Hírvilág

A gyerekek nem ismerik jogaikat

2012. DECEMBER 12.Az UNICEF magyar bizottsága által megkérdezett gyerekek többsége nem tapasztalja meg, hogy lennének jogai, és harmaduk gondolja úgy, hogy szüleiknek joguk van megütni őket. A magyar szervezet 2800 gyermek részvételével, az ENSZ gyermekjogi egyezményéhez kapcsolódó civil jelentés keretében végezte a vizsgálatot.

Ahogy az eljuttatott közleményben olvasható, 2012-ben Magyarország harmadik alkalommal ad számot az ENSZ gyermekjogi bizottsága előtt a gyermekjogi egyezmény végrehajtásáról. A kormány mellett egy civil szervezetekből álló koalíció is készít beszámolót, és a gyermekjogi bizottság a két jelentést együttesen értékeli. Az ENSZ gyermekalapjának magyar bizottsága ennek a civil koalíciónak a tagjaként készítette el az első olyan magyar jelentést, amelyben az érintettek is hangot adhattak véleményüknek - emelték ki.

Mint írták, 2700 18 év alatti gyerek töltötte ki kérdőívüket, 100 gyermek pedig rajzot, prezentációt, plakátot, videofilmet készített arról, milyen gyermekjogokat ismer, és szerinte melyek a legfontosabbak. A részt vevő intézmények között volt az SOS Gyermekfalu, a Menedék Egyesület, a fóti Waldorf Iskola és a Göllesz Viktor Óvoda, Általános Iskola, Előkészítő Szakiskola és az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény is.

A nem reprezentatív felmérés tanúsága szerint a magyar gyerekeknek az oktatáshoz és az egészségügyi ellátáshoz, valamint a játékhoz, szabadidőhöz való jog a legfontosabb. Ezzel együtt a szervezet munkatársai úgy látták, hogy a részt vevő gyerekek többsége számára a gyerekjog elvont fogalom maradt, mert a mindennapok tapasztalatai nem támasztották alá, hogy ők ténylegesen rendelkeznek a jogosultságokkal.

A kérdőívet kitöltő gyerekek 90 százaléka tudta, hogy 18 éves korig számít valaki gyereknek, és azzal is tisztában volt 85 százalékuk, hogy léteznek gyermekjogok; a gyermekjogi egyezményről ugyanakkor harmaduk nem tudott. Míg az iskolai élet, a tanulás és a különélő szülővel való kapcsolattartás joga területén csaknem 85 százalékuk adott helyes választ, addig a testi fenyítés terén a gyerekek harmada gondolta úgy, hogy a szülőknek joguk van megverni, megütni őket.

A gyerekek válaszaiban azonban nemcsak a fizikai erőszak jelent meg: a lelki, érzelmi erőszak egyes formáiról (figyelem és tisztelet hiánya, kiközösítés, verbális erőszak) a gyerekek 63 százaléka számolt be. A gyerekek egymás közötti erőszakos cselekményeiben is a verbális, illetve érzelmi bántalmazás szerepelt az első helyen (csúfolódás, kiközösítés, online zaklatás). Emellett a család anyagi helyzete, a pénztelenség és a szülők, barátok elvesztésétől való félelem jelentett magasabb arányban problémát számukra.

A gyermekjogi egyezményt 23 évvel ezelőtt fogadta el az ENSZ, az Egyesült Államokon és Szomálián kívül minden ország aláírta. Magyarországon 1991-ben hirdették ki.MTI 2012. december 12., szerda

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma