Hírvilág

A hirtelen szívhalál kockázatának nem invazív előre jelzése

2011. AUGUSZTUS 15.

Ha sikerülne pontosan azonosítani azokat a betegeket, akik veszélyeztetve vannak a szívritmuszavar által okozott hirtelen halál szempontjából, e betegeket szelektíven el lehetne látni beültethető cardioverter defibrillátorral. Rengeteg kutatást végeztek már olyan, nem invazív vizsgáló eljárások keresésére, amelyek segíthetnek az ilyen szempontból kis és nagy kockázatú személyek elkülönítésében.

Az American Heart Association, az American College of Cardiology és a Heart Rhythm Society most közös irányelvet adott ki, amelyben összegzik a hirtelen szívhalál kockázatának előre jelzéséről eddig ismert bizonyítékokat. A következők a legfontosabb megállapításaik:

1. A jelenleg rendelkezésre álló noninvazív vizsgálatokkal a következő paraméterek mérhetők:
- az ingerületvezetés lassulása (a QRS-komplexus időtartama és a jelátlagolt EKG-felvétel segítségével),
- a kamrák repolarizációjában bekövetkezett változások (a QT-intervallum, a QT-szóródás és az alternáló T-hullám alapján),
- a vegetatív szabályozás zavarai (a szívritmus-variabilitás, a terhelés utáni szívfrekvencia-normalizálódás és a baroreceptor-érzékenység alapján),
- a szívizom-károsodás mértéke (a bal kamrai ejekciós frakció és a hatperces járástávolság alapján)
- a kamrai ectopiák (ambuláns monitorozással).

2. Ischaemiás és nem ischaemiás cardiomyopathiában szenvedő betegek esetében továbbra is a bal kamrai ejekciós frakció a legjobb módszer a nagy kockázatú betegek azonosítására.

3. A <35%-os bal kamrai ejekciós frakciójú betegek körében a legnagyobb a hirtelen szívhalál kockázata, az ő esetükben indokolt cardioverter defibrillátor beültetése.

4. A <35%-os bal kamrai ejekciós frakciójú betegek közül a legtöbben nem fognak hirtelen szívhalált szenvedni, de egyik noninvazív vizsgálóeljárás sem bizonyult alkalmasnak azoknak az alacsony ejekciós frakciójú betegeknek az azonosítására, akiknél csekély a hirtelen szívhalál kockázata.

5. A hirtelen szívhalál eseteinek nagy része >35%-os ejekciós frakciójú betegekben következik be, de eddig egyik noninvazív vizsgálóeljárással sem lehet azonosítani azt a >35%-os ejekciós frakciójú betegcsoportot, akiknek hasznára válik a beültethető defibrillátor.

6. A hypertrophiás cardiomyopathiában szenvedő betegek csoportjában a hirtelen szívhalál kockázati tényezői az anamnézisben szereplő, resuscitatióval kezelt hirtelen szívhalál vagy nem tartós kamrai tachycardia, a terhelés hatására bekövetkező vérnyomáscsökkenés, a családi anamnézisben szereplő hirtelen szívhalál és az igen vastag interventricularis septum. A tanulmányozott többi noninvazív vizsgálat egyike sem jelent többletelőnyt a kockázati besorolásban e klinikai jellemzőkhöz képest.

Évtizedek néha egészen ígéretes kutatásai ellenére továbbra is csak a bal kamrai ejekciós frakció alkalmas a beültethető defibrillátorral kezelendő betegek elkülönítésére. A remények szerint esetleg az – egyenként nem elég szenzitív vagy nem elég specifikus – vizsgálóeljárások valamilyen kombinációja lehet majd alkalmas a kockázat pontosabb előrejelzésére, lehetővé téve a veszélyeztetett betegek azonosítását és a prevenciós teendők elvégzését.

Forrás: J Am Coll Cardiol 2008 Sep 30; 52:1179.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma