Gondolat

Újszegénység: az elvált férfiak

2012. JÚNIUS 06.A gazdasági válságot majdnem mindenki megsínyli Európában. Néhány országban azonban az emberek egy csoportja különösen megszenvedi: azok az elvált férfiak, akik elszegényedve vagy az utcán találják magukat, és úgy próbálnak talpon maradni, hogy közben gyerekek után járó tartásdíjat és nőtartást fizetnek. Nehéz megállapítani az ilyen nehézségekkel küszködő magányos apák számát, amely lehet, hogy nem nagy, de növekszik, és főleg Európa déli részén, ahogy azt kutatók, kormányzati statisztikák és szociális munkások állítják.


Ebből a szempontból a helyzet talán Olaszországban a legsúlyosabb, ahol a négy éve tartó gazdasági válság találkozik a szociális védőháló állandó vékonyodásával és az olasz család lassú összeomlásával.
"A támogatást, amelyet valamikor az olasz család nyújtott, ma már nem lehet biztosra venni" - mondta Alberto Bruno, az Olasz Vöröskereszt Milánóban működő tartományi biztosa a The New York Timesnak. Önkéntesei egyre több olyan emberrel találkoznak, aki gépkocsiban lakik, például a milánói Linate repülőtéren.
Az egyik önkéntes, a 25 éves Gianni Villa, aki hetente egyszer élelmet, ruhát és takarót oszt az egyre szaporodó milánói otthontalanoknak, meglepőnek tartja az utóbbi időben bekövetkezett változást. "Korábban, aki az utcán élt, csavargó volt, elkallódott ember, netán kábítószeres. Ma a gazdasági válság vagy személyes problémák miatt kerülnek utcára emberek. Sokan nem vallják be, hogy apák, mert nem akarják, hogy a családjuk megtudja, milyen helyzetbe jutottak" - magyarázta.

Valóban, egy Franco nevű férfi azért nem akarta megmondani a teljes nevét a cikk írójának, mert nem akart szégyenkezni a felesége és két lánya előtt a bajai miatt. Miután az étterme tönkrement, áprilisban otthagyta szülőhelyét, a déli Puglia tartományt, és Milánóba ment munkát keresni, hogy fizetni tudja a tartásdíjat a feleségének, akitől 34 év házasság után másfél éve vált el.

"Pugliában egyik napról a másikra éltem, de ezt nem folytathattam a végtelenségig" - idézte fel az 56 éves Franco, aki továbbra is támogatja mindkét, a húszas évei elején járó, de munkanélküli lányát. Nagyon szerencsésnek érzi magát, hogy miután nem volt hol laknia Milánóban, az egyik McDonald'sban találkozott egy emberrel, aki adott neki egy takarót, és megtanította az utcai élet legalapvetőbb fogásaira. Nem sok időbe telt, meglett a hálóhelye egy kartondobozban, a milánói értéktőzsdével szembeni nyitott oszlopcsarnokban.


Megtámadta az olasz jogrendszer

A válások és különélések egyfolytában szaporodnak a hagyományosan római katolikus Olaszországban azóta, hogy 1970-ben legalizálták a válást, és ezt 1974-ben egy népszavazás megerősítette. 1995-ben ezer házaspárból 158 költözött külön, és 80 el is vált. 2009-ben - ez az utolsó év, amelyről az Istat állami statisztikai hivatalnak van adata - az ezer házasságra jutó különköltözések száma 297-re, a válásoké pedig 181-re nőtt.

Bár egy 2006-os törvény általános normává tette, hogy a szülők válás után is együtt neveljék a gyereküket, az olasz bíróságok továbbra is elsősorban az anyánál helyezik el a gyereket, és az apákra hárítják a válás pénzügyi terheit. A bírálók szerint az, ahogy a törvényt alkalmazzák, a nőknek kedvez, akiknek a részaránya a dolgozók között egyfolytában emelkedik, és az Istat szerint ma már eléri a 46,5 százalékot.

Miközben az elvált nők több mint 50 százaléka úgy ítéli meg, hogy neki is romlottak a gazdasági körülményei, az Istat decemberben közzétett statisztikája szerint a válás néhány férfit kifejezetten kétségbeejtő helyzetbe sodor.

Amikor például Umberto Vaghi 2004-ben elvált, a bíróság úgy döntött, hogy havi 2000 euró tartásdíjat fizessen 10 és 8 éves gyereke után. A menedzser Vaghinak akkor havi 2200 euró volt a jövedelme. "Megtámadt az olasz jogrendszer" - jelentette ki a 43 éves férfi, aki vezetőségi tagja a Papa Separati Lombardia nevű nonprofit szervezetnek, amely az egyedül álló apákat segíti és az olasz családjogi törvények javításáért lobbizik.

"A társadalom változik, és benne az a megosztás is, hogy az apa a kenyérkereső, és az anya gondoskodik az otthonról. A törvénykezésnek ezt figyelembe kell vennie - fogalmazott. - Sajnos nem túl erős a változtatásra irányuló akarat."

Másokkal együtt ő is annak tulajdonítja az ellenállást, hogy a katolikus egyház befolyása még mindig igen erős Olaszországban, továbbá annak,hogy a parlament tele van ügyvédekkel, akik nem érdekeltek abban, hogy csökkenjen a peres ügyek száma.

Újszegények

Olaszországhoz hasonlóan Spanyolországban is jelentősen nőtt a gazdasági válság kezdete óta a tartásdíjat nem fizető apák ellen benyújtott keresetek száma. Navarrából és Galíciából gyermekeiket nem támogató apák bebörtönzéséről érkeztek hírek. Tavaly áprilisban egy barcelonai bíró megvonta a gyerekei láthatásának jogát egy elvált apától arra hivatkozva, hogy munkanélküli lett.

"Az egyedül álló szülők körében egyre gyakoribb jelenség a szegénység" - közölte Raffaella Saso, aki az Eurispes nevű római kutatóintézet éves jelentésének az "újszegényekről" - elvált apákról és egy szülős családokról - szóló részét összeállította.
A hajléktalanok száma szintén nő Olaszországban és máshol is.

Görögországban a Klimaka nevű jótékonysági csoport becslése szerint a hajléktalanok száma 25 százalékkal emelkedett az utóbbi két évben. A trend komoly gondot okoz az országban, ahol a hagyományosan erős családi kapcsolatok miatt korábban alig lehetett találkozni ezzel a jelenséggel. A hajléktalanként regisztráltak egyharmada elvált vagy külön él a házastársától, és a többségük férfi - derül ki abból a tanulmányból, amelyet az Országos Szociális Kutatási Központ készített az egészségügyi minisztérium megrendelésére.
MTI 2012. június 6., szerda

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Hírvilág

Alábecsülik a CT-vizsgálatok jelentette sugárterhelést

A CT-vizsgálat egyes típusai igen nagy sugárterheléssel járnak, és szignifikánsan növelhetik a rosszindulatú daganatok kockázatát.

Gondolat

Szakálltörténet

A szakállt a különböző történetek, mesék és művészi ábrázolások alapján általában a bölcsességhez, teljesítőképességhez vagy magas pozícióhoz kapcsolták.