Gondolat

Mit üzennek a bálnák?

2012. SZEPTEMBER 02.

Amióta korábbi világuk szétesett és meghalt a nagymama, már semmi nem a régi.
Oda az örök kedély, biztonságérzet, hiába van most három kutya, öt tengerimalac, nyúl a fürdőszobába. Hiába van hat, már HAT tengerimalac, mert a Hópehely is náluk nyaral, ami annyit tesz, hogy föl van dobva ketrecestül az emeletes ágyra; ő most ott nem érdekel senkit, a jövő rejtélyes és aránytalanul félelmetes, kibogozhatatlan szövevénnyé változott …
Nyuszi szeme begyulladt, vért pisil és fura daganat nőtt a füle tövére. Igaz, már megvan nyolc éves is, s ez nyulaknál tisztes öregkort jelent; mindenestre vigasztaló, hogy étvágya a régi: ha üres a tálja, felháborodottan vagdossa a földhöz.
Gyógyítani kellene, és ahogy az lenni szokott, a rájuk jellemző össze nem hangolt buzgósággal, különböző úton-módon gyógyítják is. A családfőtől fájdalomcsillapítót kap, anyától szemkenőcsöt, aztán még antibiotikumot. Ezen túl anya a népi gyógyászat számos fortélyát is beveti, úgymint: petrezselyem csokorszám, zeller levelestül és nyírfakéreg nagy marékkal, mert az lényegében aszpirin.
Nyuszi mélán eszeget, azután néha oldalára fekszik, szelíden, ahogy szokott, mereng az elmúlás felett. Ölbe venni nem lehet, mióta egyszer fejre ejtették a körömnyírás közben. Vagyis hát anya fejre ejtette – legyünk pontosak.
Mimike is most eléggé sovány, hiába szeretne továbbra is dagadt tacskó lenni, és halálra zabálnia magát, most ez, mivel egyik napról a másikra élnek, nem lehetséges.
Tóbiás kutya persze mindig is tudta, hogy majd bekövetkezik az ínség. Még a legnagyobb herdálások idején is elásta a fölös csontot, szalonnabőrt, ételmaradékot az ágybéli párnák közé. Most aztán hiába keresi szegény, valaki elorozta. Bizalmatlanul tekinget Mimikére.
Rózsika – az új szerzemény – azonban vidám, töretlen kedély. Ő még túl fiatal ehhez a válságmélyi depresszióhoz, túl nagy itt a nyugalom, gondolja, és igyekszik fölrázni a népet.
Telehordja szeméttel a családfő ágyát: kirakja kis tárgyait, vidám kollekcióját az ágy szélére, van ott csorba fogú fésű, kenyérhéj, almacsutka, és várja a támadást… Mimike néz, néz, szimatol, latolgatja a kínálatot, de nem bírja tovább, támad, a Felföldön beveszi a várat, letarolja az ágyat, felfalja a csemegét. Rózsika őrjöngve, vadul az igazi bajkeverők elégedettségével ugatja.
Mióta darabjaira hullott szét a régi világ, gyakori a meditáció. Hátha az majd megmenti őket.
Anya fekszik az ágyon, fülén szól a vezetett nyugalom, dől belőle a bőség, szeretet, hullámok, szentélyek, satöbbi hangja s a bálnáké. Ki tudja, mit üzennek, jut eszébe, ő úgy hallgatja, mint az éter üzenetét, pedig meglehet, a bálnák családi gondokról és nyomasztó kölcsönökről panaszkodnak egymásnak az óceáni távolokon át, s arról üzennek társaiknak, hogy elviselhetetlen már az élősködők hada, kifogyott a plankton, és az irdatlan szív összeszorul, hogy hát akkor mi lesz a gyerekekkel?
De mindegy, merüljünk csak tovább, tovább.
Hullámok morajlása, a végtelen szeretet és megbocsátás hangjai…, akkor gyomorszájon vágja valaki, Mimike rázuhan.

Ezt nem tudni, hogyan viszi véghez, hiszen hasa úgy csüng, akár annak a kisdisznónak, akit évekkel ezelőtt hosszasan szemléltek Hollandiában.
Majd egy órán át etették a kastélykert vasrácsán át földre hullott őszi almával; odaballagott, mikor hívták, és az igazi nagypolgárok létbiztonsága sugárzott a zsíros orcák közötti résből, ravasz kis szeméből, kellemes volt, türelmes és kapcsolatra kész, épp olyan, mint honfitársai. Jóízűen csemcsegett, akár egy Krúdy-hős, fölért egy megtalált életfeladattal, ahogy az alma habzott agyarai között… már-már misztikus élmény.

Mimike hosszas fontolgatás és erejének precíz kiszámításával, a földről egyenesen ráhullik anyára. Az dühösen ragadná nyakon. De a kutya hunyorít, elfordul, buzgón nyalogatja kezét: „nyugi-nyugi, nehéz a test, nehéz”.
És leteszi nagy busa fejét anya mellkasára.

NZS

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

COVID-19

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

A Covid19 embert próbáló kihívás elé állította az egész társadalmat, de pillanatnyilag talán a legnagyobb teher az egészségügyben és a szociális szférában dolgozókra hárul. Munkájukra égetőbb szükség van, mint valaha, éppen ezért fontos, hogy nekik is legyenek megküzdési stratégiáik a kialakult krízishelyzet kezelésére. Mind a világjárvány képe, az azt kísérő félelem szorongást, stresszt okoz, a sok esetben azt kísérő izoláció is komoly lelki terhet jelent. Hogyan észlelhetjük egymáson és enyhíthetjük a nyomást, oldhatjuk meg az esetleg ezt kísérő szimptómákat? A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum hívja fel a figyelmet: a dolgozók egymásra is ügyeljenek!

Hírvilág

Szakácskönyvet adott ki a Bethesda Gyermekkórház

Az idei Semmelweis-nap különös ünnep az egészségügyben, reményeink szerint egyfajta lezárása a járványidőszaknak. Azonban nem mehetünk úgy tovább, mintha mi sem történt volna. A Bethesda Gyermekkórház ezért különös könyvkiadásra szánt el magát: recepteken, ételeken keresztül mutatja be az elmúlt időszak hőseit, az egészségügyben dolgozókat. Receptre írva – így főzünk a Bethesda Gyermekkórházban címmel szakácskönyvet adott ki a kórház, közelebb hozva egy gyógyító intézmény hétköznapjait az olvasóhoz.

COVID-19

Tudományos segítség időseknek Covid-19-járvány idején és azon túl is

Tanácsadás, folyamatos kontroll, amelynek tudományos eredményei is lesznek. Ezzel a célkitűzéssel jött létre egyedüli kezdeményezésként a PTE Transzlációs Medicina Központ, a Transzlációs Medicina Alapítvány és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet összefogásával, a Richter Gedeon támogatásával egy együttműködés.