Gondolat

Szubjektív memóriapanaszok mint a kognitív funkciózavar előrejelzői

PÁSZTOR Viktória

2011. OKTÓBER 24.

Különféle, memóriát érintő kérdések segíthetik a klinikust, hogy milyen esetekben érdemes további vizsgálatokat végezni.

Napjainkban egyre több beteg fejezi ki aggodalmát memóriájával kapcsolatban, ami talán az Alzheimer-kór megnövekedett publicitásának tudható be. Ebben a vizsgálatban 17 000 nőt (átlagéletkoruk 74 év) kérdeztek meg hét szubjektív memóriaproblémáról: (1) emlékezés képességében bekövetkezett általános változás; (2) rövid listák felidézésének nehézségei; (3) egyik pillanatról a másikra történő emlékezés nehézségei; (4) közelmúlt eseményeire történő emlékezés nehézségei; (5) utasítások megértésének nehézségei; (6) csoportos beszélgetések vagy tévéműsorok cselekménye követésének nehézségei; és (7) ismerős környéken történő tájékozódás nehézségei.

A válaszokat összevetették a Telefonos Interjú a Kognitív Statusról (TICS) eredményeivel, mely hasonlóan a Mini Mentális Állapot Vizsgálathoz hitelesített módszer.

A 3. kérdésre (egyik pillanatról a másikra történő emlékezés nehézségei) adott megerősítő választ nem rendelték hozzá a kognitív zavarokhoz. Mindamellett bármelyik másik hat kérdésre adott megerősítő válasz kognitív zavarra engedett következtetni. Minél több szubjektív memóriapanaszról számoltak be, annál nagyobb volt a TICS alapján a károsodás. Azonban a leginkább károsodott nők esetén, akik kevésbé voltak tudatában állapotuknak, ez az összefüggés gyengébb.

Ez a hét kérdés hasznos tájékoztatóul szolgálhat akkor, ha nincs egyértelmű károsodás, a beteg mégis aggódik a memóriaállapota miatt. A szerzőket nem lepte meg, hogy az „egyik pillanatról a másikra történő emlékezés nehézsége” nem jelzett előre kognitív zavart, hiszen ez a panasz a természetes öregedés velejárója.


Forrás:
Amariglio RE et al. Specific subjective memory complaints in older persons may indicate poor cognitive function. J Am Geriatr Soc 2011 Sep; 59:1612. (http://dx.doi.org/10.1111/j.1532-5415.2011.03543.x

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Las Trece Rosas – Tizenhárom Rózsa

ZALAI Anita

1939. augusztus 5-én Spanyolországban – néhány hónappal a polgárháború befejeződése után – Franco tábornok parancsára a madridi Almudena temető keleti falánál kivégeztek tizenhárom fiatal lányt.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Gondolat

A misztikus kék ló

„A művészet a szellemi világhoz vezető híd” – mondta Franz Marc (1880–1916)

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Az emlékezet neuroetikai problematizálása

Szebik Imrét az emlékezetet érintő neuroetikai kérdésekről kérdeztük. A CNS-orvostechnológiai fejlődésével fontos újabb területeket problematizálni, különösen a neuroenhancement területén.

Hírvilág

Butít is a passzív dohányzás

A BMJ-ben közölt keresztmetszeti vizsgálat szerzői szignifikáns összefüggést találtak a passzív dohányzás és a kognitív károsodás között.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).