Hírvilág

A bárányhimlő elleni védőoltás csökkentette a fertőzéseket

2011. AUGUSZTUS 15.


A bárányhimlő elleni rutin védőoltás 1995-ös bevezetése óta az Egyesült Államokban a fertőzés következtében évente kórházba került emberek száma több, mint kétharmadával csökkent.

A kutatások azt mutatják, hogy a varicella vírus okozta bárányhimlő elleni standard védőoltás bevezetése óta az Egyesült Államokban a bárányhimlő fertőzések éves aránya 80-90 százalékkal esett vissza az elmúlt évtizedben. A legújabb kutatás során a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) azt vizsgálta, hogyan változott a bárányhimlővel összefüggő kórházi kezelések gyakorisága.

Igaz, hogy a bárányhimlő a legtöbb ember számára csak kellemetlen, egyes emberek esetében azonban súlyos szövődményekkel, például bőrfertőzésekkel, kiszáradáshoz vezető hányással, tüdőgyulladással és agyvelőgyulladással is járhat. A CDC kutatása azt mutatta, hogy a bárányhimlő szövődményeivel összefüggő kórházi kezelések éves száma egy a százezerből volt 2000 és 2006 között. 1988 és 1995 között, vagyis a védőoltás bevezetése előtt – ezzel szemben százezerből négy amerikai került kórházba évente ilyen jellegű panaszokkal. A kutatás időtartama alatt a kórházi kezelések száma összességében 71 százalékkal csökkent. A kutatók szerint a bárányhimlő elleni védőoltás 2000 és 2006 között összesen 50 ezer kórházi kezelést előzött meg.

A kutatást vezető Adriana S. Lopez elmondta, hogy bár sokan enyhe betegségnek tartják a bárányhimlőt, a szülőknek tisztában kell lenniük lehetséges szövődményeivel is. Ráadásul a kórházi kezelések számának csökkenése ellenére még mindig a 4 éven aluli gyermekek körében válik a betegség leggyakrabban olyan súlyossá, hogy kórházi ellátásra szoruljanak (2000-től 2006-ig 100 ezerből 7 gyermek). Lopez úgy véli, nagyon fontos, hogy a szülők beoltassák gyermekeiket.

A varicella védőoltás mellékhatásokkal is járhat, de a CDC szerint ezek általában enyhék: némi duzzanat vagy fájdalom az oltás helyén, négy százalék esetében pedig a bárányhimlőhöz hasonló bőrkiütések megjelenése. Súlyos mellékhatások ritkán jelentkeznek olyannyira, hogy az sem egyértelmű, vajon maga az oltóanyag felelős-e a kialakulásukért.

Forrás: MedipressKapcsolódó anyagok: A kombinált vakcinák növelik a lázgörcs kockázatát gyermekeknél
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.