Hírvilág

A Ház elé kerül az egészségügyi salátatörvény

2011. AUGUSZTUS 15.

A parlament egészségügyi bizottsága szerdai ülésén a 2011-es költségvetést megalapozó törvények, valamint az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatokat vitatta meg. Tizenhárom jogszabály 109 paragrafusának megváltoztatását kezdeményezi az egészségügyi vezetés az Országgyűlésben. A képviselők jövő héten szerdán, általános vita keretében foglalkoznak majd a salátatörvénnyel, mivel az országgyűlés egészségügyi bizottságának tagjai Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, és helyettese, Cserháti Péter beszámolója után, egyetlen MSZP-s ellenszavazat mellett vitára alkalmasnak találták a javaslatot.

„Mély depresszióban vettük át az egészségügyet, az előbukó csontvázhalmaz korlátozta a cselekvésünket” – kezdte az ülésen Szócska Miklós. A jövő évi költségvetés, a vitairatként kialakított Semmelweis Terv, és az általános vitára bocsátott törvénymódosítások együttesen szolgálják majd, hogy 2011. a fenntarthatóság éve legyen az egészségügyben. Legfontosabb elemek a kapacitásátrendezés, a dereguláció, az ellátási kötelezettség kivezetése, a patikák létesítésének, működtetésének feltételrendszere.

Cserháti Péter helyettes államtitkár többek között elmondta, kivonják a gyakorlatból a részleges térítési díjat. Változik a jogsértés esetén a szolgáltatókra kiszabható büntetések mértéke, amely ezután nem lesz egységes. Csalás esetén marad a 150%-os mérték, a protokoll megsértése esetén 100, míg adminisztrációs hiba esetén csak 20%-os lesz a szankció mértéke.
Az uniós jogharmonizáció kívánja meg azt a módosítást, mely szerint március 31-től nem lehet gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményeket forgalmazni, ezek kivonása fokozatos lesz, 2013. április 1-ig kell eladni azt, ami jelenleg még a boltokban van. Korábbi ombudsmani ajánlásnak tettek eleget annak lehetővé tételével, hogy a gyed visszaállításával a pénzbeli ellátást visszamenőleg is igényelhetik majd az anyák.

Megszüntetik azt a korábban sokat kritizált gyakorlatot, amely szerint az orvosok nem írhatnak fel maguknak vagy családtagjaiknak gyógyszert (pro fam), illetve gyógyászati segédeszközt, ezek rendelésére a jövőben lehetőség lesz a szakvizsgának megfelelően. Azonban a szakorvosi kompetenciákat a praxisközösségek kialakítása miatt is meg kell becsülni – mondta később Cserháti. Nem kerül feloldásra azonban a CT-re való beutalási tilalom, oda továbbra is csak szakrendelő utalhatja be a beteget.

Több módosítás érinti a gyógyszerforgalmazást. Patikaalapításra 4500 fős ellátási terület esetében pályázni kell, 500 lakosnál kisebb települések ellátását fiókgyógyszertárakkal oldanák meg, s egyelőre maradnának a háziorvosoknál a kézi gyógyszertárak. A patikavolumenről az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vezetne nyilvántartást, ahogyan ez az intézmény vizsgálná félévente a feltételek meglétét is. A patikus 50+1%-ban lenne tulajdonosa a gyógyszertárának, ám ezt a részt a dolgozók együttesen is tulajdonolhatnák. A tulajdonosi kört 2014. január 1-től kell megteremteni, a módosításoknak köszönhetően azonban kizárják a gyógyszergyártókat, kereskedőket és az offshore cégeket.

A betegutak átszervezése is megindulhat, a régiós bontás megszűnik, a háziorvosi területi egységek mentén történik ezután a beutalás. A kapacitásmódosításnak köszönhetően régiókon átnyúló lesz a lefedettség. A módosításoktól várják a képzési rendszer hatékonyságának és az erőforrás monitoring rendszerének javulását is.

A közigazgatási átszervezés miatt a katasztrófa-egészségügyi ellátás kikerül az ÁNTSZ felügyelete alól, s a megyei kormányhivatalokhoz kerül majd, az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) hatósági jogkörei is módosulnak, azonban itt az adminisztrációban egyszerűsítenek.

