Gondolat

Sorsok – Új tüdővel ébredt Bécsben

2011. SZEPTEMBER 13.


Fogtechnikusi munkája miatt szilikózist kapott a 37 éves Rimóczy Gábor. Öt éve diagnosztizálták betegségét és rá egy évre meg is műtötték.

– Elmondaná betegsége történetét?

– Amikor megállapították a bajt, azt mondták, nincs rá gyógymód, de ha abbahagyom a fogtechnikusi munkámat, lehet, hogy nem romlik tovább az állapotom. Rögtön felmondtam a munkahelyemen, de azon kívül nem foglalkoztam a betegségemmel, nem jártam kontrollra sem Végül úgy kerültem vissza a tüdőgyógyászatra, hogy nem feleltem meg az éves munkaegészségügyi vizsgálaton, annyira leromlott az állapotom. Alig bírtam járni, féltem, vajon lesz-e emelkedő, lépcső arra, amerre mennem kell. Végül a Korányiba kerültem, ahol megmondták, hogy elengedhetetlen a transzplantáció. Ott fogtak. Furcsa volt, mert előtte soha nem voltam kórházban. 2007. október 11-én mentem be és 1-2 hét múlva PTX-et kaptam. Nagyon lefogytam, oxigénhiányos állapotba kerültem novemberben, ezért az intenzívre vittek és elaltattak. Egy hét múlva ébresztettek fel Bécsben. Új tüdőm volt. Mint később elmondták, rossz állapotom miatt sürgősségi várólistára tettek és másnap már volt donortüdő, így megoperáltak.

– Ez nagy szerencse…

– Tele voltam csövekkel, alig bírtam mozogni, az altatószerek mellékhatásai miatt ébren és álmomban is hallucináltam egy hétig. Sokat küzdöttem az intenzív osztályon. A fertőzésveszély miatt csak steril ruhában lehetett bejönni a kórtermembe, ahol egyedül feküdtem. Karácsonyra hazaengedtek. Mivel nem tudtam magam ellátni, a szüleimhez költöztem. Egyhangúan teltek a napok: vérnyomásmérés, gyógyszerek bevétele, inhalálás, biciklizés a szobabiciklin. Persze azonnal elkaptam az akkor járványként dúló influenzát. Kontrollra rendszeresen kellett járni, de ahogy telt az idő, egyre ritkultak az ellenőrzések.

Az operáció utáni első év nehéz volt. 75 kilogrammról 45-re fogytam. A tüdőt azonban nagyon jól lehet fejleszteni, csak törődni kell vele. Például légző tornázni. Jelenleg is sportolok, a Magyar Transzplantáltak Sportegyesületében pingpongozok, kétszeres Európa bajnok vagyok a Szív-és Tüdőátültetettek Európa Bajnokságán, amit jövőre Hollandiában rendeznek. Nemrég barátom, sorstársam invitálására focizni kezdtem. Első alkalommal csak pár lépést tudtam futni a pályán és teljesen kifulladtam tőle, de hétről-hétre jobban bírom az edzést.

Sok gyógyszert kell szednem, immunszupresszív szereket. A kontrollokon mindig ellenőrzik a gyógyszerszintemet, megfelelő-e ahhoz, hogy a szervezetem ne dobja ki a tüdőt, de ne is gyengítsen le a sok gyógyszer. Kényes egyensúly. Azt tudom, hogy nem károsodtak a szerveim, mert gyorsan épültem le. Az orvosok sok tanácsot adnak, mit szabad és mit nem. Például nem szabad termálfürdőben fürödni, mert a meleg víz a fertőzések melegágya. Én azért meg szoktam fürödni a szabadtéri medencékben.

Hogy milyenek az életkilátásaim? Magyarországon jó a túlélési arány. Nem aggódom. Úgy vettem észre a sorstársaimon, hogy a hatodik, hetedik év a kritikus.

Dolgozom sorstársaimért. Elnökségi tagja vagyok a Magyar Szervátültetettek Szövetségének. Tapasztalatom szerint nem megoldott a tüdőátültetett betegek utógondozása. Korábban a Korányiba járt minden tüdőtranszplantált, ahol sokat törődtek velünk az orvosok és ezért kötődünk hozzájuk. Ma a betegek egy része a Korányiba jár, a másik része a Tüdőklinikára, János Kórház területére. Felbomlani látszik a Korányi team-je. Központosítani kellene, szeparáltabbá, gördülékenyebbé tenni az utógondozást.

2011. 09. 13.

Császi Erzsébet

Kapcsolódó anyagok: Egyre nő a tüdőátültetésen átesett gondozottak száma
A mellkassebészetet az európai élvonalban kell tartani – Interjú dr. Lang Györggyel
Későn, katasztrofális állapotban kerültek transzplantációra a tüdőbetegek
Az intézmény - összevonások is nehezítik a szervtranszplantációt
Sorsok – Ezer lépés naponta az új tüdőértHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

„Kivisszük a betegséget, behozzuk az egészséget”: tavaszi gyógyító hiedelmek

Az érdekességre törekedve tekintjük át a magyar nyelvterület tavaszi gyógyító szokásait.

Gondolat

Georg - Sotiris Bekas portréfilmje Lukácsról

KELEMEN Gábor

Hírvilág

EASD 2009 Helyszíni tudósítás

2009. szeptember 30. és október 2. között került megrendezésre az Európai Diabetes Társaság 45. éves találkozója Bécsben.

Gondolat

Egyre nő a tüdőátültetésen átesett gondozottak száma

Cisztás fibrózisban szenvedő felnőttek gondozásával foglalkozom 1986. óta. Kb. tizenöt évvel ezelőtt már kongresszusokon hallottam a tüdőátültetés lehetőségéről és kerestem a módját, hogyan lehetne magyar betegeket tüdőtranszplantációhoz juttatni. Aztán megtaláltam a bécsi klinikát és Walter Klepetko professzort, a tüdőtranszplantáció vezetőjét – mondta dr. Csiszér Eszter az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet rehabilitációs osztályának vezetője, a Tüdőtranszplantációs Várólista Bizottság tagja. – 1996 óta 98 magyar beteg kapott új tüdőt. Közülük 27 cisztás fibrózisos felnőtt volt.

Gondolat

A testnevelés úttörője: Bakody Tivadar József

Bakody Tivadar József orvos, a rendszeres testnevelés kezdeményezője 190 éve, 1825. május 4-én Győrött született.