Hírvilág

A feltételezett érzések hatnak a konfliktusokra

2011. AUGUSZTUS 15.


Ha egy kapcsolatban probléma merül fel, kimenetele nagyban függ attól, hogy sikerül-e észrevennünk partnerünk különböző érzéseit és gondolatait – állítják a Baylor Egyetem pszichológusai.

Dr. Keith Sanford és kutatócsoportja nyolc héten keresztül vizsgálta 105 diák kommunikációs technikáit a szerelmi kapcsolataikban. Arra voltak kíváncsiak, hogy a konfliktusok különböző szakaszaiban milyen érzések fogalmazódnak meg bennük.
Sanford a negatív érzéseket két kategóriába osztotta. A „kemények” erőkifejtéssel, a „lágyak” a sebezhetőség kimutatásával párosultak. Az aggodalmaknak szintén több fajtáját különböztették meg. Az első a fenyegetettség érzése. Ilyenkor érezzük, hogy a másiknak ellenséges, kritikus és vádló gondolatai vannak. A másik az elhanyagolás érzése, amikor úgy látjuk, nem tudunk megfelelni partnerünk elvárásainak, és folyamatosan úgy gondoljuk, nem fektetünk elég energiát a kapcsolatba.

Az eredmények megmutatják, hogy az emberek hogyan érzékelik az erő és a kontroll fenyegetését a párkapcsolatban, amikor észreveszik partnerük erősödő kemény érzéseit, és hogyan érzik a másik elhanyagoló attitűdjét, amikor az lágy érzéseket mutat. Mindkét típus összefüggésben van a partner hasonló gondolataival, tehát minél fenyegetettebbnek érzi magát az egyik, a másikban annál erősebb az elhanyagolás érzése.

„Tehát bármit gondolunk partnerünk érzéseivel kapcsolatban, az hatással lesz a konfliktus kimenetelésre, függetlenül attól, hogy feltételezésünk helytálló volt-e. Az eredmények azt mutatják, amit már korábban is sejtettünk, bár nem voltak rá tudományos bizonyítékok. Ha valaki úgy gondolja, hogy a másik haragszik rá, akkor ő is így fog érezni. Hasonlóan, ha azt érezzük, a másik szomorú, annak megfelelően fogunk reagálni.” – magyarázza Sanford

Forrás: MedipressKapcsolódó anyagok: cA legfontosabb események a párkapcsolatban zajlanakIsmerjünk magunkra függőségeinkben - Beszélgetés Zacher Gábor toxikológussalA mediáció lélektanaHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Idegtudományok

A drogok hatása az agyra

A kábítószerélvezet valószínűleg a „gondolkodás nélküli cselekvés” veleszületett hajlamához köthető. Legalábbis ezt mutatták ki a kutatók mesterséges stimulánst használó testvérek vizsgálata alapján.

PharmaPraxis

Antimikrobás szerek a patikai gyakorlatban

TÓSAKI Árpád

A baktériumfertőzés esetén alkalmazható készítmények széles tárháza áll a gyógyítók rendelkezésére. Egyes csoportjaik eltérő hatásmechanizmussal pusztítják el a kórokozókat. Jelen cikkben a baktériumok sejtfalszintézisére ható gyógyszerekkel ismerkedünk meg részletesebben.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.