A szakállamtitkárság beszámolója után Garai István Levente (MSZP) felvetette, hogy korábban a kapacitáselosztás területén a szakmai megállapodásokat sok esetben felülírta a politika, ám az új, komplett kapacitástelepítés problémát okozhat. Kiss Sándor (Jobbik) viszont úgy vélte, a törvénymódosítások a szociálliberális kormány által elkövetett hibák kiköszörülésére és tűzoltásra alkalmasak, de szerinte szükség lesz újabb, a gyógyszerellátást szabályozó, részletes törvényre. Jelezte: szerinte a gyógyhatású készítményekkel kapcsolatos hazai szabályozás korábban sem volt rossz.

Míg a grémium Jobbikos alelnöke, Gyenes Géza „megfelelő kiindulási alapnak” nevezte a módosítási javaslatokat, ugyanakkor a költségvetés ismeretében kevesellte a módosításokat, addig Szilágyi László (LMP) azt mondta, „a Fidesz új jogalkotási kultúrát ígért, így az ilyen salátatörvényeknek nincs létjogosultsága.”

Gyenes több adminisztrációs teher megszüntetését várta volna a törvénymódosításoktól, ezek a könnyítések „pénzbe nem is kerülnének”. Felvetette azt is, hogy az orvosok ügyeletben töltött önkéntes munkáját nem számítják be a nyugdíjalapba, hiszen ezek a kórházak elszámolásában nem is mutatkoznak meg. Nagy Kálmán (KDNP) szerint a törvénymódosítások számos problémát kezelnek, azonban nyitva is hagynak egyes kérdéseket. Ahhoz a véleményéhez Mikola István elnök is csatlakozott, hogy a Regionális Egészségügyi Tanácsok (RET) alkalmatlanok voltak a rájuk rótt feladatra.

„Nem kerül sor az egészségügy megmentésére 2011-ben” – ezt már Kovács Tibor (MSZP) mondta, hozzátéve, hogy az általános indoklás köszönőviszonyban sincs a törvényjavaslatokkal, az egészségügyi dolgozók problémáit pedig nem oldják meg a törvénymódosítások. Kérdésként merült fel részéről, hogy a többletfizetéssel megkerülhetőek-e a várólisták, illetve hogyan képzeli az egészségügyi vezetés a patikatulajdonosi áttérés technikai folyamatát, különösen a pályakezdő gyógyszerészek esetében. Szerinte egyébként nem kellett volna megszüntetni a kórházakban és rendelőintézetekben kiadott elszámolási nyilatkozatokat, a beteg ugyanis ezekből tudta meg, milyen ellátást kapott és mennyiért.

A bizottsági tagok felvetéseire és kérdéseire válaszolva Szócska azt mondta, az átalakítások tempójáról sok, módszerességéről kevés szó esik, pedig „mi módszeresen másszuk meg a hegyet”. Új fogalomrendszer épül, fundamentális munka folyik, az egészségügy megmentésén dolgoznak. A RET-ekkel kapcsolatosan úgy reagált, az új igazgatási rendszernek valós jogosítványa lesz majd a kapacitáselosztásokkal kapcsolatosan, s Cserháti Péter is azt ígérte, a jelenlegi, kaotikus regionális kapacitásszabályozás megszűnik, de az uniós jog miatt a régióknak is működniük kell.

A gyógyszerellátás kapcsán a tárca álláspontja az volt, hogy bár a liberalizáció miatt volt szubjektív hozzáférés-javulás, de egy kisvárosi patika nem tudta kitermelni még az ügyeleti díjakat sem. Minden gyógyszerpiaci szereplő szerint komoly szabályozásra van szükség a területen.

Az alapellátás területén azért nem léptek még törvényjavaslatokkal, mert ez a terület forrásigényes a fiatalok beléptetése, s az idősebb kollégák kilépése miatt. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ellenőrzési kultúrája és gyakorlata a tárca szerint is sürgős átvizsgálásra szorul. A beteg, amennyiben kéri, a jövőben is megkaphatja majd az ellátási számláját. A kamarai törvényt a közigazgatásért felelős minisztériummal való egyeztetés után, egyéni képviselői indítványként fogják a Ház elé terjeszteni.

eLitMed.hu, Tarcza Orsolya

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.