciusában például Tolsztoj felfogásával vitatkozva írja, hogy az elektromosságban és a gőzben több az emberség, mint az önmegtartóztatásban és a vegetarianizmusban.
Csehov világában, az orosz polgári rend megszületésekor, ebben a kísérleti laboratóriumban, melyben az egyre gazdagodó burzsoázia és a mindent lefékező cári hűbéri rend egyszerre fejt ki hatóerőt, minden csak várakozás a küszöbön álló hatalmas változásra, és minden változás csak illúzió.

A század végére meginog a tudományba mint végső "orvosságba" vetett feltétlen hit. Az individuum vergődése a körülmények rabságában, önmegvalósítása és belső szabadsága még fölfedezésre váró területek az irodalomban. De az egyén egyre kevésbé találja meg élete értelmét, és a társadalmi önkény elől egyre gyakrabban menekül az illúzió erdejébe.

Csehov a szkepszis és a széttöredezettség írója lesz. A tudományos optimizmustól a mély rezignáltságig jut el rövid életművében.
A mindennapok emberét jeleníti meg, és köznapi történések közepette mutatja be valami irizáló fénnyel az áttűnő nagyságot, az elillanó lehetőséget és a képzelgés, vágyódás puha takaróját. Minden egyszerű sors az emberi lét legmélyebb tragédiájába nyújthat betekintést. Nem vitás, egy orvos szemszögéből való vizsgálódás ez.
Egy jóakaratú és részvéttel teljes érzékeny lélek kíván nem sorsközösséget vállalni, csak részvéttel ábrázolni valamit abból, mily nyomorú az ember, és kicsiségében is milyen óriás.

A természet legyőzésének tudománya mintha alkalmatlannak bizonyulna arra, hogy a társadalom és az egyén bajait meggyógyítsa, ehelyett a tudományos morál elégtelenségének élményét nyújtja. A világegyetem mégsem járható be csupán a tapasztalat és a kísérlet útján.

Élesen bírálja már a század orvosi optimizmusát a Hatos számú kórterem című hosszú novellában. Ragin doktor, aki az erőszakot bölcs szkepticizmussal az élet részének tekinti, ugyanúgy annak foglya lesz, mint humanista társa. A század végére Csehovnál leapad a nagy önbizalom, meginog az egyetemes magyarázatba vetett hit.
„Ezek az alakok szinte párhuzamosan élnek, mindegyik annyira el van foglalva a maga boldogtalanságával, hogy észre sem veszi, hogy a másik boldogtalanságának ő oka. Az élet Csehov szerint nemcsak szenvedés, hanem könyörtelenség is, a szenvedő ember éppoly kegyetlen másokkal, mint önmagával szemben, s így minden szenvedés mások sorozatos szenvedéseit idézi elő.” (Schöpflin Aladár)

Élete vége felé már Csehov is tudja: miképpen a test, vagy a lélek, úgy a társadalom betegségei sem gyógyíthatók.

NZS.


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei